Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test

Fitbit Blaze – både smart klocka och träningskompis

Fitbit Blaze är Fitbits svar på Apple Watch, enheten delar vissa funktioner med en smart klocka men fokuserar nästan helt på träning och hälsa. 99mac testar.

Vi har tidigare testat en rad #Fitbit-produkter här på 99mac och när det kommer till aktivitetsmätare är de störst på marknaden, även om det inte råder någon brist på konkurrenter som gärna vill störta dem från tronen.

Apple introducerade sin smarta klocka #Apple Watch i april förra året med ett stort fokus just på träning och hälsa. Klockans träningsfunktioner riktar sig snarare till vanliga "Svenssons" än till atleter då den inte erbjuder särskilt avancerade funktioner. Fitbit har – kanske som ett svar på Apples klocka – släppt en liknande produkt som heter Blaze. Vi skrev om den i samband med årets upplaga av teknikmässan CES i januari och nu har den spenderat tid i vårt testlabb.

Aktivitetsarmband möter smart klocka

Fitbit Blaze är en fyrkantig enhet vars ovansida helt domineras av en stor färgpekskärm. På undersidan finns en pulsmätare och laddningskontakten. Enheten klickas fast från undersidan i en ram med armband. Designen blir därmed lite säregen och drar säkert till sig både uppskattning och kritik. Personligen har jag ofta burit större armbandsur genom tiderna, men den här känns faktiskt något för stor för min handled.

Blaze säljs med olika storlekar på armbanden, men själva enheten är alltid samma storlek och armbanden finns bara i en bredd. Målgruppen är därmed personer som gillar större klockor och har handleden för att bära upp dem. Precis som med Fitbits övriga produkter bör man också ha ett större intresse för träning och hälsa.

Fitbit Blaze mäter steg, sömn, puls och dylika mätdata som samlas snyggt i deras app eller via en webbportal och kan användas för att specifikt mäta en rad träningsaktiviteter så som löprundor, promenader eller stryketräningspass.

Det går också att styra musikuppspelning i telefonen via klockan och du kan få notiser om vem som ringer eller skickar sms direkt på handleden. Andra notiser från mobilen slipper du däremot och det känns helt ärligt bara skönt. Har burit både Apple Watch och Fitbit Blaze under testperioden och inser att jag har alldeles för många notiser till Apples klocka som stör mer än något annat.

Tillbehör

Fitbit Blaze säljs med ett silikonarmband, vårt testexemplar kommer med ett svart med en silverram runt själva enheten, men det finns fler varianter att köpa till som tillbehör. Fitbit har tagit fram ett länkarmband av rostfritt stål i silver som de säljer för 140 euro, motsvarande 1 300 kronor, och ett läderarmband som finns i tre färger och kostar 100 euro, motsvarande 950 kronor. Fitbit erbjuder fri frakt om man handlar för mer än 50 euro.

Användning

Efter omkring ett år med Apple Watch är jag helt med på noterna och vänjer mig snabbt vid att ha på mig Blaze, trots att den är en smula stor. Den briljerar verkligen när det kommer till batteritiden för jag kan ha den en hel vecka utan att behöva ladda. Tränar man flitigt och regelbundet minskar troligen batteritiden en del, Fitbit själva säger upp till fem dagar.

Fitbit Blaze känns snabbare än Apple Watch på att få fram notiser till min handled. Det händer flera gånger att den vibrerar något före Apples klocka när det kommer sms eller när någon ringer. Vibrationerna känns också tydligt och bra, men jag hittar inga inställningar för att justera dem om man så skulle vilja.

Lyfter jag upp handleden mot ansiktet tänds displayen och jag får se vad klockan är. Genom att svepa med fingret kan jag bläddra genom en kort meny och fler inställningar når jag istället via appen i mobilen. Genom att svepa neråt eller hålla in den övre knappen på enhetens högra sida kommer jag till musikkontrollerna och genom att svepa uppåt får jag se mina senaste sms. Allt känns självförklarande och jag har inte behövt rådfråga någon manual kring hur klockan fungerar.

