Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Skydda innehållet i dina Apple‑prylar

En datoranvändares stora trauma är att bli av med viktig data som bilder och dokument, men genom regelbunden säkerhetskopiering går det att skydda sig. 99mac går igenom alternativen och visar hur du gör.

Backup är ett ämne som berör alla, men som många kanske inte har funderat på tillräckligt. Alla vet att en hårddisk kan krascha, men innan man själv har drabbats är det lätt att tänka att "det händer inte mig".

I värsta fall krävs det ett haveri med omfattande förlust av dokument och bilder för att man ska få ändan ur vagnen och komma igång med säkerhetskopiering. Andra kanske tror att #backup är något svårt och krångligt och väljer att betrakta dataförlust som en risk man får leva med. Men så ska det förstås inte behöva vara!

Vad är backup?

Backup är säkerhetskopiering. Det mest grundläggande kriteriet för att få kalla något backup är att de data man vill skydda finns lagrade på två fysiskt separata platser. I sin enklaste form är det en "arbetskopia" på datorns interna hårddisk, samt en säkerhetskopia på en extern hårddisk eller i en molntjänst. Att flytta saker till en extern hårddisk, exempelvis för att frigöra plats på den interna hårddisken, kan alltså inte klassas som backup eftersom det då bara finns en enda kopia.

Ett annat krav på backup är att den ska bevara historik. Om man av misstag raderar en fil från arbetskopian måste den finnas kvar på säkerhetskopian. Det betyder att en automatisk spegling i realtid av två eller fler hårddiskar (så kallad RAID) inte klassas som backup, och inte heller tjänster som Dropbox.

Backup behövs!

Ett haveri kan hända vem som helst, när som helst. Ett lite tillspetsat synsätt brukar vara: "Det finns två sorters hårddiskar; de som har gått sönder, och de som kommer att gå sönder". Poängen är att det spelar ingen roll hur dyra eller högkvalitativa datorer och tillbehör du köper; det enda sättet att skydda dina data är genom regelbunden säkerhetskopiering. För att vara säker på att det faktiskt blir av är det bra att använda ett automatiskt backupsystem som sköter det hela åt dig. Som tur är finns det flera enkla system att välja mellan, både molnbaserade och lokala.

Med en molnbaserad tjänst betalar du en regelbunden avgift för att utnyttja tjänstens servrar att lagra dina säkerhetskopior på. Fördelarna med det är att du slipper köpa ny utrustning, och att din backup är säker även om du skulle drabbas av mer eller mindre katastrofala incidenter som brand eller översvämning. Nackdelen är, utöver abonnemangskostnaden, att dataöverföringen sker via din internetanslutning, vilket är mycket långsammare än en lokalt ansluten hårddisk. Dessutom måste du installera ett klientprogram på din dator som sköter den regelbundna säkerhetskopieringen. Exempel på molnbaserade backuptjänster är Crashplan och Backblaze.

Lokal backup är lite enklare att komma igång med, i synnerhet om du redan har en extern hårddisk liggande. Det som ligger närmast till hands om man kör Mac är det medföljande systemet Time Machine.

Möt Time Machine

Time Machine är ett backupverktyg som finns inbyggt i OS X, och tack vare det finns det enkelt tillgängligt för alla Mac-användare. Säkerhetskopian sparas oftast på en extern hårddisk ansluten via USB, Thunderbolt eller Firewire. Det går även att skaffa en Time Capsule, som i princip är en trådlös router med inbyggd hårddisk som Time Machine ansluter till via det lokala nätverket, om du vill slippa att koppla backupdisken direkt till datorn.

Time Machine körs i bakgrunden och gör automatiskt och regelbundet backup på dina filer. Så länge backupdisken är ansluten görs en ny säkerhetskopiering varje timme. I allmänhet märker man inte ens att en backup görs, och du blir inte avbruten i ditt arbete.

För att minimera mängden filer som ska kopieras fungerar Time Machine inkrementellt, det vill säga den säkerhetskopierar bara de filer som har ändrats sedan den förra kopieringen. Vidare sparas gamla versioner av filer så länge det finns plats kvar på backupdisken.

Utöver att återskapa enskilda filer kan en Time Machine-backup användas till att återskapa hela eller delar av innehållet från din gamla dator om du skaffar en ny.

Iphone och Ipad

Om du har en Iphone eller Ipad kan det vara intressant att säkerhetskopiera även den. Här har du egentligen bara två val: backup i molnet via Icloud, eller lokal backup via Itunes.

