Pixelmator är vägen till proffsiga bilder
Med kraftfulla verktyg, ett lättanvänt gränssnitt och ett lågt pris sätter Pixelmator en ny gyllene standard för fotoredigerings-appar på Ipad.
#Pixelmator har under flera år varit ett billigt och kraftfullt alternativ till Photoshop för Mac-användare. Även om det inte har lika många funktioner som Adobes svindyra bildsvit så finns det mesta en hemmapysslare behöver där, och Pixelmator till Mac har alltid imponerat med sina kraftfulla verktyg som bygger på Apples mjukvarubibliotek Core Image. Både för fotoredigerare och konstnärer som vill skapa med digitala penslar och färg rekommenderas därför Pixelmator för Mac varmt.
Nu kommer Pixelmator också till Ipad, med fullt stöd för 64-bitar och de funktioner som IOS 8 har att erbjuda så som Icloud Drive, Tillägg och Handoff. Frågan är om enkelheten och kraften från Mac-versionen har följt med över till den handhållna världen. Efter en testresa med Pixelmator på Ipad Air 2 är svaret ett rungande ja. På en tryckskärm blir gränssnittet ännu enklare och mer intuitivt, utan att för den skull kännas begränsat i sina funktioner.
Perfekt för tryckskärm
Att översätta verktygspaletter och menyer från en fotoredigerare på Mac till IOS är inte helt enkelt. När Apple gjorde en IOS-version av Iphoto blev resultatet en svårnavigerad och krånglig app som i många fall dolde de kraftfulla verktygen. Där Apple misslyckades har däremot utvecklarna Pixelmator lyckats – redigeringsverktygen finns alltid nära till hands och nås lätt genom en rad menyer längs ovankanten. Samtidigt är själva fotografiet alltid i centrum, och här spelar Pixelmator på tryckskärmens styrkor. Att med hjälp av fingergester zooma in i bilden och med pekfingret använda penslar känns väldigt intuitivt.
Bilderna kan tas med den inbyggda kameran på Ipad, eller importeras från molntjänster som Icloud Drive eller Dropbox. Pixelmators många filter kan också nås direkt från Bilder-appen tack vare funktionen Tillägg i IOS 8. Det finns dock skäl att vilja vistas i huvudappen Pixelmator tack vare rikliga möjligheter att ta bort oönskade objekt i bilderna, beskära och korrigera färgsättning, exponering, skuggor och mycket annat. Resultaten visas nästan alltid omedelbart och kombinationen A8X-processor och Pixelmator känns som ett himmelskt bröllop.
Gyllene standard
Det är helt enkelt svårt att hitta något att klaga på när det gäller Pixelmator. Appen gör verkligen ett hästjobb för att möta användaren på dennes kunskaps- och ambitionsnivå. För den som bara vill beskära ett foto och få färgerna att spraka lite extra åstadkommer lätt detta med bara två eller tre tryck. Den som vill lägga ner tid och energi på att korrigera vitbalans, fuska fram skärpedjup och skruva fram exakt rätt röda nyans har en storartad palett med reglage och knappar till sitt förfogande. Pixelmator har givetvis stöd för flera lager, och olika bildeffekter som Tilt Shift, Vintage, Brus, Oskärpa och mycket mycket annat.
Pixelmator får de flesta andra fotoredigeringsprogram jag sett på Ipad att skämmas, och ett pris på 149 kronor eller mer skulle inte kännas oskäligt. Men nu ligger Pixelmator på overkligt låga 38 kronor, och bör därmed finnas i varje Ipad som har en A7 eller A8-processor. En ny gyllene standard för fotoappar på IOS är satt.
- Namn
- Pixelmator
- Plattform
- IOS
- Utvecklare
- UAB Pixelmator Team
- Version
- 1.0.1
- Pris
- 38,00 kronor
- Krav
- Kräver IOS 8.0 eller senare. Kompatibel med Ipad.
- Språk
- Förenklad kinesiska, franska, italienska, japanska, koreanska, portugisiska, ryska, spanska, tyska