Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Fitbit Surge mäter flåset

Fitbits senaste toppmodell heter Surge och samlar funktioner från både aktivitetsarmband och smarta klockor i ett band. 99mac testar vad Surge går för både i vardagen och när det gäller träning.

Surge i praktiken

Vardag

Surge gör nytta inte bara när man tränar och rör på sig. Den visar förstås klockan om man kastar ett öga på handleden, men den har också två andra funktioner som jag uppskattar.

När det ringer i min mobil och den ligger i en ficka eller utom räckhåll kan jag se vem som ringer på skärmen på handleden istället. Jag kan inte svara, men jag kan se om det är värt att leta fram mobilen.

Det går också att läsa sms eller Imessage-meddelanden direkt på Surge. Enheten kan lagra upp till 20 meddelanden och raderar efter det de äldsta först. Även längre meddelanden går att läsa direkt på Surge genom att dra för att skrolla genom det.

Surge kan också kontrollera musiken som spelas i din telefon. För att det här ska fungera behöver du parkoppla Surge med telefonen (exakta instruktioner finns på Fitbits webbplats). Efter det går det att dra igång exempelvis Spotify och välja en spellista. Genom att trycka två gånger på den högra knappen på Surge visar den vad som spelas och du kan pausa eller byta låt. Mer avancerade funktioner än så finns inte. Tryck en gång till på knappen för att gå tillbaka till att visa klockan.

Träning

Fitbit Surge riktar sig till personer som gillar att röra på sig och det här är armbandet är det enda bland företagets produkter som kan användas för att logga flera olika sorters aktiviteter direkt i klockan. Det finns flera vanliga aktiviteter att välja bland så som löpband, träning med vikter, golf eller yoga.

Surge har flera sensorer så som gyroskop, accelerometer, pulsmätare och GPS för att hålla reda på vad du gör. Som vanligt med den här typen av produkter får man ta den insamlade datan med en viss nypa salt. Går man långpromenader med händerna stilla på barnvagnen blir det svårare för enheten att registrera steg. Spelar man trummor blir det troligen några steg för många.

Under en löprunda med Surge, Jawbone Up24 och Nike+ Sportswatch GPS tillsammans ett pulsband runt bröstet visar alla tre ungefär samma data för distans och hastighet och puls i de fall där det går att mäta, men helt överens är de inte.

Några varv i parken hemma genererade följande:

Enhet

Distans

Tempo (genomsnitt)

Puls (genomsnitt)

Jawbone Up24

5,89 km
(5 712 steg)

6'0" min/km

Fitbit Surge

5,12 km
(5 640 steg)

6'36" min/km

171 bpm

Nike+ Sportswatch

5,3 km

6'23" min/km

179 bpm

Väl hemma noterade jag att Surge inte fått helt rätt på sträckan på kartan, men det gällde framför allt i början hemma kring höghusen och där har ibland Nike-klockan också svårt att få det rätt.

Bara för att prova något annat dammade jag av mitt Wii Fit Plus med tillhörande balansbräda och drog igång med några yogaövningar tillsammans med Nike-klockan med pulsbandet runt bröstet och min Surge. Alltid skönt med lite avslappning och mjuk stretch på morgonkvisten.

Under de 15 minuterna jag höll på låg min puls i genomsnitt på 85 slag per minut, medan Nike-klockan rapporterar 88 puls per minut. Vid en titt på de två graferna från det korta passet ser de ut att matcha ganska bra.

För mig som är en hobbymotionär som provar lite olika aktiviteter för att hålla intresset vid liv passar Surge bra. Jag stör mig inte alls på storleken på Surge och kan leva med att den insamlade datan inte är exakt korrekt hela tiden. Det är mer trenderna över tid som intresserar mig. Kommer jag ihåg att röra på mig varje vecka? Det är också kul att kunna se att pulsen ökar i takt med att jag anstränger mig mer. Något gör jag med andra ord rätt.

Styr musiken

Det går att styra musiken i mobilen med Surge även när man tränar, vilket passar bra om mobilen ska ligga i fickan eller någonstans på golvet bredvid dig medan du tränar på gymmet (fungerar förstås smidigast om du har ett par Bluetooth-hörlurar). Två knapptryckningar är allt som krävs för att hoppa mellan att styra musiken och se träningsdata.

Appen

Fitbit använder samma app till alla sina aktivitetsarmband och startar till användarens Dashboard där man får en översikt av hur det går. Där finns mätare för steg, kalorier, trappor, puls, distans och det går att lägga till egen data som exempelvis vad man äter.

Fitbit berättade i mars i år att det nu går att koppla flera Fitbit-enheter till samma konto. Tanken är att exempelvis Surge ska kunna komplementeras med en Fitbit-mätare som kan användas när man simmar.

En annan flik visar utmaningar och det här är en kul funktion där man kan tävla mot vänner eller kollegor. Det går att välja olika längd på utmaningarna, exempelvis kan de gälla bara en dag, helgen eller en arbetsvecka. Det är sedan fritt fram att heja eller retas med sina motståndare.

Andra Fitbit-användare kan man lägga till som vänner vilka visas i en egen flik och sist finns dina kontoinställningar där du kan justera dina mål och göra inställningar för Surge. Bland annat bör du ställa in vilken arm du använder Surge på. Då jag är högerhänt och klockan har suttit där under testet valde jag "Dominant". Surge ska då göra ett visst avdrag för att kompensera för det faktum att jag troligen använder min högra arm mer än den andra.

Urtavlan på Surge är kanske den du kommer att se mest på och därför finns det några olika att välja mellan. Det är inget fel på alternativen, men det kunde gott finnas ännu fler.

Jag tycker om Fitbits app förutom en enda grej och det är hur den visar upp min sömn. Kanske beror det bara på att jag vande mig vid konkurrerande Jawbone först som visar sömn med hjälp av staplar. Låga staplar visar att jag är vaken eller sover lätt, medan höga staplar visar djupsömn. Hos Fitbit får jag se sömnen som ett band med olika färger beroende på om jag varit vaken eller sovit lätt. Det är helt enkelt inte alls lika tydligt hur natten har varit.

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.