Krönika: Grattis Itunes, ta pension nu

Itunes fyller imponerande 16 år idag, en lämplig pensionsålder för en alltmer överfylld och rörig musikapplikation.

Det är inte bara Apples flaggskepp Iphone som fyller år idag. Även vapendragaren Itunes firar jubileum, hela 16 år närmare bestämt. Det var på Macworld i San Francisco 2001 som Steve Jobs lanserade appen som en del av Apples strategi för Mac som hemmets "digitala hubb". Fast egentligen sträcker sig Itunes historia lite längre tillbaka än så.

Det som skulle bli #Itunes var från början appen Soundjam MP som släpptes till Mac OS redan i juli 1998. Soundjam utvecklades av den anrika studion Casady & Greene, men köptes upp av Apple år 2000. Koden användes sedan för att skapa version 1.0 av Itunes.

De första versionerna av Itunes var verkligen en Apple-app i ordets rätta bemärkelse. Betydligt enklare att använda än de flesta konkurrerande program, men ändå med en försvarlig mängd användbara och bra funktioner. Framförallt speglade appen dåtidens nya sätt att lyssna på musik; det var busenkelt att stoppa in sin musik-CD och kopiera musiken till datorn, från början till MP3-filer men snart till formatet AAC som Apple numera använder. Musiken kunde sedan blandas och läggas in i egna spellistor efter personligt tycke och smak. En självklarhet idag, men en innovativ tanke i början av millenniet.

När musikspelaren Ipod släpptes senare under 2001 blev Itunes den självklara appen för att överföra musiken från datorn. När Iphone kom sex år senare fortsatte Itunes i sin roll, men började då också synkronisera kalendrar, kontakter och annat till den nya enheten. Kanske är det här någonstans som Itunes började förfalla, från en slimmad musik-app till en allt mer svällande samlingsplats för all data som skulle slussas från Mac-miljön över till IOS. Itunes fick förutom musik ta hand om video, appar, bilder, podcasts, ljudböcker och säkerhetskopiera IOS-enheten.

Det är lätt att förstå Apples strategi för Itunes som den naturliga kompanjonen till Iphone på datorn. Det var en av få appar som Apple släppt för Windows, och som dessutom var installerad på ett stort antal av dessa maskiner tack vare framgångarna med Ipod. Att Iphone synkroniserade med en app som redan fanns installerad var ett hinder mindre för en PC-användare att köpa Apples nya telefon.

Men nu är det 2017, och dagens Iphone-enheter har sällan eller aldrig något behov av att kopplas in med sladd till ens dator. Många kanske inte ens har en Mac eller PC längre, utan kör helt och hållet IOS. Musik och appar hämtas trådlöst från Itunes Store direkt till enheten, eller strömmas via Spotify och Apple Music. Säkerhetskopiering och synkronisering av kalendrar sköts också det trådlöst mot Icloud. Molnet har gjort Itunes mindre nödvändigt än någonsin, och mer knölig att använda för sitt ursprungliga syfte - musikhantering.

I samband med sextonårsdagen vill jag därför uppmana Apple att pensionera Itunes detta år. När nästa version av Mac OS kommer i höst hoppas jag på ett antal nya appar som ersätter Itunes. En Filmer-app för de av oss som fortfarande lagrar filmer och tv-serier på datorn, och en Musik-app som tar de bästa funktionerna från Itunes och gör de ännu bättre. En stor del av den appen kommer givetvis att handla om Apple Music, men jag hoppas också att våra lokala musikbibliotek får det de behöver. Jag har lagt åtskilliga timmar på att digitalisera mina obskyra CD-skivor med 90-talsband från Norrland och skånska synth-konstellationer, allt med minutiöst katalogiserad metadata. Det vill jag gärna ha kvar.

Risken är väl dessvärre överhängande att #Apple inte tycker det är värt att investera tid och resurser i något så föråldrat som en musikapp för lokala musikfiler. Förmodligen tycker de att framtiden heter strömmande musiktjänster och Apple Music. Men hoppet lever kvar hos mig att Apple faktiskt ska pensionera den tröga kolossen Itunes och lansera något nytt och bättre, så som de ersatte Iphoto med Bilder för ett tag sedan.

Länge leve musiken!

Använder du Itunes? Vad tycker du om appen, finns det något du saknar eller är det något du vill ta bort?

Kommentarer
19 svar

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.