Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Krönika

Vad Apple bör göra 2015

Apple Watch. Apple TV. Ny mindre bärbar dator. Förhoppningvis kommer det nya året att bjuda på många glada överraskningar från Apple, och 99mac:s redaktör presenterar här sin egen önskelista över vad han helst vill se.

2014 var ett stort år för Apple, och ett spännande sådant för alla som jobbar med att följa bolaget och rapportera om vad som sker i Cupertino. Många saker inträffade som jag inte trodde att jag skulle få se. Men många av nyheterna var också snarare löften inför nästa år, så som den smarta klockan Apple Watch.

Här kommer min önskelista till Apple för 2015. Det här är sju saker jag hoppas att de ska göra, och som jag anser att de bör göra.

1. Ge lite kärlek åt mjukvaran

Enligt min åsikt är Apples hårdvara bättre än någonsin tidigare. Väldesignade, blixtsnabba och pålitliga datorer, telefoner och plattor. När det gäller mjukvaran upplever jag däremot en nedåtgående trend. En gång i tiden lovade appar från Apple stabilitet och fokus, men så är det inte riktigt längre.

Det gäller dels operativsystemen. IOS 8 plågades av några otäcka buggar vid lanseringen, och OS X Yosemite gör fortfarande en del konstiga saker på egen hand, trots att det var flera månader sedan det släpptes. Men det gäller också i allra högsta grad appar som Iwork och Itunes, men också Logic och Final Cut väntar på stora uppdateringar.

Apples motsvarighet till Office-paketet har inte varit sig riktigt likt sedan den nya versionen som gav full kompatibilitet mellan IOS- och OS X-versionerna. Viktiga funktioner saknas, och många äldre dokument går inte längre att öppna. Möjligheten att jobba med dokument direkt i Icloud är fortfarande en nivå under Googles motsvarighet i Google Drive. Det är dags att Apple kavlar upp armarna och visar att de är seriösa när det gäller produktivitetsappar.

2. Behåll tre storlekar på Iphone

2014 var året när Apple äntligen breddade sitt utbud av Iphone, och började erbjuda varianter med större bildskärmar. Iphone 6 och Iphone 6 Plus har föga förvånande blivit riktiga försäljningssuccéer, och nu börjar snart spekulationerna och ryktena om vad som ska hända med Iphone det här året. En stor fråga är om Apple kommer att överge storleken på 4 tum helt, och bara sälja modeller med 4,7 och 5,5 tum.

Jag hoppas att Apple fortsätter att erbjuda en 5S-liknande telefon även det här året. Personligen älskar jag min Iphone 6, men många tycker att de nya modellerna är för stora för att använda bekvämt. Att erbjuda Iphone i tre olika storlekar känns lagom, och gör att de flesta troligtvis kan välja en storlek som passar dem.

Den minsta varianten skulle kunna bli Apples nya billigaste Iphone, liknande hur Iphone 5S nu säljs. Men jag vill se en ny design som tar inspiration från Iphone 6 och 6 Plus, och uppdaterar processorn till åtminstone A8.

3. Överraska oss med Ipad

Ipad är inte på något sätt någon flopp, men tillväxten har stannat av under året samtidigt som konkurrensen från Android-plattor har hårdnat. Tim Cook säger sig vara optimistisk inför produktkategorins framtid, och utlovar nya innovationer.

Jag älskar min Ipad, och hoppas att Apple verkligen har några rejäla ess i rockärmen att dra fram i år. Jag vill inte bara se en så kallad Ipad Pro med större bildskärm, utan även nya funktioner som skiljer Ipad från sitt mindre syskon Iphone. Appar som Pixelmator har visat att det verkligen går att göra otroliga saker med en surfplatta, och jag vill se nya hårdvarufunktioner som tar detta ett steg längre, och även ett mer Ipad-anpassat IOS som inte bara känns som ett uppförstorat Iphone-system.

4. Släpp en ny Apple TV

Vi har väntat länge nog nu. Det är dags att Tim Cook återigen berättar från scenen att det finns "en sak till" att visa, och avtäcker en ny liten svart låda som vi kopplar till tv:n. Jag vill se en kraftfull A8X-processor, ett lagringsutrymme på 64 eller 128 gigabyte och ett nytt gränssnitt som gör att jag snabbt kan söka bland alla appar och allt material de erbjuder.

Jag hoppas att Apple redan skrivit avtal med HBO, Netflix och andra stora innehållsleverantörer, men vill också se en App Store där SVT Play, TV 4 och vem som helst kan erbjuda sina kanaler. Jag vill också att detta ska bli en spelkonsol som får Microsoft (Xbox) och Sony (Playstation) att darra av skräck, med fullt stöd för spelkontroller via Bluetooth, och massor av coola spel av alla de slag.

5. Ta bärbara datorer till nästa nivå

2014 var inget spännande år för bärbara Mac-datorer. Intels Broadwell-processorer försenades, vilket gjorde att Macbook Pro och Macbook Air fick ytterst pliktskyldiga uppgraderingar med minimala prestandaförbättringar.

Det här året vill jag se Retina-skärmar överallt, bättre prestanda och framförallt tunnare och mer strömsnåla datorer utan fläktar och med en nästan magiskt lång batteritid.

Apple låg i täten när det gällde att ta bort obsoleta funktioner som dvd-läsare och roterande hårddisk. Bli därför inte förvånade om det här blir året när både fullstora USB-kontakter och 3,5 millimeter hörlurskontakter försvinner till förmån för nya mindre USB-C och Bluetooth.

6. Satsa på molnet

Apple har väl aldrig varit ledande när det gäller molntjänster, men Icloud har blivit bättre under 2014 tack vare Icloud Drive och tätare integration med IOS och OS X.

I år hoppas jag att Apple satsar några promille av sina likvida tillgångar och erbjuder sina kunder ordentligt med lagringsutrymme. Ge varje kund som köper en Apple-produkt åtminstone 200 gigabyte att spara bilder och annat material på.

I minsta laget måste Icloud-utrymmet matcha enheten som köpts. För att ge endast fem gigabyte gratis till någon som just spenderat nästan åttatusen på en Ipad Air 2 med 128 gigabyte var ett dåligt skämt redan förra året, och ju längre tiden går, desto mer ofattbart blir det.

7. Lyckas med Apple Watch

Apple Watch är en viktig produkt för Apple. Det är den första riktigt nya produktkategorin sedan Ipad, och den första som tillkommit sedan Steve Jobs bortgång. #Apple Watch säger alltså väldigt mycket om det Apple som Tim Cook har format, och produktens framgång kommer att bli den måttstock med vilken Tim Cooks ledarskap mäts.

Det vi har sett ser lovande ut, men många frågetecken kvarstår om den smarta klockan. Någon gång under våren kommer den, och det är först då, när vanliga konsumenter får ha den runt handleden och använda den i verkligheten som vi vet om den håller måttet. Riktigt spännande blir det också under årets WWDC när förhoppningsvis utvecklare får chansen att börja göra riktiga appar, som inte är bundna till en Iphone i fickan.

Kommentarer
38 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.