Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Mitt liv med Apple Watch, del 2

Jakobs liv med sin nya Apple Watch fortsätter, och efter en helg med klockan börjar de två bli riktigt goda vänner. Men hur fungerar den som klocka betraktat, och hur snabba är egentligen apparna?

Jag har nu haft min #Apple Watch i några dagar. Jag har lärt mig hantera de olika kommandon och knappkombinationer som finns, och Apple Watch har tagit på sig ansvaret att se till att jag rör mig tillräckligt. En gång i timme surrar det till och Apple Watch påminner mig om att det är dags att stå upp en liten stund. Jag har också tagit mig igenom en flygplats med mitt boardingkort i Passbook på klockan, och det fungerade fint som förväntat.

Som klocka betraktad, och endast som klocka, är Apple Watch sämre än även det billigaste analoga eller digitala armbandsur som går att köpa i vilken butik som helst. Anledningen är att skärmen inte är tänd hela tiden, och således finns en liten men tydlig fördröjning varje gång jag lyfter handleden för att kolla vad tiden är. På vanliga klockor existerar inte detta problem – det går att hålla handen helt stilla, snegla ner mot klockan och ändå se tiden. Det går inte på en Apple Watch.

Med det sagt fungerar den inbyggda sensorn som ska registrera när jag vrider armen för att se på Apple Watch oerhört bra. Det är faktiskt nästan magiskt hur bra den är på att avgöra när jag vill läsa av informationen som tid och annat som jag lagt på urverket i form av så kallade komplikationer.

Jag har som tidigare skrivits inte burit en klocka på många år, så jag kan inte direkt påstå att jag upplever Apple Watch nackdel i det här avseendet som ett problem. I jämförelse med att behöva plocka fram min Iphone ur fickan för att se vad klockan är fungerar det här mycket smidigare. Men befintliga klockägare kommer nog uppleva det som ett irritationsmoment, på Apple Watch lika väl som på andra smarta klockor.

Att läsa av tiden är dock bara första ronden, och fördelen med Apple Watch är naturligtvis att den, till skillnad från en vanlig klocka, också kan göra så mycket annat. Apple Watch visar min kalender samt påminner mig om möten och flygavgångar. Den hjälper mig att träna, styra musik, navigera med hjälp av kartor och ger väderprognoser. Gör den allt detta bättre än den Iphone som ligger i min ficka? Nej. Gör den några av sakerna bättre? Definitivt.

Vad ska man ha den till?

Till skillnad från när Apple släppte Iphone, men i likhet med när de släppte Ipad, upplever jag inte att Apple Watch åtgärdar ett existerande och tydligt problem som jag har. Med Iphone var det självklart – jag behövde använda en telefon, och alla som fanns var fruktansvärt dåliga. Iphone kändes som en flaska isvatten i helvetet. Med både Ipad och nu Apple Watch har frågan snarare varit "men vad ska man ha den till?", och det är en fråga som har många olika svar.

Ipad har efter några generationer funnit en tydlig plats i mitt liv. Den har blivit min primära surfmaskin – en apparat som i det närmaste ersatt min bärbara dator i vardagsrummets soffa. På resa tjänstgör den också som läsplatta, videospelare, karta med mera. Det är också en enhet jag associerar med fritid, där datorn snarare kommit att kopplas samman med jobb.

När det gäller Apple Watch vet jag fortfarande inte vilken eller vilka roller den ska spela. I vissa verksamheter finns en fördel jämfört med att ta fram telefonen, men i andra känns det mest som en krånglig omväg att gå via klockan.

Väder, inkommande meddelanden och kalenderpåminnelser gör sig alldeles utmärkt på armen. Det är väldigt smidigt att känna en diskret vibration på armen och lyfta den för att se meddelandet. Det är däremot mindre praktiskt att skicka tillbaka ett svar som är mer än en emoji-symbol eller en förvald fras. Dikteringen fungerar visserligen jättebra – även på svenska – men det är inte alltid jag känner mig helt bekväm med att stå i offentliga sammanhang och prata med min klocka.

Appar – nyckeln till framgång?

Det finns redan 3 500 appar att ladda hem i den särskilda butiken som nås via Apple Watch-appen på Iphone. Nya tillkommer hela tiden, och bara sedan jag skaffade Apple Watch har det dykt upp nya ikoner i klustret på min hemskärm, tack var automatiska uppdateringar.

Appar från tredje part har varit det som förvandlat IOS till en gigantisk plattform, som omsätter mer pengar än Hollywood. Kommer klockan att se samma utveckling genom apparnas förmåga att vidga funktionaliteten?

Kanske med tiden, men på denna första version av Apple Watch är jag inte övertygad om att appar på klockan kommer att ha samma vikt som på telefonen. Inte minst för att de appar som redan finns är väldigt långsamma. Det tar tid att starta, och använda, alla tredjepartsappar jag testat.

Även Overcast, som är en av mina mest använda appar på Iphone, är seg på Apple Watch. Att öppna appen, bläddra fram till en ny podcast och sedan slå på den, innebär mer väntetid än vad som är njutbart. Räknat i tid går det snabbare att ta fram Iphone ur fickan, låsa upp med Touch ID, öppna Overcast, välja podd och trycka på play.

Vi ska dock komma ihåg att detta inte är fråga om äkta appar installerade på klockan, utan om tillägg till befintliga Iphone-appar som körs på telefonen och visas på klockan. Först senare i år kommer utvecklarverktyg som låter utvecklare göra fullfjädrade appar för klockan. Förhoppningsvis (och troligtvis) kommer detta att ge prestandan en välbehövlig skjuts.

Laddning

Slutligen några ord om batteritiden. Det behövs inte så många ord eftersom det inte finns så mycket att säga. Apple lovade en hel dags batteri, och det är vad de har levererat. De första dagarna har jag ändå använt klockan mer än vad som troligtvis blir fallet senare, och ändå har det funnits mellan 30 och 25 procent kvar när jag går och lägger mig. En natt glömde jag att ladda klockan och hade den på mig hela natten. Ändå hade den 10 procent kvar när jag vaknade.

Att ladda går dessutom snabbt, på mindre än en timme har större delen av batteriet laddats, så det går bra att snabbladda en timme innan sovdags för den som vill ha klockan på sig under natten, eller en timme på morgonen för den som glömt. Magnetladdaren fästes på klockans baksida, och fungerar utan problem även om jag framöver kommer vilja skaffa någon form av ställ att fästa klockan vid på nattduksbordet.

Min Iphone har däremot blivit något utmattad av den nya lekkamraten Apple Watch. Telefonens batteri laddar ur märkbart snabbare än tidigare, på grund av regelbunden kommunikation med klockan. Det är inte tillräckligt för att förändra mina vanor, men det är en smula stressande att tänka på. Faktum är att som läget är nu kommer batteriet på min Iphone att ta slut innan min Apple Watch gör det.

Användartips:

För att ta en skärmavbild på Apple Watch är det bara att hålla nere de båda fysiska knapparna samtidigt, och höra det klickande ljudet.

Kommentarer
38 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.