Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

test

Fitbit Charge 2 – En kompetent kompis som minns när jag glömmer

99mac testar Fitbits uppföljare till Charge HR; Fitbit Charge 2 som har större skärm, bättre och mer exakt sensor samt lär dig att slappna av.

Träning och mätning

För användaren som vill få hjälp att röra sig till vardags, som regelbundet går till gymmet eller ger sig ut på löprundor är Fitbit Charge 2 ett mycket bra alternativ. Appen har det mesta som behövs för dessa ändamål och blir betydligt mer precis i sina mätningar eftersom den också mäter puls och inte bara aktivitet genom rörelse och gps.

Kommer ihåg när jag glömmer

Det finns en stor spännvidd i hur armbandet mäter, och det är bra på att registrera allt från vardagsmotion till mer avancerade träningspass. Jag har varit jättedålig på att komma ihåg att registrera mina träningar men upptäckte att detta gör Fitbit åt mig. Om jag håller på med en aktivitet längre än ett visst antal minuter (hur många går att anpassa i appen) börjar Charge 2 automatiskt registrera träningspasset. Charge 2 registrerar automatiskt passen som gång, löpning, cykling utomhus, träning på cross trainer, sporter eller aerobisk träning. Det går även att registrera en uppsjö andra typer av pass som tyngdlyftning, intervaller, pilates, yoga, golf, tennis, kampsporter eller vandring.

En sak jag har märkt är att appen är lite väl snäll ibland. Jag kan stå och skaka på handen några gånger och i realtid se hur armbandet tror att jag tar tio steg utan att jag har rört mig ur fläcken.

Viktmål som saknar gräns

Förutom att mäta sömn och fysisk aktivitet går det att manuellt registrera intag av mat och dryck, och det går att använda appen för att få hjälp med målsättningar kring vikt. Fitbit kan hjälpa dig att bibehålla, gå ner eller gå upp i vikt. Själv har jag inte använt den här funktionen alls i min vardag men när jag satt med appen för att undersöka funktionen märkte jag att det saknades både undre och övre gräns för viktförändring.

Jag kunde alltså ställa in att min målvikt var 10 kilo eller 680 kilo utan att appen protesterade, vilket jag tycker är rätt problematiskt om det är en produkt som ska främja hälsa. Här hade jag minst velat ha en varning för den som försöker välja en vikt som gör att en understiger ett BMI på 18,5 det vill säga undervikt eller överstiger ett BMI på 30, det vill säga fetma.

Fiffiga funktioner

Andas i två minuter

I snabbmenyn på armbandet finns det en funktion som heter Breathe. Det är ett två- eller femminuters program som hjälper mig ta djupare andetag och komma ner i varv. Med hjälp av pulsen läser armbandet av mina andetag och påminner mig att koncentrera mig på andningen när mina tankar drar iväg och jag slutar att djupandas. Jag har testat att använda den några gånger men i min vardag glömmer jag ständigt bort programmet så för att jag skulle använda funktionen mer skulle jag önska att Fitbit kunde påminna mig.

Rör på dig!

Den här funktionen påminner mig om att jag regelbundet under dagen ska röra på mig för att inte bli för stillasittande. Även om jag tycker att det är en väldigt trevlig funktion så struntar jag i ärlighetens namn rätt ofta i den för att jag inte vill avbryta det jag håller på med. Men jag uppskattar mycket att den finns för de gångerna jag kan går jag upp och rör på mig när den säger till.

Se din puls över hela dagen

Det jag nästan tycker överlägset bäst om med Charge 2 är hur jag kan ha koll på min puls över hela dagen, inte bara för att hålla koll på min träning men för att jag kan se om min puls har gått upp mycket även om jag inte tränat. För två helger sedan när jag åkte till Finland för hjälpa till under en match låg jag på en puls på runt 110 - 120 slag per minut under hela matchen. Jag lär känna min kropp och dess reaktioner mycket bättre och jag kan med hjälp av Charge 2 få en mycket mer heltäckande bild av vad min kropp gör i olika situationer.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är Charge 2 ett mycket kompetent aktivitetsarmband som mäter det mesta under dygnets alla timmar. Det har en stor bredd både när det gäller att kunna hantera många olika typer av träningsformer och att kunna skräddarsy vad som är framträdande i appen och på armbandets skärm.
Jag saknar att alarmet inte är kopplat till mobilens vanliga väckarklocka och tycker att det borde finnas en undre gräns eller varning för viktnedgång, samt att armbandet påminde mig om att andas oftare.

Fördelar
+ Mycket registeras automatiskt som sömn och träning
+ Liten och smidig att ha på armen
+ Informativ app
+ Kan hantera många olika typer av aktiviteter
+ Lätt att få tillgång till tillfällig puls samt statistik över puls
+ Fokuserar på det du gör bra

Nackdelar
− Saknar rimlig övre och undre gräns för önskad viktförändring
− Det tysta alarmet är inte kopplat till den vanliga väckarklockan
− För snäll med hur många steg jag tar
− Laddas med en egen dockningsstation med USB

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.