Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Så fjärrstyr du släktingens Mac

En enkel men lite dold funktion i OS X gör att användare kan begära att få se och styra andra datorer, vilket kan underlätta stort vid supportärenden.

Mac-användare med några års erfarenhet brukar ofta få finna sig i rollen som teknisk support till släkt och vänner som nyligen skaffat en Apple-produkt, något som bland annat uppmärksammats av 99mac:s redaktör Ida Lindkvist.

Visst är det hedrande att ha en sådan nyckelposition i sina släktingars datortillvaro, men det kan också vara opraktiskt. Särskilt om de som behöver hjälp med sin nya Mac bor på annan ort eller det bara inte finns tid att färdas tvärs igenom staden för att dra tillbaka Safari-ikonen till dockan eller vad det nu är som har hänt.

Lyckligtvis är det i OS X Yosemite enklare än någonsin att aktivera skärmdelning, så att den nödställdes dator kan fjärrstyras bekvämt från ditt eget skrivbord. Det enda som krävs är att båda har ett Apple-ID.

För att en Mac-dator ska kunna låta sig fjärrstyras måste funktionen aktiveras, vilket görs i Systeminställningar under knappen Delning. Bocka för Skärmdelning, därefter går det att komma åt funktionen genom en särskild app, eller via Meddelanden.

Via Skärmdelning

I OS X finns en inbyggd app som heter Skärmdelning, och den hittas lättast genom att bara söka i Spotlight. Från appen går det att skriva värdnamn på den dator du vill ansluta till, men ännu enklare är att bara ange Apple-ID i sökfältet.

Via Meddelanden

Ett ännu smidigare sätt är dock att gå genom appen Meddelanden, vilket ofta är där ett supportärende börjar. I en påbörjad konversation finns en genväg där en förfrågan om att dela bildskärmen kan skickas.

När skärmdelningen aktiveras kan du från början endast se den andra användarens bildskärm, men inte kontrollera någonting. Du kan visa saker på skärmen genom att styra din egen muspekare som visas som en ljus cirkel på den andra skärmen.

För att också få kontrollera den andre personens bildskärm krävs att detta godkänns, vilket görs uppe i menyn. Under en skärmdelning upprättas också en ljudförbindelse så att ni kan prata med varandra.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.