Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Prognos: Det får vi se på WWDC 2016

Apples utvecklarkonferens går av stapeln nästa vecka och inleds som vanligt med en keynote på måndag kväll svensk tid. Vad kan vi förvänta oss?

Mjukvara och tjänster

På måndag inleder Apple som vanligt årets utvecklarkonferens #WWDC med en keynote, där Tim Cook kan väntas presentera en lång rad nyheter från Cupertino.

Som vanligt surrar internet av olika rykten och förhandsuppgifter, och det talas om allt från ett namnbyte av OS X till en ny förbättrad version av Apples röststyrda assistent Siri. Först på måndag kväll får vi veta säkert, men här är 99mac:s egna prognoser inför presentationen, baserade på de uppgifter vi publicerat det senaste året.

Ny och bättre Siri

För några veckor sedan avtäckte Google en förbättrad version av röstassistenten Google Nu i form av Google Assistant, som senare i år utlovar en bättre förståelse för mänskligt tal och bättre möjligheter att hjälpa till. Tekniken finns också inbyggd i produkter som chattklienten Allo och hemprodukten Google Home. Rykten gör nu gällande att även Apple planerar att ta sin egen assistent Siri till nästa nivå.

Siri lanserades i betaversion redan 2011 i samband med lanseringen av Iphone 4S. Då låg Apple i täten, men sedan dess har konkurrenter som Google och Amazon dragit förbi – inte minst tack vare stöd för tredjepartsutvecklare, som Amazon redan erbjuder i sin Echo och Google har utlovat. I maj rapporterade vi uppgifter om att Siri kan komma att öppnas upp för utvecklare, och ett givet tillfälle att presentera detta vore under WWDC.

I oktober förra året köpte Apple upp företaget Vocaliq, vars teknik nu ryktas driva nästa version av Siri. Apple ska ha blivit så imponerade av Vocaliq att de köpte upp företaget mer eller mindre omedelbart, och jämfört med sina konkurrenter ska Vocaliqs AI-assistent vara betydligt bättre på att förstå mänskligt tal och mer komplicerade meningar.

Förbättrad Siri.

Vi tror att Siri och röststyrning kommer att ha en central plats under måndagens keynote. Apple ligger för närvarande långt efter flera av sina konkurrenter, och skulle verkligen behöva lyfta Siri till nästa nivå för att återta ledningen. Google verkar för tillfället ligga i täten när det gäller maskininlärning och AI, men Apple har flera gånger tidigare visat sig vara svårslagna när det gäller att lansera teknologi som framförallt är betydligt bättre implementerad än konkurrenterna. Kanske blir 2016 året när vi på allvar börjar prata med våra enheter?

OS X 10.12

Apropå Siri ryktas det också om att den digitala assistenten äntligen är redo att göra entré på Mac-plattformen och OS X. I februari rapporterades detta av källor till 9to5mac, som ofta visat sig ha goda insikter i Apples planer. Siri ska dock ha testats internt på Mac ända sedan 2012, men inte fungerat tillräckligt bra förrän nu. Konceptbilder som visar hur implementeringen av Siri i OS X skulle kunna se ut har också publicerats.

Ett annat intressant rykte är att denna tolfte version av OS X också kommer att innebära ett namnbyte till det nygamla Mac OS. Så kallades operativsystemet på Macintosh innan den första versionen av OS X lanserades 2001, men Apple verkar dock framöver skriva ordet Mac med gemener, och utan mellanslag till ordet OS. Därmed liknar det hur Apple skriver sina andra system som Watch OS, TV OS och IOS. Apple har redan två gånger beskrivit systemet under sitt nya namn i olika material, innan de korrigerat tillbaka namnet till OS X. Detta gör att det verkar väldigt sannolikt att OS X nu får ett nytt namn i linje med sina syskonsystem.

OS X / Mac OS.

Ett nytt namn och Siri verkar dock inte vara de enda nyheterna som kommer, även om det är de största. Enligt ett annat rykte arbetar Apple på möjligheten att låta användare låsa upp sin Mac genom att använda Touch ID på en Iphone. Detta skulle troligtvis baseras på samma teknologi som Handoff och Continuity.

Apple har uttalat bestämt sig för en årlig uppdateringscykel för OS X, och det kan vi förvänta oss även i år. Lansering lär som vanligt bli i höst, men det är under WWDC vi får se en första presentation, följt av seminarier för utvecklare under veckan.

