Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple lanserar IOS 9

Under WWDC presenterar Apple nästa version av det mobila operativsystemet IOS, med nya funktioner för Iphone, Ipad och Ipod Touch.

Apple har under #WWDC visat upp nästa version av IOS som kommer att släppas för kunder senare i år. En första betaversion av det nya systemet lanseras för utvecklare redan idag. Fokus i IOS 9 ligger på att förbättra batteritiden och öka säkerheten och prestandan, men också på att förbättra upplevelsen av att använda appar. Dessutom har Siri och sökfunktionerna blivit mer kapabla.

Under ytan

Apple har satsat på att optimera strömförbrukningen i IOS 9, och uppger att batteritiden förbättrats med upp till en timme på en Iphone. IOS 9 introducerar också ett nytt strömspararläge som ska förlänga batteritiden i upp till tre timmar.

Uppdateringen till IOS 9 är också mindre utrymmeskrävande än tidigare. Den kräver också endast 1,3 gigabyte ledigt utrymme på IOS-enheten, vilket Apple hoppas ska få alla användare att uppdatera. Detta kan jämföras med uppdateringen till IOS 8 som krävde 4,58 gigabyte ledigt utrymme.

Appar i IOS 9 ska vara snabbare och rappare tack vare grafikteknologin Metal som introducerades förra året. Slutligen förbättrar Apple säkerheten i IOS 9, bland annat genom sex-siffriga säkerhetskoder.

Apple släpper också en särskild migrationsapp som ska underlätta för Android-användare att byta till IOS. Appen går att ladda hem till Android-enheten och överför kontakter, meddelanden, bilder, videor, bokmärken, e-postkonton och annan information till den nya Apple-enheten. Appen föreslår också nedladdning av IOS-motsvarigheter till gratisappar som använts på Android, exempelvis Facebook och Twitter. Motsvarande betalappar som använts läggs i önskelistan i App Store.

Siri och Spotlight

Apples digitala assistent Siri har blivit 40 procent bättre under det senaste året, enligt Apple-chefen Craig Federighi. I IOS 9 kommer Siri kunna söka reda på många fler saker, och ska även kunna leverera resultat snabbare.

Siri kan nu söka i användarens fotobibliotek, och påminna om aktiviter som görs på telefonen, exempelvis att läsa ett mail. Siri kan också känna av när användaren kommer till sin bil, och lämna en påminnelse där.

Men Siri blir också mer initiativtagande och lär sig användarens beteendemönster. Genom detta kan Siri bland annat sluta sig till att automatiskt slå på en pågående ljudbok när hörlurarna kopplar in i telefonen, och lära sig vilka människor som vanligtvis är mottagare till ett gruppmail. Ett e-postmeddelande med information om restaurangbesök och flygtider kan Siri också automatiskt föreslå att lägga in i kalendern. Siri kan också använda information i kontaktlistan och bland e-postmeddelanden för att försöka identifiera ett okänt telefonnummer som ringer.

Sökfunktionen Spotlight kan nu söka på flera sätt, och bland annat lämna väderprognoser, aktieinformation och göra uträkningar och konverteringar direkt i sökfältet. Det går också att söka efter kontakter, och IOS 9 innehåller genvägar i sökresultaten för att direkt skicka ett meddelande eller ringa upp kontakten.

Slutligen finns det nu ett API för sökning som utvecklare kan använda till sina appar. Detta gör att sökfunktionen kan hitta innehåll inuti appar som finns installerade på Iphone eller Ipad.

Craig Federighi understryker att den förbättrade sökmotorn och Siri är respektfull mot användares anonymitet. Data delas inte med tredje part, och är inte associerat till ett specifikt Apple-ID.

Kollektivtrafik och nyhetsapp

IOS 9 introducerar också en efterlängtad funktion i Apples karttjänster, nämligen kollektivtrafik som får en egen kartvy. I början kommer tjänsten bara till vissa städer, nämligen Baltimore, Berlin, Chicago, London, Mexiko City, New York, Philadelphia, San Francisco, Toronto, Washington D.C samt över 300 städer i Kina inklusive Beijing, Chengdu och Shanghai. Fler kommer att följa senare. Kartor visar nu också planritningar för underjordiska byggnader så som tunnelbanestationer för att underlätta navigering till fots.

Som dagens förhandsuppgifter gjorde gällande kommer IOS 9 också att innehålla en helt ny app som heter News. Appen påminner mycket om Flipboard, och samlar innehåll från olika leverantörer. Publikationer kan snabbt formatera och innehåll genom särskilda mallar.

Användare kan bokmärka innehåll att läsa senare. News lär sig också användarens läsvanor, och ska bli bättre och bättre på att föreslå artiklar och nyheter. News kommer inledningsvis att lanseras i USA, Storbritannien och Australien.

Även appen Anteckningar får flera förbättringar, och det går nu att skapa att göra-listor och rita en enkel skiss med fingret. Det går också att importera material som länkar, fotografier och bilagor direkt i Anteckningar.

En ny app som heter Wallet samlar nu bonuskort från butikskedjor som Walgreens och Dunkin´ Donuts där det går att samla poäng genom att betala med Apple Pay. Om telefonen är låst går det att dubbeltrycka på hemknappen för att komma direkt till Wallet-appen och betala. Apple Pay får också stöd för kreditkortet Discover, och kommer till Storbritannien i juli.

Ipad-förbättringar

IOS 9 introducerar också flera förbättringar specifikt för Ipad. Tangentbordet får, som tidigare ryktats, fler knappar för att underlätta redigering så som urklipp och textformatering. Ipad får också bättre stöd för externa tangentbord tack vare kortkommandon för att växla mellan appar och söka i Spotlight.

Den stora förändringen för Ipad är dock förbättrat stöd för multitasking. En ny vy låter användaren snabbt växla mellan olika aktiviteter, och det går att se information från andra appar från en egen flik som dras fram från bildskärmens högra sida. Funktionen kallas Slideover, och låter användaren exempelvis snabbt svara på textmeddelanden eller göra en anteckning.

För Ipad Air 2 erbjuds också funktionen Split View som låter två appar köras sida vid sida, något som länge ryktats vara på väg.

Det går nu också att exempelvis se video i ett eget flytande fönster i ett av hörnen samtidigt som arbete pågår i en annan app. Apple kommer också att ge utvecklare tillgång till API:er för att bygga in stöd för multitasking i sina egna appar.

Homekit och Healthkit

Ramverken Healthkit och Homekit får också flera nya mätningspunkter och funktioner. Healthkit kan nu bland annat samla information om fuktighet, Homekit får stöd för bland annat hemmalarm och möjligheten att styra Homekit-enheter utanför hemmet via iCloud.

IOS 9 kommer att släppas för kunder i höst, och en betaversion för utvecklare blir tillgänglig idag. För första gången kommer IOS 9 också att omfattas av ett öppet betaprogram, där vanliga användare i juli kan ladda hem betaversioner av det kommande systemet.

Kommentarer
36 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.