Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

test

Journalför ditt liv med Day One 2

Dagboksappen Day One 2 erbjuder ett välgjort och genomtänkt gränssnitt för att hjälpa sina användare att fånga dagen i ord och bild. 99mac har testat journalskrivning på IOS och Mac.

Trots sporadiska försök har jag själv aldrig lyckats upprätthålla regelbundet dagbokskrivande. Däremot älskar jag formatet, och uppskattar hur dagböcker låter oss få inblick i kända och intressanta människors liv. Två favoriter är Monty Python-medlemmen Michael Palin och Prince of Persia-skaparen Jordan Mechner som båda publicerat sina intressanta dagböcker. Men även för personligt bruk kan det vara kul att kunna gå tillbaka några år och återuppleva vad som hände de dagarna.

I en ambitiös anda provade jag på jag den första versionen av dagboksappen Day One för IOS under några veckor. Jag gillade den mycket, men tappade ändå farten efter en period och appen blev liggande bortglömd på tredje hemskärmen av min Iphone.

Nu har utvecklaren Bloom Built släppt en helt ny version av Day One, uppbyggd från grunden och med det lite egendomligt klingande namnet Day One 2. Det betyder tyvärr att alla som redan äger första versionen ändå måste öppna plånboken för att få tag på tvåan. Day One 2 finns förutom för IOS också i en Mac-version, som kräver ett separat inköp. Det finns också en tillhörande Apple Watch-app med stöd för inlägg via diktering.

Day One 2 har fått en förbättrad navigering genom att appens olika delar går att komma åt via en menyrad längst ner på skärmen. Här är det enkelt att växla mellan den den vanliga journalvyn eller att se skrivna inlägg sorterade utifrån plats eller datum. Det går också härifrån att snabbt komma åt alla bilder som finns i de olika inläggen, och givetvis snabbt skapa en ny dagboksanteckning.

Massor av metadata

Något jag verkligen gillar och som fanns redan i förra versionen av Day One är att appen lägger till metadata i mina inlägg, så som väderförhållanden, plats och rentav vilken musik som min Iphone spelade vid det aktuella tillfället. Det här ger en fin kontext till dagboksinläggen, och det är alltid spännande att se till exempel vilken musik som tjänat som inspirationskälla till de bästa artikelidéerna som dokumenterades förra året. Överlag känns det som att utvecklarna älskar metadata, men ändå är detta placerat diskret så att det inte ligger i vägen för själva texten samtidigt som det är lätt åtkomligt.

Vad gäller själva inläggen är det mesta sig likt från första versionen av Day One, men det går nu att lägga in flera bilder i samma inlägg vilket är mycket välkommet. Upp till tio stycken går att lägga in i varje post, antingen från telefonens bildbibliotek eller direkt med kameran. Urvalet av typsnitt har också blivit bredare, och nu går det exempelvis att skriva sina anteckningar med Apples nya typsnitt San Francisco vilket ger ett rent och städat intryck. Slutligen finns det också stöd för att tagga inlägg med egna nyckelord vilket gör det ännu enklare att sortera bland sina textinlägg.

Annars är den största förändringen att det numera går att ha flera olika "journaler" eller digitala anteckningsböcker. Alla går att tilldela en egen färg och titel, så de är lätta att hålla isär och växla mellan. Färgkodningen genomlyser hela appen, så det råder aldrig något tvivel vilken journal som är vald. Att växla mellan de olika anteckningsböckerna går alltid att göra genom en knapp i över högra hörnet, så det finns aldrig något behov av att "backa ut" från en journal för att komma till en annan.

Den som använder Day One 2 på en Iphone 6S eller 6S Plus kan också glädjas åt stöd för 3D Touch, så det går att trycka lite hårdare på ett inlägg i en lista för att få upp en förhandsvisning. Tryck ännu hårdare och inlägget öppnas, precis som det fungerar i exempelvis appen Mail. En annan funktion jag tycker om är att det går att sätta påminnelser till sig själv, exempelvis varje dag eller i slutet av varje månad. Det går att skriva sin egen påminnelsefras, vilket är fint.

En trevlig säkerhetsfunktion för de som vill skydda sina anteckningar är annars möjligheten att kräva lösenkod för att öppna appen, och här finns det tacksamt nog även inbyggt stöd för Touch ID. Tydligen fanns denna funktion redan i den första versionen av Day One, men det upptäckte jag aldrig. Hursomhelst är det oumbärligt för alla som vill hålla sina dagböcker hemliga, och betydligt säkrare än ett sånt där litet hänglås i plast format som ett hjärta.