Här kan det vara värt att notera att om du använder Icloud-synkning av exempelvis kontakter, anteckningar, e-post och så vidare så går dessa enskilda saker att återskapa på en ny enhet även om du inte kör fullfjädrad backup. Däremot kommer bilder, meddelanden, data i tredjepartsappar och så vidare försvinna vid en förlust om du inte väljer att säkerhetskopiera hela enheten.

Så här gör du: OS X

Den här guiden förutsätter att du har en extern hårddisk formaterad som "Mac OS Extended (journalförd)".

 1. Anslut hårddisken till datorn. Om det är första gången du ansluter den kommer du att bli tillfrågad om du vill använda disken till Time Machine. Välj Använd som hårddisk för säkerhetskopiering och hoppa till punkt 4.

 1. Om du har haft disken inkopplad tidigare (och svarat nej på frågan i punkt 1) får du starta Systeminställningar och klicka på Time Machine.

 2. Klicka på Välj hårddisk för säkerhetskopiering. Markera din externa hårddisk i listan och klicka Använd skiva.

 1. Om du vill kan du utesluta valda mappar från säkerhetskopiering. Klicka på Alternativ… i Time Machine-inställningarna för att göra detta. Du kan exempelvis välja att utesluta sådant som inte är intressant att återskapa vid ett haveri, eller filer som är lätta att få tag på via internet. Det kan vara praktiskt om du vill minska ner storleken på säkerhetskopian.

 2. Klart! Så länge backupdisken är ansluten kommer OS X automatiskt att säkerhetskopiera dina filer. Om det går en längre tid utan att disken är ansluten kommer du att få en påminnelsenotis om att datorn inte har säkerhetskopierats på ett antal dagar.

Om du vill använda en Time Capsule istället för direktansluten hårddisk gäller guiden ovan från punkt 2 och framåt.

Så här gör du: Återskapa enskilda filer i OS X

Om du har råkat radera en fil av misstag, eller om filen har blivit korrupt av någon anledning, så är det enkelt att återskapa den från en säkerhetskopia gjord med Time Machine.

 1. Öppna Finder och navigera till platsen där filen låg.

 2. Klicka på Time Machine-ikonen i menyraden och välj Gå in i Time Machine.

 3. Nu ser du en kronologisk vy över de olika "versionerna" av innehållet i den markerade mappen.

 4. Navigera bakåt i tiden tills du hittar den raderade eller korrupta filen.

 5. Markera filen och klicka Återskapa.

Så här gör du: Iphone och Ipad

Att aktivera säkerhetskopiering på en Iphone är om möjligt ännu enklare än i OS X.

 1. Öppna appen Inställningar

 2. Gå till Icloud > Säkerhetskopia och aktivera Icloud-säkerhetskopia

 1. Backa ett steg, skrolla upp lite och välj Lagring > Hantera lagring

 2. Välj Denna Iphone/Ipad

 1. Här har du möjlighet att anpassa säkerhetskopians storlek genom att välja bort appar med mycket data, exempelvis bildbiblioteket. Det kan behövas om du har begränsat med utrymme kopplat till ditt Icloud-konto. Tänk dock på att säkerhetskopiera dina bilder på annat sätt om du väljer bort dem här!

 2. Klart! Nu kommer din Iphone eller Ipad att säkerhetskopieras till Icloud varje gång den är ansluten till Wifi med laddaren ansluten.

Tips!

 • Det är inte lämpligt att lagra andra filer på en Time Machine-disk. Skaffa en till hårddisk om du behöver en för andra ändamål och låt Time Machine ha sin hårddisk för sig själv.

 • Pilla aldrig med filerna Time Machine skapar! Din säkerhetskopia kan bli korrupt och oanvändbar om du tar bort eller flyttar runt filer manuellt på backupdisken. Oroa dig inte om disken börjar bli full, Time Machine hanterar gallringen på egen hand.

 • Se till att ha en tillräckligt stor hårddisk för att bevara hyfsad historik. Hur mycket utrymme Time Machine behöver beror på hur mycket data du har, och hur ofta du ändrar och lägger till filer. Men som tumregel kan man säga att backupdisken bör vara minst dubbelt så stor som din interna hårddisk.

 • Det utrymme som ingår gratis i Icloud är begränsat till endast 5 gigabyte. Det räcker för somliga, men oftast tar det snabbt slut. Köp till mer utrymme för att försäkra dig om att backuper görs ordentligt. Se priser i tabellen nedan:

Utrymme

Pris

5 GB

gratis

20 GB

9 kr/mån

200 GB

35 kr/mån

500 GB

89 kr/mån

1 TB

179 kr/mån

Skriven av Markus Wiik
Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.