Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

IOS 9 – det mesta och det bästa

Nu är IOS 9 tillgängligt för alla användare att ladda hem, och med det nya systemet kommer en uppsjö nya funktioner och finesser. 99mac går igenom de viktigaste, och några som är lite mer dolda.

Nya och uppdaterade appar

Anteckningar

Apples app Anteckningar har klivit upp flera nivåer, och har nu stöd för att lägga in både bilder, ljud och videor bredvid vanlig text. Det går också att lägga in platser, länkar och dokument från appar som Pages och Numbers.

Men den största förändringen är kanske ändå stöd för egna skisser, där det finns en uppsättning ritverktyg så som linjal och pennor i olika färger och former.

Anteckningar synkroniseras via Icloud, men för att de nya anteckningarna ska synas på Mac krävs kommande El Capitan som släpps den 30 september. Därför finns ett val i Anteckningar att vänta med att uppgradera tills det systemet har kommit.

Safari

Webbläsaren Safari har inte bara fått stöd för innehållsblockerare, utan kan nu också bäddas in i andra appar. Det betyder att apputvecklare som måste komma åt webbinnehåll inte längre behöver göra en egen inbyggd webbläsare, utan kan helt enkelt använda sig av Safari.

Den särskilda läsvyn i Safari har också fått en del kärlek, och nu går det att använda bakgrunder i olika färger, så som sepia och svart. Det går också att växla mellan flera olika typsnitt, liknande hur det fungerar för e-böcker i appen Ibooks.

Kartor

I Sverige har det inte hänt så mycket med Apples karttjänster i IOS 9, men resenärer som besöker vissa städer utomlands hittar nu stöd för kollektivtrafik. Fler städer ska läggas till i framtiden, enligt Apple.

En ny funktion som visar platser av intresse i närheten finns inte heller i Sverige ännu, utan bara i Kina och USA.

Icloud Drive

Med IOS 9 tar Apple en idé från Dropbox, och visar molnlagringen Icloud Drive direkt på hemskärmen i form av en egen app. Där går det överskådligt att se mappar och dokument som synkroniseras över Icloud.

Att visa Icloud Drive på hemskärmen är dock valfritt, och går att ställa in i Inställningar under Icloud. Nu väntar vi bara på att Apple också ska låta oss dölja andra appar, som till exempel Aktier och Väder.

Hitta vänner, Hitta Iphone och... Tidningskiosk?

På tal om appar som användare kanske vill dölja, nu har Apple integrerat både användbara Hitta Iphone och mindre användbara Hitta Vänner i systemet. Dessa ansluter nu till Ibooks och Podcasts som blev en del av IOS 8 och listan på inbyggda appar blir därmed allt längre.

Något som däremot försvunnit är Tidningskiosk, som länge fört en tynande tillvaro i form av en glorifierad mapp på hemskärmen. Användare som har haft appar i Tidningskiosk kommer dock se att en vanlig mapp har skapats med namnet Tidningskiosk, som innehåller apparna.

Podcasts

Apples egen poddradiospelare blev som sagt en del av systemet förra året med IOS 8. I år får appen en liten ansiktslyftning som påminner om upplägget i den nya Musik-appen som kom i samband med Apple Music i somras. Nu finns knappar längs nederkanten av appen som visar ospelade podcasts, en lista över alla poddar som prenumereras på, samt de tidigare kända knapparna I blickfånget, Topplistor och Sök.

En podd som spelas visas nu genom samma minispelare som finns i Musik-appen, och funktionen Spelas Härnäst finns också.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
9 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.