Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Dela fotografier med Bilder

Efter att ha tagit steget och migrerat ditt fotobibliotek till Apples nya program Bilder undrar du kanske hur du bäst delar med dig av dina alster till nära och kära. 99mac guidar till alternativen och inställningarna du behöver.

Med Apples nya program #Bilder samlar du dina fotografier i ett bibliotek och kan om du vill tillsammans med Icloud Bildbibliotek synkronisera alla dina bilder till alla dina enheter. Om du inte redan tagit steget över till Bilder kan du läsa 99mac:s guide till hur du kommer igång.

Det är väldigt smidigt att ständigt komma åt alla sina bilder oavsett vilken enhet som används för stunden, men när det gäller att dela bilder med andra vill du troligtvis välja vilka bilder som nära och kära ska få se. 99mac guidar dig här genom alternativen som erbjuds i Bilder.

Familjedelning

Med IOS 8 införde Apple ett sätt för familjer att dela innehåll med varandra utan att också behöva dela på ett Apple–ID. För användare som redan har aktiverat familjedelning finns ett särskilt album i nya programmet Bilder som heter Family som automatiskt hålls uppdaterat för alla medlemmar.

Albumet syns i delningsvyn i OS X så väl som i Bilder för IOS. Medlemmarna i familjen väljer själva vilka av sina egna bilder som läggs till i albumet.

Gör så här:

  1. Välj vilka bilder du vill dela med familjen

  2. Klicka på Dela-knappen

  3. Välj Icloud Bildbibliotek > Family

Det är enkelt att spara andras bilder till ditt eget bibliotek om du skulle vilja göra det. Öppna menyn Innehåll och välj Visa sidofältet. Navigera till den delade bildströmmen Familj och välja de bilder som du vill spara och dra dem sedan till Bilder i sidospalten. När du släppt bilderna kommer de att kopieras över och om du synkroniserar bilder till Icloud kommer de att dyka upp i dina andra enheter efter en kort stund.

Bilddelning via Icloud

Vill du dela bilder med personer som inte ingår i din familj, går det att göra via en bilddelningstjänst i Icloud. För att kunna göra det behöver du ha Icloud-bilddelning aktiverat. Inställningen hittas i menyn Bilder > Inställningar > Icloud. Den här funktionen fungerar även om du inte har Icloud-bildbibliotek aktiverat.

För att skapa ett album att dela med utvalda personer klickar du på fliken Delade och sedan på plustecknet som finns bredvid knappen för att dela.

Välj ett namn på ditt nya delade album och mata in e-postadresser till de personer som ska få tillgång till bilderna. Personerna kommer att få en inbjudan om att se albumet.

Personerna du bjuder in behöver ha ett Icloud-konto att logga in på för att kunna prenumerera på ditt album, men det går också att göra albumet offentligt så att alla kommer åt det via Icloud.com via en särskild länk.

Sociala medier

Om du hellre vill dela en bild via exempelvis Twitter eller Facebook går det att göra direkt från Bilder. Högerklicka på bilden eller klicka på Dela-knappen uppe till höger i programmet för att dela bilden och skriva ett meddelande. För att det här ska fungera måste du ha loggat in på Facebook eller Twitter i OS X. Har du inte redan gjort det fixar du det via ett besök till Systeminställningar och Internetkonton. Det går också att skicka bilden i ett mejl eller skicka den via Imessage.

Exportera filer

Om du vill exportera ut en eller flera bilder ur ditt bildbibliotek går det att göra via menyn Arkiv. Exportera-menyn ger två alternativ, du kan dela bilden med dina eventuella justeringar eller välja den oförändrade originalbilden.

Om du väljer det första alternativet får du välja exempelvis vilket filformat du vill använda av TIFF, JPG och PNG samt vilken typ av metadata som ska följa med och vad filen ska heta. I nästa steg får du välja plats att spara bilden på.

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.