Krönika: Designed by Ive
Apples chefsdesigner Sir Jonathan Ive har många järn i elden, och är inblandad i det mesta företaget gör. Apple överlevde utan Steve Jobs, men skulle de överleva utan Ive?
Sir Jonathan Ive är utan tvekan den mest tillbakadragne bland Apples övre skikt. Han deltar nästan aldrig själv på scen under företagets presentationer, istället dyker han som regel upp i en videofilm mot slutet och berättar om den produkt som just lanserats. Dessa filmer har blivit ett så välkänt och typiskt inslag på ett Apple-event att det gjorts ett flertal parodier på dem, bland annat av möbelföretaget Ikea.
Men samtidigt syns överallt tecken på vilken central figur Ive är inom Apple. Varje Iphone, Ipad, Mac och snart klocka bär spår efter honom. "Designed by Apple in California" brukar det stå på på produkterna, men det hade lika gärna kunnat stå "Designed by Ive". Så stor betydelse har han.
När Steve Jobs tragiskt gick bort 2011 väcktes frågan om Apple skulle kunna fortsätta, eller om det mytiska skimret skulle falna och innovationerna ta slut. Drygt tre år senare verkar arvet efter Jobs leva kvar i allra högsta grad. Frågan är däremot om Apple skulle klara att förlora Jony Ive.
"Djupt trött och alltid nervös"
The New Yorker publicerade i veckan en lång och ovanlig öppenhjärtlig artikel om Apples hovdesigner, väl värd att läsa inte bara för sällsynta glimtar in i företagets hemliga utvecklingslabb, utan också för intressanta perspektiv på vilket enastående radarpar Jobs och Ive var. När han återvände till Apple 1997 var Steve Jobs först osäker på om den då trettioårige britten skulle få vara kvar. Sedan möttes de, och samma dag började de tillsammans arbeta på det som skulle bli datorn Imac.
Men artikeln tecknar också upp bilden av en designer som är hårt pressad att leverera, och som har ett finger med i spelet i allt fler områden – från Apples nya högkvarter Campus 2 till ett nytt utseende på butikerna, till operativsystemens användargränssnitt till, inte minst, Apple Watch. Idag är Jony Ive synonym med Apple mer än någonsin tidigare. Själv säger han att han är "djupt, djupt trött" och "alltid nervös".
Samtidigt blir det tydligt att det finns en del av Jony Ive som faktiskt gillar att vara i händelsernas centrum, även om han ogillar själva rampljuset. Som en sann designer verkar han inte kunna låta bli att bidra till produkter, oavsett var de dyker upp. Ljussablarna i den kommande Star Wars-filmen speglar tydligen en del "väldigt specifika" förslag som Ive gav till regissören J.J. Abrams.
Allting till trots finns det inga tecken på att Jony Ive är på väg bort från Apple, men precis som med Steve Jobs är det omöjligt för utomstående att veta hur förberedda Apple är när den dagen kommer. Kanske har Jony Ive sina egna lärjungar i labbet, som fostras i att "tänka annorlunda" och står redo att ta över arbetet när Ive försvinner.
Eller kommer ett framtida Apple utan Ive förfalla till ett sådant företag som han själv kritiserar i The New Yorker? Ett som designar "vårdslöst" och utvecklar produkter "för att vara annorlunda, inte bättre". Vi får se, men förhoppningsvis dröjer det länge.