Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test

Airpods – attraktiva men begränsade

Apples trådlösa hörlurar är här, och från första sekunden finns det mycket att tycka om med Airpods. Men också begränsningar, irritationsmoment och ett högt pris.

Telefonsamtal, Siri och sammanfattning

Musik och poddar är inte allt, utan en Iphone kan ju faktiskt användas för röst och videosamtal också. Under några testsamtal i olika miljöer får Airpods kort och gott godkänt. Rösten i andra änden av samtalet bärs fram bra, även om ljudet blir lite burkigt – men det blir det ju vid "vanliga" telefonsamtal. Min egen röst hörs enligt uppgift från de jag ringer också bra, och hörlurarnas mikrofon fångar upp ljudet bra trots att det sitter långt borta vid örat. Jag skulle säga att Airpods fungerar ungefär lika väl för samtal som de medföljande Earpods, trots att mikrofonen där sitter närmare munnen.

Dock finns också här problemet med att hörlurarna släpper in mycket ljud. Att gå omkring på en gata i Stockholm gör det betydligt svårare att föra en givande konversation, och jag kommer på mig själv med att längta efter mer ljudisolerande hörlurar. I en någorlunda välbefolkad kontorsmiljö går det dock bra.

Siri

Det finns också några andra mindre detaljer med Airpods som stör mig. En sådan är att när sladden togs bort försvann också den lilla kontrollpanelen med mikrofon, volymreglage och pausknapp. Mikrofonen fungerar som sagt fortfarande bra som det är nu, men volymreglagen är borta. Det som finns är möjligheten att trycka snabbt två gånger på en av hörlurarna för att aktivera Siri, eller för att pausa om du inte vill använda Siri. Ska du ändra volymen krävs att du fiskar fram din Iphone, lär dig att trycka på volymknapparna när telefonen ligger i fickan eller förlitar dig på Siri för att höja volymen när det behövs.

Siri är duktig på många sätt, men att sköta volymkontrollen är inte hennes främsta egenskap. Visst, det går att säga "höj volymen" och i bästa fall uppfattar Siri det. Då höjer hon med motsvarande en snabb knapptryckning och om du vill ha mer höjt får du säga till igen. Att höja volymen med några steg tar minst 30 sekunder, förutsatt att du lyckas aktivera Siri med dubbeltryckningen.

Det går som sagt att stänga av Siri-funktionen på lurarna och istället använda kommandot för att pausa musiken. Denna pausas dock också automatiskt när en eller båda av lurarna tas ur öronen, vilket är supersmidigt. Jag hade hellre sett någon möjlighet att reglera volymen direkt på lurarna. Allra helst att jag haft någon form av fysisk återkoppling när jag trycker, en liten knapp eller åtminstone upphöjning som gör det tydligt när jag trycker och inte. Som det är nu lyckas jag med kommandot 9 gånger av 10, men det är ändå var tionde gång som jag misslyckas med denna ganska enkla gest. Alternativt att jag av misstag råkar dubbeltrycka när jag bara ska rätta till hörlurarna i örat. Jag inser att utrymmet på Airpods är begränsat, men om du rör dig genom många olika miljöer med olika ljudnivå kommer du vilja reglera volymen ofta och då är detta en nackdel.

Slutomdöme

Det finns så mycket som är bra med Airpods att jag verkligen vill tycka om dem. Under mina tre dagar med lurarna har det heller inte varit svårt att se fördelarna. Det är fantastiskt att aldrig behöva krångla med parkoppling, att i princip bara plocka upp lurarna och köra igång. De är suveräna att ha på sig medan jag plockar i köket eller hänger tvätt, det är extremt smidigt att bara behöva plocka ut ena luren ur örat för att ljudet ska pausas om någon vill prata med mig. Apple gör många rätt med Airpods.

Hur Apple har löst krånglet med Bluetooth är imponerande, och ytterligare ett bevis på vad som är möjligt när hårdvara och mjukvara kan samverka. Det är oerhört skönt att inte gång på gång behöva gå in i inställningarna på ens Iphone eller Ipad när ens Bluetooth-lurar glömt parkopplingen, eller när jag vill byta till att lyssna från en annan enhet. Allt synkas och Airpods bara finns där, redo att väljas med ett ögonblicks varsel. Undantaget är Apple TV, som av någon anledning inte fått fullt stöd för Airpods ännu. Det fungerar att koppla mot en Apple TV, men då måste du parkoppla lurarna på vanligt vis, och detsamma gäller enheter som inte kommer från Apple, exempelvis Android-telefoner.

Men Airpods lider också av uppenbara begränsningar och nackdelar. Priset är premium-högt, och detta är inte premiumlurar vad gäller ljudkvalitet utan bara vad gäller parkoppling och annan hantering. Ljudet är inte mer än godkänt, och att det läcker ljud både in och ut gör Airpods mindre lämpliga i bullriga miljöer eller där andra försöker koncentrera sig. Återigen – köket och tvättstugan är där dessa lurar verkligen kommer till sin rätt. Att inte kunna kontrollera volymen direkt från lurarna annat än via en omständig konversation med Siri är ett klart minus.

Batteritiden är ok men hade gärna fått vara bättre. Laddningen är och förblir en källa till stress och något användaren måste hålla koll på om de inte vill riskera att bli strandsatta utan ljud. Skyddsfodralet är bra, och kan ladda lurarna men då måste du komma ihåg att ta med det också. Det här betyder också att du förmodligen skulle vilja köpa ett extra laddningsfodral att ha i reserv hemma eller på jobbet. Det går inte, för de säljs inte löst av Apple i dagsläget. Men det är klart, du kan ju alltid köpa två uppsättningar Airpods med laddare för 1 795 kronor styck så har du dessutom två hörlurar i reserv. De är nämligen små, vita, hala som olja och lätta att tappa bort.

Jag vill gärna ha ett par Airpods, men det kan i dagsläget inte bli mina enda par hörlurar. Det begränsade ljudet i sig hade jag kunnat leva med, men att de tar in så mycket omgivningsljud är min dealbreaker. Det är bra i vissa miljöer (hemma) men enormt frustrerande på tunnelbanan och i trafiken. Den som däremot redan idag använder Earpods och gillar dem kommer i Airpods att hitta samma saker att gilla, och därtill trådlöst och supersmidigt. Men det kan alltså inte bli någon helhjärtad rekommendation, även om jag är helt säker på att många användare kommer att älska dessa lurar. Det är möjligt att jag till slut kommer falla till föga och beställa ett par, bara för att använda hemma. Så attraktivt är det att parkopplingen fungerar så smidigt.

Jag hyser inga illusioner om att den här tekniken kommer till andra plattformar inom överskådlig tid. Bortsett från tekniska utmaningar är det här faktiskt en ordentlig konkurrensfördel för Apples ekosystem så jag förstår varför de vill hålla den för sig själv. Men då måste de också skärpa till sig och börja göra hörlurar med rikigt bra ljud. Beats sortiment har ännu inte imponerat. Vad jag verkligen önskar är att Apple ska licensiera W1-chippet för tredjepartstillverkare. Det vore grymt om till exempel JVC och B&O kunde släppa sina trådlösa lurar med W1 under någon form av MFI-licens (Made for Iphone). Så här smidiga borde faktiskt alla Bluetooth-hörlurar vara.

Fördelar

+ Att parkoppla är friktionsfritt och nästan magiskt
+ Går snabbt att ladda upp batteriet

Nackdelar

- Högt pris
- Släpper in och släpper ut mycket ljud

Kommentarer
37 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.