Eget moln

Synkronisering har också fått en ordentlig omstrukturering i Day One 2. Borta är nu stödet för tjänster som Dropbox eller Icloud, och appen använder istället ett helt eget system för att synkronisera anteckningarna mellan Mac, Iphone och även Apple Watch. Detta kräver att ett särskilt Day One-konto skapas, men när det väl är gjort fungerar det hela prickfritt och utan anmärkningar. Ett plus är att appen har inbyggt stöd för 1password genom tillägg i IOS 9, så det går smidigt att generera och spara ett säkert lösenord för kontot i samband med att det skapas.

Allt material lagras krypterat på utvecklarens servrar. I dagsläget har enligt Bloom Built endast ett fåtal nyckelpersoner tillgång till servrarna, men under året ska ett nytt system med så kallad asymmetrisk kryptering införas. Det betyder att användarens material bara kan dekrypteras med en hemlig nyckel som ingen annan har tillgång till. Detta uppges komma i nästa uppdatering av Day One 2.

Den tillhörande Apple Watch-appen förtjänar också beröm genom att inte försöka göra mer än den lilla enheten klarar av. Det finns två knappar – en för att genom röstdiktering göra ett nytt inlägg, och en för att snabbt skapa ett inlägg med bara sin position. Det går att växla mellan sina olika dagböcker genom att vrida på den digitala kronan, och knapparnas färgschema ändras i enlighet med detta. Precis som de flesta andra Apple Watch-appar tar det några sekunder för länge att öppna appen, men i övrigt är den idealisk för att göra en snabb anteckning utan att behöva plocka upp telefonen, eller bara memorera en plats.

Även för Mac

IOS-versionen av Day One 2 är ett fantastiskt smidigt verktyg för att skriva korta eller längre inlägg, spara en bild av något, eller bara plita ner några spridda tankar eller stödord. I jämförelse känns OS X-versionen som ett komplement snarare än en egen app. Inte för att den är sämre vad gäller funktioner eller utseende. Nej formspråket är sig likt, och appen är lika tjusig som på IOS. Alla funktioner finns också där, förutom stödet för Touch ID av förklarliga skäl. Här handlar det istället om att en mobil enhet känns som en mer naturlig hemvist för den här typen av app.

Med det sagt är Mac-versionen tacksam att ha de få gånger behov uppstår. Det är trots allt enklare (för mig åtminstone) att skriva ner längre textsjok med ett riktigt tangentbord. En vana jag märkt av är att jag ofta skriver ner kortare anteckningar och fraser på mobilen, för att sedan när jag kommer hem bygga vidare inlägget på min Mac.

Det som dock talar emot är att Mac-versionen är betydligt dyrare än IOS-versionen, vilket känns bakvänt även om det är förståeligt med tanke på hur olika de båda plattformarna är vad gäller användarbas och potentiella kunder. Jag tror dock att de allra flesta kommer att nöja sig med IOS-versionen av appen på grund av detta. Cirka 400 kronor för en Mac-app som oftast inte används känns nog för många lite saftigt, samtidigt som det redan finns gott om anteckningsappar till Mac, inklusive Microsofts Onenote och Apples egna Anteckningar som ingår i systemet. Båda versionerna av appen erbjuds den första veckan för halva priset, vilket är 209 kronor för Mac och 50 kronor för IOS.

Även IOS-appens pris kan såklart kännas en smula högt, men jag tycker dock att den är väl värd sitt pris då detta är en väldigt genomarbetat app där det är tydligt att utvecklaren lagt ner både tid och resurser för att få allting att fungera bra, in i minsta detalj. Den som är ute efter ett supersnyggt och smidigt sätt att ta anteckningar och göra dagboksinlägg har här en app som är i det närmaste perfekt för ändamålet. Det återstår dock att se om jag den här gången lyckas upprätthålla vanan att dokumentera mina dagar.

Fördelar

+ Välgjord och genomtänkt design
+ Pålitlig och snabb synkronisering
+ Användbar Apple Watch-app

Nackdelar

- Dyr, särskilt den som vill ha både Mac och IOS-versionen

Namn
Day One 2 Journal + Notes
Plattform
IOS
Utvecklare
Bloom Built, LLC
Version
2.0
Pris
100 kr
Krav
Kräver IOS 9.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch
Språk
engelska
Namn
Day One 2 Journal + Notes
Plattform
OS X
Utvecklare
Bloom Built, LLC
Version
2.0
Pris
418 kr
Krav
OS X 10.10 eller senare, 64-bitars processor
Språk
engelska
Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
38 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.