Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Bilar läser förarens ansiktsuttryck

Forskare utvecklar ett nytt system där bilar ska kunna förutse händelser genom att filma chaufförens ansiktsuttryck, något som kan bli värdefullt i framtidens självkörande fordon.

Självkörande bilar bygger till största delen på att fordonet förses med kameror och sensorer för att få en så bra bild av omgivningen som möjligt. Men med ett nytt system som utvecklas av forskare på Cornell University blir människan inuti bilen också viktig.

Systemet bygger på att en kamera placeras i bilen och läser av förarens ansiktsuttryck. Genom att kombinera data såsom hastighet, GPS-position och åt vilket håll föraren tittar ska kameran kunna göra en bedömning av situationen, exempelvis huruvida bilen är på väg att byta vägfil. Genom att samla in data från 10 olika förare under två månader granskade systemet över 700 händelser, varav 130 svängar och 300 filbyten.

Därefter sattes systemet på att gissa liknande händelser i andra trafiksituationer, och enligt forskarna som publicerat resultaten kunde det förutse en manöver i snitt 3,5 sekunder innan den inträffade. Det är tillräckligt med tid för att exempelvis varna föraren för ett hinder i vägen, exempelvis en cyklist.

I ett första skede är systemet tänkt att användas som ett komplement till redan befintliga automatiska processer. I framtiden kan dock systemet komma att bli värdefullt för självkörande bilar tack vare den stora mängd data som kan samlas in.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.