Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Spara utrymme i Iphone med Icloud Bildbibliotek

Med Apples nya molntjänst för att lagra bilder kan du fria upp utrymme i din Iphone till annat. Det här är extra användbart för alla som har en Iphone-modell med 16 gigabyte lagring. 99mac går igenom hur det fungerar.

Apple har nyligen tagit bort betastämpeln på sin molntjänst Icloud Bildbibliotek som kan användas för att lagra alla bilder i molnet och synkronisera dem mellan flera enheter. Alla Icloud-användare erbjuds fem gigabyte gratis lagringsutrymme, men Apple säljer förstås mer utrymme för den som vill få plats med ett större bildbibliotek och eventuella säkerhetskopior av IOS-enheter utöver det.

För den som har lite lagringsutrymme i sin Iphone eller Ipad är den här nya molntjänsten ett smidigt sätt att frigöra värdefullt utrymme på enheten då just bilder ofta tar upp en hel del plats. Apple säljer fortfarande nya Iphone-modeller med 16 gigabyte lagring och för den som fotograferar mycket fyller bildbiblioteket snabbt upp enheten.

För att se hur stort utrymme ditt bibliotek tar besöker du Inställningar > Allmänt > Användning > Hantera lagring. I den telefon jag använder till vardags tar bilderna upp 16‚8 gigabyte, jag skulle alltså inte få plats med alla i en enhet med 16 gigabyte lagring då IOS tar upp en del av utrymmet också.

Det går att flytta bilderna till datorn då och då när det börjar bli fullt i enheten, men ett smidigare alternativ är att flytta bilderna till molnet. Apples Icloud Bildbibliotek är inte först med att erbjuda den här möjligheten, men fungerar annorlunda mot exempelvis Dropbox och Microsoft Onedrive. I den här guiden reder 99mac ut hur det fungerar.

Flytta till molnet

I min dator har jag ett Bilder-bibliotek som är 31,29 gigabyte stort som innehåller både videoklipp och fotografier. Jag har köpt 200 gigabyte lagring i Icloud som kostar 35 kronor i månaden så det ska finnas gott om utrymme för att ladda upp bilderna i molnet.

Genom att besöka inställningarna i Bilder i min Mac kan jag klicka i att ladda upp bilderna till Icloud Bildbibliotek. Förbered dig på att det här steget kan ta tid.

När mina bilder efter några timmar finns i molnet är det dags att synkronisera dem med en Iphone. Jag har för ändamålet valt en Iphone 4S med 16 gigabyte lagring som är uppdaterad till den senaste versionen av IOS 8.

Första steget är att besöka Inställningar och Icloud. Genom att klicka på Bilder får jag upp de alternativ jag söker. Här kan jag nämligen aktivera Icloud-bildbibliotek.

För att få tjänsten att automatiskt hantera hur mycket utrymme som bilderna tar i min IOS-enhet aktiverar jag också alternativet Optimera lagring. Det här innehär att alla originalfiler sparas i molnet (och i min Mac), medan utrymmessnåla kopior finns i min Iphone.

Så länge det finns plats i enheten kommer bilder och videoklipp som jag använder ofta att lagras i hög upplösning. Övriga bilder kan jag välja att ladda ned med högre upplösning om jag behöver.

Storlek

Icloud-bildbibliotek

28,1 GB

Bilder Iphone

579 MB

Som ni ser i tabellen ovan tar biblioteket i min telefon knappt upp någon plats alls jämfört med originalfilerna som finns i molnet. Då har jag ändå väntat tills min telefon laddat ned tumnaglar av hela biblioteket som rymmer strax över 2 000 bilder och 84 videoklipp samt bläddrat igenom flera av dem och laddat ner en och annan bild och video i högre upplösning för att testa redigeringsverktygen.

Tanken är att telefonen nu själv ska justera hur mycket utrymme som bilderna får ta, om det finns lite utrymme i telefonen kommer bilder och videoklipp i full upplösning att ersättas med optimerade versioner.

Den uppenbara nackdelen med att lagra bilderna i molnet är att jag förstås behöver internetuppkoppling för att komma åt originalbilder eller videoklipp som ligger lagrade i Icloud. En del längre videoklipp vill inte spelas upp direkt utan måste först buffra. Men fördelarna vinner över nackdelarna i det här fallet.

Radera bilder

Efter allt är synkroniserat och klart finns det en viktig grej att tänka på. Raderar jag en bild på någon av enheterna så försvinner den ur alla. Apple lagrar däremot raderade bilder i upp till 40 dagar innan de tas bort permanent, så det finns tid att rädda eventuella bilder eller videoklipp du råkat ta bort av misstag.

Raderade bilder eller videoklipp hamnar i en mapp som heter Senast raderade där det står tydligt märkt när de kommer att tas bort permanent. Genom att välja en eller flera bilder går det att flytta tillbaka dem till biblioteket med knappen Återställ.

Bilderna dubbleras inte

En annan bra sak att använda Icloud till är att lagra säkerhetskopior av dina IOS-enheter. Väljer du att flytta dina bilder och videoklipp till Icloud Bildbibliotek kommer de inte att sparas dubbelt i säkerhetskopian utan tar bara upp plats på Icloud en gång.

Vill du ändå ha en säkerhetskopia av bilderna utöver Icloud kan man göra som jag och lagra dem lokalt i exempelvis datorn. Har man en dator med exempelvis en mindre SSD-enhet går det att välja att placera biblioteket på en extern disk eller NAS.

Skillnader mot andra tjänster

Andra molntjänster som Dropbox, Microsoft Onedrive och Google Drive erbjuder användare möjligheten att säkerhetskopiera sina bilder upp till molnet. Den stora skillnaden mot Icloud-tjänsten är att det blir två separata bildsamlingar som inte är synkroniserade. Tar jag exempelvis bort bort en bild från Onedrive försvinner den inte från telefonen. Bilden som finns kvar i telefonen säkerhetskopieras inte en andra gång. Vill jag få tillbaka den till molnet får jag istället ladda upp den manuellt.

De här tjänsterna kan inte optimera utrymmet i min Iphone som Apples tjänst gör, utan jag får ladda upp bilderna och sedan ta bort dem ur telefonen för att spara utrymme.

En annan sak som krånglar lite gäller den första uppladdningen. De andra molntjänsterna klarar inte av att ladda upp bilderna från telefonen på egen hand som Icloud gör. Uppladdningen pausar då och då och startar inte på nytt förrän jag går in i respektive app. Det här gör att i alla fall den första uppladdningen tar lång tid och kräver lite handpåläggning.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.