IOS 10

Vi kan absolut förvänta oss en ny version av IOS – alltsedan 2007 har Apple släppt en ny upplaga varje år. Däremot har det kommit relativt få uppgifter om just vad IOS 10 kan komma att innehålla.

IOS 10.

Störst är kanske de rykten om att ramverket Homekit till slut kommer att få en fristående app i IOS. Homekit lanserades under WWDC 2014, och de första kompatibla produkterna nådde marknaden under förra året. Det ryktades om en dedikerade app redan till IOS 9, men detta infriades inte. I maj kom nya uppgifter om att appen dyker upp i IOS 10.

I februari publicerade också Macotakara uppgifter om att flera förbättringar i Apples fotoapp Bilder kommer till både IOS 10 och OS X 10.12. Det finns dock få uppgifter om vilka förbättringar det rör sig om.

Slutligen har det också spekulerats i att nästa version av IOS kan komma att få ett mörkt läge, i samma stil som Apples WWDC-app och webbplatsen för konferensen. Det finns få konkreta fakta som stöder detta, men gissningsvis skulle ett mörkt läge gå att aktivera manuellt, eller schemaläggas på ett sätt liknande hur funktioner som Stör ej och Night Shift fungerar. Macrumors har satt ihop en serie konceptbilder som visar hur det kan komma att se ut.

Apple Music

Förra året lanserade Apple sin strömmande musiktjänst Apple Music, som också fått en framträdande plats i både appen Musik i IOS 9 och Itunes i OS X. Inför årets konferens ryktas det att Apple kommer att genomföra relativt stora förändringar i tjänstens gränssnitt. Bland annat rapporterade vi i maj uppgifter om att den sociala funktionen Connect kommer att degraderas till en mer diskret tillvaro. Rykten om att nedladdningar från Itunes Store ska försvinna har dock tillbakavisats av Apple.

Enligt en ny rapport från 9to5mac kommer planerna också att innebära en omfattande nydesign av både Itunes och appen Musik. Itunes ska göra de olika funktionerna i appen tydligare, och programmet mer lättanvänt. Mindre åtgärder genomfördes redan med lanseringen av Itunes 12.4 förra månaden. Målet med IOS-appen Musik ska vara att lägga mer fokus på albumens bildmaterial, och erbjuda ett tydligare gränssnitt i svart och vitt.

Apple Music.

Vi bedömer det som sannolikt att satsningen Apple Music kommer att få plats under WWDC, men förhoppningsvis inte samma utdragna och dåligt genomförda presentation som vid förra årets lansering. Vi behöver inte få besök på scenen av någon hiphop-stjärna, men däremot ser vi fram emot ett förbättrat gränssnitt i både Itunes och IOS Musik.

Ny version av TV OS och Watch OS 3

Förutom jätten IOS och trotjänaren OS X har Apple också två andra operativsystem, nämligen Watch OS för Apple Watch och TV OS för Apple TV. Det vore väldigt märkligt om inte nya versioner av dessa skulle presenteras, men det har inte dykt upp några särskilda detaljer kring vad för nya funktioner vi kan förvänta oss.

När det gäller Watch OS hoppas vi på att Apple lärt sig en hel del efter ett år av Apple Watch på marknaden och kan presentera en tredje version av Watch OS där det som inte funkar tagits bort, och det vi vill göra fungerar bättre.

Även för TV OS finns en rad förbättringar vi hoppas på, men överst på önskelistan står Siri på svenska. Helt utöver vad Apple presenterar vore det också jätteroligt om Spotifys app kunde dyka upp i App Store på Apple TV.

Apple Pay

Betaltjänsten Apple Pay lanserades tillsammans med Iphone 6 och 6 Plus i oktober 2014, och finns fortfarande bara i USA och ett fåtal andra länder – nu senast Hongkong och Spanien.

Apple Pay till Sverige.

Givetvis väntar vi på nyheter om en Sverige-lansering, men har inga särskilda uppgifter som talar för att det är dags annat än en önskan och Apple Pay-chefen Jennifer Baileys tidigare påståenden om att Apple snabbt vill få ut tjänsten i fler länder i både Europa och Asien.

Bailey har dock också sagt att marknades storlek påverkar vilken prioritet den har hos Apple, så även om Sverige är ett teknikvänligt land står vi förmodligen inte överst på listan.

Kommentarer
14 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.