Namn
Fitbit
Plattform
IOS
Utvecklare
Fitbit, Inc.
Version
2.26.1
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 8.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch.
Språk
Engelska, franska, förenklad kinesiska, italienska, japanska, koreanska, spanska, traditionell kinesiska, tyska

Träning

Förutom att du kan ställa in ett antal mål för dig själv, som antal steg, antal timmar sömn och dylikt, kan du mäta dina träningsaktiviteter med Fitbit. Starta en löprunda med klockan och se fart, distans, en karta över var du sprang och liknade saker i appen när du är klar. Det är enkelt och ger en liten motivationsknuff varje gång du ser några förbättringar.

Fitibit har också lagt in stöd för Fitstar, en tredjepartstjänst som ger tillgång till fler träningsprogram i Blaze. En del av programmen finns att tillgå gratis direkt i klockan, men det verkar också gå att bli medlem och betala för att få ut mer av tjänsten. Vi har inte testat det här särskild djupgående, men övningarna demonstreras först på skärmen och med en knapptryckning börjar sedan en timer som räknar ned och en vibration berättar för dig att du är färdig.

Summering och omdöme

Om Blaze bara hade erbjudits i en något mindre storlek också hade den i princip bara fått stående ovationer från mig. Jag gillar sedan tidigare Fitbits plattform som ger tillgång till massa tränings- och hälsodata på ett överskådligt sätt, och att klockan har så pass lång batteritid gör att jag också kan ha den på mig på natten då den automatiskt mäter hur jag sover. Jag blev mycket nöjd över att få en karta över mina löprundor, vilket jag inte kan få med Apple Watchs aktivitetsapp utan att möjligen blanda in tredjepartsappar.

Den ger precis lagom med smarta finesser kopplade till min mobiltelefon, det räcker gott med telefonsamtal och sms på skärmen. Många andra notiser jag får i Apple Watch upplever jag ändå ofta som störande (vilka appar som får skicka notiser till Apple Watch är helt klart något jag får se över efter tiden med Blaze).

Jag har bara testat ett av armbanden och tycker att det fungerar bra att ha på sig så länge det får sitta något lösare när jag inte tränar och mer fastspänt under träningen. Sitter det tight runt handleden hela tiden blir det lite svettigt efter ett tag. Jag tar av armbandet och tvättar det i samband med laddning för att hålla det fräscht. Som jämförelse tycker jag dock bättre om Apples sportarmband som är betydligt behagligare att ha på sig även under längre perioder.

Tack och lov finns det alternativa armband att köpa, läder- eller länkarmbandet gör att Blaze ser mer ut som en vanlig klocka och passar därmed bättre in på jobbet eller fritiden än vad silikonarmbandet gör. Det är inte alltid man vill se ut som att man är på väg ut för att träna.

Slutligen är också prislappen en fördel jämfört med Apple Watch. Strax under 2 000 kronor kostar en Blaze, medan Apples 42 millimeters klocka kostar 3 995 kronor. Den större Apple Watch-modellen är mest lik när det gäller den fysiska storleken på enheterna.

Fördelar
+ Enkelt att komma igång
+ Bra batteritid
+ Mycket sköts automatiskt, som mätning av sömn
+ Enkelt att mäta träningsaktiviteter
+ Notiser för sms, telefonsamtal
+ Priset

Nackdelar
− Stor, passar inte mindre handleder något vidare
− Laddas med en egen dockningsstation med USB

Fakta: Fitbit Blaze

Vad är det?
En aktivitetsmätare/smart klocka från företaget Fitbit.
Funktioner
Mäter bland annat puls, steg, distans, kalorier och sömn. Inbyggd färgpekskärm, trådlös synkronisering. Batteritid upp till fem dygn. Tyst vibrerande alarm. Klarar svett, regn och stänk, men tål inte att simmas med. Välj mellan tre storlekar på armbandet (XL bara tillgänglig online i vissa färger). Finns i färgerna svart, svart/silver, blå/silver och lila/silver.
Kommentarer
7 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.