Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac fyller 14 år

Nu fyller 99mac 14 år. Hipp hipp hurra! Vi firar med att minnas tillbaka på åren som gått och hur allt en gång startade.

Den fjärde maj 2001 hände något alldeles särskilt. 99mac lanserades och fick sina första besökare. Lite enkel huvudräkning ger svaret på vilken födelsedag som firas – nu 99mac blir fjortis!

Sedan starten har det hänt en hel del och 99mac har vuxit på flera sätt. Inför ettårsdagen fanns det nästan 1 500 medlemmar, idag är vi över 90 000. När det var dags att fira sex år 2007 konstaterades att 99mac "följt Apples förändringar från tiden före Ipod till dagens konsumentgigant med Iphone, Apple TV och datorer som kör Windows!" och att följa Apples utveckling har vi fortsatt att göra sedan dess.

Mannen, myten och legenden som skapade 99mac heter Martin Björnström. Han drev sajten fram till att Sweclockers tog över verksamheten för ganska precis tre år sedan. För att höra mer om 99mac:s bakgrund från grundaren själv bjöd vi in honom till redaktionen.

99mac kom till när Björnström ville skapa en samlingsplats på nätet för den lilla skaran av riktigt kunniga Mac-användare som fanns i Sverige på den tiden när Apple var långt ifrån det framgångsrika företag det är idag.

– Det var tänkt som en lounge för de allra bästa och mest kunniga användarna med tanken att det skulle handla till 99 procent om Mac och 1 procent "off topic".

Planerna var ganska blygsamma i början. Få trodde att sajten skulle bli särskilt stor.

– Från början var vi kanske 300 skäggiga män som var medlemmar och vi tänkte att när vi blir 1 000 användare då stänger vi ned forumet för nyregisteringar. Så många fler duktiga användare kan det knappast finnas.

Men som tur är kom Björnström på andra tankar och 99mac välkomnar fortfarande nya medlemmar. Något som grundaren tycks ha varit duktig på genom åren är att anordna olika arrangemang för att träffa medlemmarna. Under sajtens tidiga år fick Apples keynotes knappt någon uppmärksamhet alls utanför den lilla skaran av redan frälsta användare och det var inte alls lika lätt att se dem som det är idag.

– Ett år hyrde vi Nalen i Stockholm och fick Teracom att köra dit med en satellitbuss för att visa upp keynoten för besökare. Vi hade bar och tilltugg och tog inträde. Det var något helt annat på den tiden än nu när keynotes får enorm uppmärksamhet.

99mac tog fart på riktigt när Google kom och det gick att börja optimera sajten för sökmotorer. Björnström var snabbt ute och registrerade flera domännamn relaterade till Apple som exempelvis ipod.se och mac.se. Han startade fler sajter som 99musik och 99reklam.

Det ständiga problemet var att få in några intäkter och att få servrarna att klara av trafiken. Det första systemet som användes för forumet var filbaserat, varje tråd var en egen fil och om någon gjorde en sökning skulle alla filer sökas igenom.

– En sökning kunde ta 30 sekunder och gjorde flera personer sökningar på samma gång blev det ännu värre. Till slut bytte vi system till vBulletin och fick en databas som hanterade sökningar mycket snabbare.

När det blev möjligt att ha tvåtecken-domäner i Sverige fick Björnström tag på 99.se och ville slå ihop alla sina sajter till en där alla separata sajter kunde bli nya undersidor. 99.se/musik exempelvis. Det var en god tanke, men genomförandet blev enligt honom inte så bra och man gick tillbaka till att hålla isär sajterna. Att 99mac tog fart från början handlade till stor del om tajmning.

– I övergången mellan Mac OS och OS X var många lite vilse och på den tiden fanns inte Google, Facebook eller Twitter, det fanns inte Apple Stores att rådfråga. Hos oss kunde man fråga och få hjälp.

När Martin bildade familj fick han ändra om i prioriteringarna, det fanns inte längre tid till att driva alla sajter. Efter att ha funderat och frågat runt såldes 99mac till Sweclockers som införde den redaktion bestående av mig och Jakob som ni känner till idag.

Internet Wayback Machine

På 14 år har det hänt mycket med 99mac. Den senaste större designförändringen skedde i februari 2013 då sajten fick sitt nuvarande utseende. Med hjälp av Internet Wayback Machine har redaktionen lyckats rota fram följande guldkorn från åren som varit.

Minnen av 99mac

Vad har du för minnen från 99mac? Hur hittade du till sajten och forumet och vad fick dig att bli medlem? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
17 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.