Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Fotograf ger tips om att filma med Iphone

Till IOS 8 stoppade Apple in några nyheter i Kamera-appen, bland annat går det att filma videoklipp med tidsförskjutning. Så här i juletider ger fotografen Dan Rubin några tips för hur man får till bra resultat.

Allt fler av oss använder våra smarta mobiler och surfplattor som kameror för att fånga både stora och små ögonblick istället för dedikerade kompakt- eller systemkameror. Det finns en hel uppsjö av appar för ändamålet i App Store, men Apples egna Kamera-app innehåller det mesta man behöver.

Med IOS 8 inkluderade Apple några nyheter i appen, bland annat går det nu att filma videoklipp med tidsförskjutning, som på engelska kallas för time-lapse. Kameran tar färre antal bilder per sekund, men spelar ändå upp videon med normal fart vilket får allt att röra sig snabbare. Nu ger fotografen Dan Rubin sina bästa tips för hur man får till bra resultat med funktionen till brittiska tidningen The Telegraph.

Varje år julpyntas Somerset House i London med en stor julgran och man anlägger en isrink på innergården. När granen kom på plats i år sista dagen i oktober fanns också Dan Rubin där utrustad med en Iphone 6 och en Iphone 6 Plus för att filma förloppet med tidsförskjutning.

För den som har vägarna förbi London går det att åka skridskor vid Somerset House mellan november 2014 och januari 2015.

Dan Rubins tips

Motivet spelar roll: Kom ihåg att tidsförskjutning fungerar bäst när händelser som sker naturligt över en längre tid spelas upp snabbt. Välj att spela in scener som fokuserar på att tiden går (exempelvis moln som rör sig, tidvatten, trafik eller människor som passerar).

Batteritid: Kom ihåg att ha fulladdade enheter när du börjar filma, och ha gärna tillgång till ström för laddning under tiden. Batterierna i Iphone 6 och 6 Plus kan filma under längre tid än tidigare modeller, men det är viktigt att planera i förväg så du hinner fånga allt du tänkt till din video.

Fokus- och exponeringslås: Autofokus och autoexponering fungerar bra, men beroende på ljusförhållandena under din inspelning kan du vilja låsa fokus och exponering (i Kamera-appen gör man det genom att trycka länge på det område i bilden som man vill använda).

Använd stativ: Eftersom video med tidsförskjutning generellt innehåller en scen under en lång tidsperiod behöver du antingen stadga upp din Iphone ordentligt eller montera den på ett stativ med en adapter som The Glif eller Shoulderpod S1 Smartphone Rig. Det ger dig också möjligheten att kontrollera din komposition utan att behöva beskära i efterhand.

Redigering: Även om du får allt rätt på första försöket kan du vilja justera och finputsa ditt klipp innan det är färdigt. Appar som Videon kan användas för att räta upp horisonten och Crop Video kan beskära filmen i efterhand. Om du vill lägga samman flera klipp med tidsförskjutning och lägga tid titlar, musik och övergångar finns det appar som Imovie, Replay och Fly.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
10 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.