Guide: Kom igång med appen Bilder
Apples nya lösning för bildhantering är här. 99mac guidar dig tillrätta så att du kommer igång med appen Bilder.
Spara och förvara
Appen för bildhantering på IOS har alltid hetat #Bilder, men under sommarens utvecklarkonferens WWDC avslöjade Apple att Bilder även skulle komma till Mac under 2015.
Nu är den här, och ersätter #Iphoto som standardprogrammet för fotohantering och redigering. Även det mer avancerade programmet #Aperture slutar därmed att uppdateras från Apple, så användare som inte tycker att Bilder räcker till får söka efter andra alternativ, som till exempel Adobe Lightroom.
För de allra flesta är nog Bilder fullt tillräckligt, och appen är på många sätt en klar förbättring från Iphoto, särskilt vad gäller hastighet. Appen är mycket snabbare än sin föregångare, och bläddrar igenom även större bibliotek utan problem. Bilder skiljer sig också från Iphoto genom att erbjuda ett alternativ att lagra bildbiblioteket på Apples molntjänst Icloud.
Importera ditt gamla bibliotek
När appen Bilder öppnas för första gången kan användare som redan har ett Iphoto- eller Aperture-bibliotek välja att flytta över det till Bilder. Det går också att skapa ett helt nytt bibliotek, men de flesta tidigare Mac-användare vill förmodligen fortsätta med sitt befintliga.
Värt att tänka på är att Bilder inte kan slå samman flera tidigare bibliotek till ett. Användare med dubbla bibliotek, exempelvis ett i Aperture och ett i Iphoto får välja ett av dem eller slå samman dessa innan importen. Ett tips är då att då utgå från Aperture, och importera ett Iphoto-bibliotek. När dessa är sammanslagna till ett bibliotek går det att importera till Bilder för att få alla fotografier på ett och samma ställe.
Precis som föregångarna Aperture och Iphoto kan dock Bilder ha flera separata bibliotek, så det är fullt möjligt att fortsätta köra två eller flera olika, alla kopplade till Bilder. Det fungerar då på samma sätt som i Iphoto, nämligen att öppna appen och samtidigt hålla nere ALT-knappen för att välja bibliotek, eller skapa ett nytt.
Om bilderna ska lagras i Icloud är det däremot en bra idé att samla alla bilder till ett enda bibliotek, eftersom endast huvudbiblioteket kan använda Icloud-funktionerna. Därför är det dags att bestämma sig för om fotografierna ska upp till molnet eller inte.
Tillbaka till Iphoto?
Appen Bilder konverterar inte ditt gamla bibliotek, utan importerar det bara till det nya programmet. Du kan alltså fortfarande öppna det i Iphoto (eller Aperture), men ändringar du gör där kommer inte att synas i Bilder. Det är alltså ingen bra idé att samköra de två programmen sida vid sida.
Spara i molnet?
Apple ger endast på fem gigabyte gratis lagring till sina kunder, och de flesta bibliotek blir snabbt större än så. Den som vill utnyttja Icloud Bildbibliotek för att lagra sina fotografier behöver därföra bita i det sura äpplet och börja betala för mer utrymme. Priserna är dock relativt överkomliga:
5 GB | gratis |
20 GB | 9kr/mån |
200 GB | 35kr/mån |
500 GB | 89kr/mån |
1 TB | 179kr/mån |
Fördelen med att använda Icloud Bildbibliotek är givetvis att alla foton är tillgängliga från alla enheter när som helst, och dessutom via vilken webbläsare som helst. En bild som tas med din Iphone laddas genast upp till molnet, och finns tillgänglig bara några sekunder senare på din Mac och Ipad, samt på Icloud.com.
Även redigeringar som görs på en bild synkroniseras genast upp till molnet, och samma ändringar syns på alla enheter. Det betyder att du kan påbörja bildbehandling direkt på en Iphone, och sedan fortsätta arbetet på din Mac när du kommer hem. Självklart synkroniserar Icloud också album, nyckelord, favoritmarkeringar och annat.
Icloud Bildbibliotek utlovar också trygg och säker förvaring av dina bilder. Även om dator och telefon blir stulna eller går sönder finns bilderna kvar i Apples datacenter.
Tyvärr går det inte att välja ut bara några bilder eller album som ska synkroniseras över Icloud – det är hela biblioteket eller ingenting alls. Om du använder Icloud Bildbibliotek och av någon anledning inte vill förvara vissa bilder i molnet är enda lösningen att flytta ut dem och ta bort dem ur Bilder och sedan förvara på ett annat ställe.
Går att spara lokalt
Den som inte vill hoppa på Apples molntjänst för bilder kan också välja att använda appen Bilder med ett lokalt bildbibliotek, precis som Iphoto och Aperture fungerar.
Den som däremot använder Icloud för lagring kan också välja att hålla en lokal kopia av biblioteket på datorn, som då givetvis hålls uppdaterad med nya bilder och ändringar. Alla bilder lagras då i full upplösning på datorn, så den som fotograferar i RAW får vara beredd på ett gigantiskt bibliotek inom kort.
Det finns också ett annat alternativ kallat Optimera Mac-lagring, som säkert är lockande för alla som har en bärbar Mac eller begränsat med lagringsutrymme på sin maskin. Med detta alternativ lagras biblioteket i molnet, i full upplösning. Lokalt däremot undersöker Bilder hur mycket utrymme som är ledigt på Mac-datorn och försöker att hålla storleken nere.
Favoritmarkerade bilder, och de senast tillagda samt sådana som ofta används får lokalt sparade kopior, men för övriga bilder visas bara små förhandsversioner, så kallade tumnaglar, som inte tar så mycket plats. En sådan bild har en liten molnsymbol i hörnet, och när du klickar på den laddas genast en version i full storlek ner från molnet för att behandlas eller beskådas.
Beroende på vilken enhet som används för att bläddra i bildbiblioteket optimeras också bilderna som ligger lokalt. Det är till exempel ganska meningslöst att visa en RAW-version av en favoritbild på Iphone, så där ligger istället en version i JPG. Oroa dig inte – originalet finns alltid i molnet.
Vad har hänt med Bildströmmen?
De senaste åren har funktionen Min Bildström förvirrat Apple-användare. Den finns fortfarande kvar jämsides Icloud Bildbibliotek, och det kan därför vara en bra idé att gå igenom skillnaderna.
Bildströmmen sparar endast upp till 1 000 bilder i Icloud från de senaste 30 dagarna. Denna ström räknas inte till utrymmet i Icloud utan ligger separat. Precis som Icloud Bildbibliotek går bildströmmen att komma åt från alla anslutna Apple-enheter. Däremot sparas inte videor.
Icloud Bildbibliotek däremot sparar alla bilder och videor oberoende av datum så länge du betalar för tillräckligt mycket lagringsutrymme på Icloud. Användare som aktiverar Icloud Bildbibliotek kommer att märka att knappen för bildströmmen inte längre syns i IOS, och inställningarna för Mac finns i Iphoto, som nu är ute ur leken.
Det går dock att aktivera funktionen "överför till min bildström" i Inställningar för att fortsätta använda bildströmmen jämsides med Icloud Bildbibliotek.