Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

snabbtest

99mac testar Urbanears Sumpan

Svenska Urbanears är aktuella med nya hörlursmodellen Sumpan. De lätta in-ear-lurarna bjuder på några smarta finesser och lockar med ett plånboksvänligt pris. 99mac har fått in ett par till testlabbet.

Urbanears är ett Stockholmsbaserat företag som gör färgstarka hörlurar. Modellerna får namn efter stadsdelar i staden och deras senaste tillskott i produktportföljen är inget undantag. Innerstadsområdena är redan använda så Urbanears nya lurar delar därför smeknamn med Sundbyberg och heter Sumpan.

Introduktion

Urbanears Sumpan är ett par in-ear-hörlurar med ett par fiffiga detaljer som särskiljer dem från mängden. Öronsnäckorna påminner en del om Apples Earpods, men delen som går in i örat är av silikon och kan bytas ut vid behov. Lurarna har en textilsladd för att undvika trassel och en mikrofon och fjärrkontroll som passar för både IOS och Android.

Öronsnäckorna kan krokas i varandra och fästs på så vis bakom nacken när de inte används. Kontakten är vinklad så att sladden går längs med den anslutna enheten istället för att sticka ut, vilket minskar risken att böja sönder den.

Sumpan har två ventiler, en fram och en bak som enligt Urbanears ska ge "ett allround-ljud med klara toner, djup bas och samtidigt stänga ute bruset från vardagen." 99mac har använt Sumpan ett tag som vardagslurar för att se hur väl det stämmer.

Ljud och användning

Urbanears Sumpan kräver varken manual eller invänjning. Det är bara att stoppa dem i öronen och köra. De täpper inte igen örat som många andra in-ear, så innan något ljud är på hörs trafik, kollegor eller medtrafikanter i kollektivtrafiken precis som vanligt. Med musiken på hörs omvärlden fortfarande i bakgrunden.

Själv föredrar jag det här över lurar som stänger ute allt ljud. Tycker det känns tryggare att höra exempelvis trafiken när jag är ute och rör mig. Passformen i öronen är okej, ibland upplevde jag lite skav i ena örat, men för det mesta satt snäckorna på plats utan att jag la märke till dem.

Sumpan har en fjärrkontroll på sladden med en mikrofon och svarsknapp (fungerar också som play/paus för musik), men volymknappar får man klara sig utan. Eller rättare sagt, volymen får man sköta via sin telefon eller annan ansluten enhet.

Trots att de här sladdarna ska vara "trasselfria" så lyckades jag åstadkomma en ordentlig härva efter något varv i väskan, men tyget på sladden gör att det går lätt att trassla upp allt igen. Det visade sig dock efter ett tag att Urbanears är smartare än jag, det går att linda upp kabeln runt fingrarna och använda kontakten för att hålla ihop dem i väskan och slippa allt trassel. Pluspoäng för det!

Jag uppskattar att det går att kroka snäckorna bakom nacken när jag inte aktivt vill lyssna på något, men ändå ha dem nära till hands. Det är fiffigt för de gånger när jag träffar på någon jag känner på väg till eller från jobbet, eller bara som en sorts förvaring där jag slipper ta av dem och trassla ner dem i väskan.

Hur låter de då? Jo, det är ett par steg upp från de tidigare nämnda Apple Earpods med klarare och högre ljud. Basen är ganska tunn, men inte obefintlig. Min favoritmusik låter som förväntat i ett par sådana här lurar, men ljudet blir lite burkigt på högre volymer. Nu hör jag till dem som är rädd om hörseln så jag har aldrig volymen så högt att telefonens volymmätare blir röd och på de nivåerna hörs inget av burkigheten.

Fördelar
+ Kan krokas bakom nacken
+ Inbyggd kabelkrok håller ordning på sladden
+ Prisvärda

Nackdelar
- Saknar volymknappar

Fakta: Urbanears Sumpan

Vad är det?
Hörlurar med svarsknapp
Funktioner
Textilsladd med vinklad kontakt. Mikrofon och svarsknapp. Öronsnäckorna kan krokas i varandra runt nacken.
Färger
svart, vit, mörkgrå, flinta, sjögrå, indigo, mossgrön, brasorange, syltrosa, tomatröd.
Pris
299 kronor
Skriven av Ida Blix
Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.