Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Två veckor med 3D Touch

Nu har 99mac-redaktionen haft varsin Iphone med 3D Touch i drygt två veckor. Det har blivit dags att summera våra upplevelser av den nya skärmtekniken.

Baserat på utsidan är det lätt att blanda ihop Apples nyaste mobiltelefoner Iphone 6S och 6S Plus med föregångarna utan s, Iphone 6 och 6 Plus. Men skillnader finns det så klart. Redan på förhand pekade vi ut den nya tryckkänsliga skärmen som de nya modellernas huvudnummer och nu med några veckors användning är det dags för redaktionens Ida Lindkvist och Jakob Nilsson att summera sina upplevelser av 3D Touch.

Ida: "Svårt att bryta gamla vanor"

Jag har använt Apples jättestora telefon Iphone 6S Plus i drygt två veckor nu och från att ha varit supertaggad på 3D Touch måste jag nu erkänna att jag inte lyckats få in 3D Touchandet till en vana.

Det tar helt uppenbart tid att bryta gamla vanor! Trots att jag från början tyckte det verkade supersmidigt att bara trycka lite hårdare på kameraikonen och direkt välja om jag vill ta en selfie eller filma lite, så gör jag det inte mer än undantagsvis i praktiken.

Förut tryckte jag på hemknappen för att komma till låskärmen varifrån jag kunde starta kameran direkt. Men numera är Touch ID så löjligt snabbt att jag kommer till hemskärmen nästan direkt så den strategin fungerar inte längre. De första dagarna med 6S Plus fick jag för mig att dra upp Kontrollcenter och starta kameran därifrån, men eftersom kameran ligger i dockan längst ned, försöker jag lära om mig och klicka på den med eller utan 3D Touch. Det går bättre och bättre.

3D Touch-finesserna i Mail tycker jag också om i teorin, men eftersom jag länge har använt Mailbox för jobbmejl istället för Apples egna mejlklient så får jag sällan anledning att använda funktionerna. Att kunna trycka på länkar, mejl och annat för att få upp en förhandsgranskning är användbart, det gäller bara att komma ihåg att det går att göra innan den gamla ryggmärgsreflexen hinner före.

Jag dubbeltrycker ofta på hemknappen för att byta mellan appar, men istället för att göra det skulle jag kunna trycka lite hårdare ute i vänsterkanten av skärmen och dra in mot mitten. Här ligger nog svårigheten snarast i att telefonen är så pass stor att jag inte enkelt når till vänsterkanten med tummen.

Kanske är det största problemet som hindrar mig från allt härligt 3D Touchande att jag måste sitta och provtrycka på alla appar i telefonen för att ta reda på vilka som har stöd för den nya tekniken och det har jag inte tagit mig för att göra riktigt.

Jag har i alla fall insett att jag skulle kunna använda 3D Touch här och var i mitt arbetsflöde, jag ska bara komma ihåg att göra det också. Som tur är fungerar livet med Iphone ungefär som innan även om man helt ignorerar 3D Touch.

Jakob: "Har revolutionerat Instagram"

Känslan första gången jag använde 3D Touch var ungefär "fy tusan vad läckert". Funktionen är gediget konstruerad, och kopplingen mellan själva trycket och den diskreta men tydliga vibrerande återkopplingen lämnar inget i övrigt att önska. Återkopplingen gör det för mig enkelt att känna av när jag aktiverar 3D Touch och när jag inte gör det.

Den inledande upplevelsen är alltså positiv, men hur mycket tryckfunktionen faktiskt används är lite av en blandad kompott. När Apple demonstrerat 3D Touch har de tyckt om att visa upp hur den används för att snabbtitta i mail utan att öppna dem, göra en förhandstitt av en webbsida eller snabbt få fram en vägbeskrivning till en plats i kartor.

Dessa användningsområden har jag testat, men därefter i princip inte använt alls. Att med 3D Touch snabbt växla mellan två appar eller komma in i multitaskvyn fungerar mycket bra, men jag har där inte riktigt vant mig av att istället dubbeltrycka på hemknappen. Det försvåras också av att jag parallellt använder en Ipad, som inte har någon 3D Touch-funktion.

Genom att trycka hårt på en app går det att få upp en kontextmeny med en del snabbkommandon, exempelvis att i Kamera-appen komma direkt till selfie-läget. Det är i vissa appar väldigt användbart, och i andra inte alls. Det är smidigt att i Meddelanden direkt kunna påbörja en text till ofta kontaktade personer. Motsvarande funktion i telefon-appen är också bra, men det är väldigt sällan jag har behov av att direkt lösa in en rabattkod i App Store-appen.

Mest använder jag faktiskt 3D Touch i Instagram. Här används den till att snabbtitta på bilder som ligger i en rutnätsvy, utan att behöva gå in i själva flödet. Det hela påminner väldigt mycket om hur det i OS X går att snabbittta på en bild genom att trycka ned mellanslagstangenten. Det här har faktiskt revolutionerat mitt Instagram-användande då jag helt plötsligt finner mig själv använda Upptäcka-fliken för att bläddra bland bilder Instagram tror att jag skulle gilla.

Tidigare tog det här alldeles för lång tid, då jag hade varit tvungen att ideligen gå fram och tillbaka mellan olika användares flöden för att titta på bilder jag eventuellt skulle tycka om. Nu kan jag bara lagom hårt trycka på en liten tumnagel som ser intressant ut, och få upp bilden. Gillar jag inte vad jag ser släpper jag och bläddrar vidare. Tycker jag om den kan jag svepa uppåt för att gilla bilden, eller trycka ännu hårdare för att transporteras till flödet. På det här sättet har jag börjat följa massor av intressanta Instagram-konton.

Skriven av Ida Blix Jakob Nilsson
Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.