Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

11 saker vi inte gillar med nya Apple TV

99mac har fått tag på nya Apple TV och upptäcker några saker som Apple gärna får förbättra. Här är 11 saker vi inte gillar.

1. Installationsprocessen

Det är alltid lika kul att packa upp en ny Apple-produkt. Företaget lägger ner mer möda på den upplevelsen än kanske något annat företag. Efter att ha klämt och känt på enheten och den nya fjärren är vi ivriga att komma igång, men blir ganska snabbt frustrerade.

Med hjälp av vår Iphone kommer vår nya #Apple TV snabbt ut på nätverket, de två enheterna fixar det på egen hand med minimal insats från oss, men resten av alla konton vi vill logga in på kräver att vi matar in lösenorden för egen maskin. Eftersom vi förespråkar att använda lösenordshanterare som exempelvis 1password och har bytt de flesta av våra lösenord till långa krångliga sådana är det här en jobbig process.

Varför kan vi inte använda Touch ID och en liknande process som för wifi för att logga in på Icloud, App Store och appar som Netflix?

2. Appen Fjärrkontroll fungerar inte

Tidigare har vi kunnat använda appen Fjärrkontroll i en IOS-enhet för att styra Apple TV. Fördelen med det är att det går att använda det inbyggda tangentbordet i IOS för att mata in sökningar eller lösenord.

Av någon anledning har Apple inte uppdaterat appen med stöd för nya Apple TV och vi är fast med fjärrkontrollen för inmatning.

3. Inget stöd för Bluetooth-tangentbord

Ännu ett irritationsmoment är att det inte går att ansluta ett Bluetooth-tangentbord, vilket har fungerat med tidigare generationer Apple TV. Det hade också gjort det betydligt enklare att göra sökningar.

Än så länge använder Apple TV bara Bluetooth för att kommunicera med kontroller, IOS-enheter och trådlösa hörlurar.

5. Ömtålig fjärrkontroll

Apples nya fjärrkontroll är en dyr historia. Det följer med en till enheten, men skulle den gå sönder eller försvinna vill Apple ha 849 kronor för en ny.

Den nya touch-ytan överst är täckt av glas och kan således spricka om fjärren exempelvis råkar ramla i golvet. Den gamla fjärrkontrollen var betydligt mer tålig och inte heller lika dyr.

Tillverkare har redan tagit fram skyddsfodral till den nya fjärren, något som kanske framför allt barnfamiljer kommer att vara intresserade av.

6. Svårt att hitta appar

Nu finns det för första gången en App Store i Apple TV, något som många längtat efter i åratal. Butiken är däremot lite väl enkelt uppbyggd och det är inte särskilt lätt att hitta intressanta och bra appar.

Förhoppningsvis kommer Apple med en lösning inom kort. De har redan lagt till topplistor i den amerikanska versionen som förhoppningsvis kommer till Sverige också. Vi hoppas att butiken är något de kommer att fortsätta att utveckla kontinuerligt och är tacksamma för att den kan uppdateras utan att vi behöver ladda ned någon uppdatering till enheten.

7. Game Center

Det går att spela spel på nya Apple TV och det finns redan många titlar att välja bland i App Store, men obegripligt nog kan enheten bara vara inloggad på ett Game Center-konto. Hur tänkte Apple här? Ska bara en i familjen kunna spela spel?

8. Bildfrekvens

Apple TV är kanske inget för de mest inbitna filmnördarna. Enheten spelar upp allt videomaterial med en fast bildfrekvens och konverterar allt videomaterial därefter. Som standard är inställningen för upplösningen satt till "auto" och ger som bäst 1080p 60 Hz eller 1080p 50 Hz beroende på vad du har för tv ansluten.

Det här innebär exempelvis att filmer som är inspelade med 24 bildrutor per sekund inte spelas upp som tänkt utan konverteras. Panoreringar och andra rörelser kan av den anledningen upplevas som ryckiga.

9. Icloud Bildbibliotek

Apple TV har inte stöd för Icloud Bildbibliotek, tjänsten där användare kan lagra alla sina bilder och synkronisera dem mellan sina enheter. Istället är det bildströmmen eller särskilda album via Icloud bilddelning som kan visas i enheten.

Vi kan bara hoppas att det här är något som kommer att läggas till i framtiden. Nu när det finns mera lagring i Apple TV borde vi få valet att lagra fler bilder om vi skulle vilja.

10. Siri

Det här är förvisso ingen nyhet, men vi kan inte hjälpa att ändå vara besvikna över att Siri inte finns på svenska. När vi trycker på sök-knappen på fjärrkontrollen får vi upp en vanlig textsök och måste knappa in allt med det jobbiga "tangentbordet" som erbjuds i Apple TV.

Det finns tack och lov hopp om att röstsök via Siri kommer också till oss svenskar. Ändrar vi region och lägger in ett amerikanskt Apple ID finns Siri tillgänglig också i våran enhet. Genom att hålla ned sök-knappen på fjärrkontrollen lyssnar Siri på vad vi säger och är riktigt duktig på att förstå vad vi vill. Rent praktiskt blir det ingen vidare upplevelse så vi stänger av Siri tills vidare.

11. Inte optimalt för plasma-tv

Trots att plasma är en teknik på utgående är det många filmfantaster som fortfarande har och föredrar plasma-tv för att få den rätta svärtan i bilden. Ett problem med plasma, särskilt äldre enheter, är dock risken för inbränningar i skärmen. Med rörligt material som film är detta knappast något bekymmer, men för menyer och annan grafik som inte rör sig kan det bli problem.

Ett sådant område är musikuppspelning. Den gamla Apple TV löste detta genom att låta albumomslaget med jämna mellanrum flytta sig i en svepande rörelse. Nya Apple TV har dock inte denna funktion, utan vid musikuppspelning ligger albumomslaget fast i mitten av skärmen. Det ser snyggt ut, men vi kan inte låta bli att oroa oss för inbränningar på plasma-apparater. Det enda som verkar vara räddningen är skärmsläckaren. Den kan ställas in att starta efter tidigast två minuter, vilket bör rädda skärmen från inbränning. Tyvärr innebär detta då att det inte går att njuta av albumvyn vid musikuppspelning.

Diskutera

Vad tycker du om vår lista? Har vi rätt eller fel? Saknar du någon punkt? Kommentera gärna i kommentarerna nedan.

Kommentarer
97 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.