Guide: Kom igång med appen Bilder
Apples nya lösning för bildhantering är här. 99mac guidar dig tillrätta så att du kommer igång med appen Bilder.
Bläddra och redigera
När importen är klar och platsen för lagring vald börjar det roliga. Användare av Iphoto kommer att känna igen sig, för Bilder visar fotografierna på ett mycket likartat sätt, nämligen genom att dela in bilderna utifrån år, månad och dag. Ansikten och platser finns också kvar och givetvis går det att skapa egna album, eller smarta album utifrån olika kriterier. Projekt och Händelser finns däremot inte i Bilder, så dessa kommer att importeras som vanliga album från Iphoto eller Aperture.
Vad gäller gränssnittet liknar däremot Bilder för OS X mer sin syskonapp för IOS än sin föregångare Iphoto. Det är en väldigt sparsmakad design där allt fokus ligger på själva bilderna. Genom att hålla nere musknappen och dra över bilderna visas en liten förhandsvisning, vilket gör att det går snabbt att skumma igenom ett mycket stort antal bilder för att hitta precis rätt.
Information om en bild visas nu i ett separat litet flytande fönster, och där går det att se och ändra metadata så som titel, nyckelord, beskrivning, ansikten på bilden eller favoritmarkera den. Här visas också metadata så som information om format, upplösning, storlek, kamera som bilden tagits med samt datum och klockslag. Helt enkelt allt som fanns i Iphoto.
Gör fint
Precis som Iphoto och Aperture är redigeringsverktygen i Bilder icke-destruktiva, vilket betyder att det alltid går att återgå till originalversionen av bilden.
Själva verktygen är vid första anblicken väldigt enkla, med samma automatiska förbättra-knapp som i Bilder för IOS, och motsvarande filter samt knappar för att rotera och beskära bilden. Det finns också tre reglage som heter Ljus, Färg, och Svartvitt.
Verktygen döljer dock mer avancerade redigeringsmetoder. Exempelvis går reglaget Ljus att utvidga, vilket avslöjar separata inställningar för exponering, högdagrar, skuggor, ljusstyrka, konstrast och svartpunkt. Färg och svartvitt går på liknande sätt att utvidga till att visa reglage så som intensitet, kornighet, ton, mättnad med mera. Slutligen går det att lägga till ännu fler separata verktyg som histogram, vitbalans, vinjett, brusreducering och annat, varav många erbjuder ytterligare inställningar som styrka och radie.
Sammanfattningsvis går verktygen i Bilder att anpassa efter användarens nivå. Standardvyn är perfekt för de som bara vill få färgerna på sina bilder att rocka lite mer, och kanske använda plåsterverktyget för att magiskt trolla bort en irriterande detalj som sticker ut på bilden. För de som vill slipa och trixa ligger mer kraftfulla inställningar bara några klick bort.
Bilder saknar stöd för lager, och ger inte samma möjligheter till bildtrolleri som Photoshop eller Pixelmator. Men troligtvis kommer många tidigare användare av Aperture att finna verktygen fullt tillräckliga, utan att behöva gå över till Lightroom eller motsvarande.
En funktion som tyvärr saknas är en enkel möjlighet att öppna en bild i ett annat program för redigering. Inte heller stöder Bilder externa redigeringsverktyg genom tillägg, utan än så länge bara delningstillägg.
Som det är nu är enda möjligheten att exportera ut fotot för den som vill redigera i ett annat program, för att därefter åter importera in det i Bilder. Det är ytterst opraktiskt, och inte att rekommendera.
Förhoppningsvis kommer Bilder i en framtida uppdatering att stöda tillägg så att favoritverktygen från exempelvis Pixelmator kan läggas till. Alternativt ett bra arbetsflöde för att öppna en bild i ett annat program, så som fanns i Iphoto.
Dela, exportera, visa upp
Fotografier som bara ligger i sitt bibliotek gör ingen glad, och Bilder tar från Iphoto med sig möjligheten att beställa tjusiga trycksaker så som böcker, kalendrar och vykort. Det går också att slå på ett bildspel och visa fotografierna på datorskärmen till någon väl vald musik från Itunes.
De delningsknappar som är standard i OS X Yosemite återfinns också i Bilder, och gör det enkelt att dela ett foto till exempelvis Facebook, Twitter, Meddelanden, Mail, Airdrop eller andra program med stöd för delning.
Slutligen går det så klart att exportera fotografierna ut från appen Bilder och till en separat mapp. Här finns det två alternativ. Det första kallas "exportera oförändrade original" vilket skapar en kopia av originalbilden, utan eventuella redigeringar, i full upplösning. Det andra alternativet är att välja export av en bild med redigeringar bibehållna. Då går det att välja exportformat som JPEG, TIFF eller PNG och olika storlekar och kvalitet.
Om jag använder flera datorer då?
Med Icloud är det enkelt att dela sitt bildbibliotek mellan flera enheter, även om det är två Mac-datorer. Det är exempelvis ganska vanligt idag att det finns en stationär Mac i hemmet med en stor hårddisk, kompletterat med en mindre bärbar.
Mellan två datorer är det inga problem att foga samman två bibliotek till ett enda i Icloud. Ett bra tips är att börja med det största biblioteket och aktivera Icloud Bildbibliotek. Därefter gör du likadant med den andra datorn, och det biblioteket kommer att laddas upp och ansluta till det första i Icloud så att alla bilderna hamnar i samma. Eventuella dubletter av bilder ska kännas igen av Icloud, så att endast ett digitalt exemplar av varje bild kvarstår.
Det kan också vara en bra idé att välja "hämta original till datorn" på den Mac som har störst lagringsutrymme. Då finns en lokal kopia av biblioteket tillgänglig i hemmet vilket kan kännas tryggt för de som inte litar helt och fullt på molnet.