Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Samsung Gear S3 Frontier

Samsung följer upp den populära smartklockan Gear S2 där den större storleken och nya sensorer är de stora försäljningsargumenten.

Uppföljaren till S2

Den en gång så omtalade produktkategorin smarta klockor har svalnat av ordentligt under det senaste året, något som illustrerades av hur få nya produkter som presenterades under CES-mässan i år. Nya produkter kanske främst premiärvisas under Mobile World Congress i februari, men det är ändå en indikation på hur svalt intresset är för produktkategorin om du inte heter Apple eller Samsung. För det är just dessa två företag som just nu äger all försäljning i branschen. Apple äger Iphone-ägarna och Samsung går hem hos dels de egna kunderna men även kunder som vill ha en smart klocka som faktiskt ser ut som en stilig klocka. Gear S2 blev den enda framgångsrika konkurrenten till Apple Watch Series 1, och med Gear S3 erbjuder Samsung en evolutionär uppgradering.

Större och tåligare

Samsung Gear S3 använder samma smarta hårdvarulösning som Gear S2 där boetten roteras för att navigera gränssnittet. Den största förändringen mellan Gear S2 och S3 är storleken. Gear S3 har vuxit till 49 x 46 millimeter, att jämföra med 43 x 40 millimeter för Gear S2. Majoriteten i förändringen kommer från den boetten och chassikonstruktionen, själva bildpanelen är 1,3 tum stor vilket är en blygsam ökning från 1,2 tum hos Gear S2. När jag först bytte från den mindre till den större klockan upplevdes skillnaden i storlek som besvärlig men efter en kort tids användning känns storleken faktiskt väldigt naturlig. Vi har testat Frontier-versionen som är utformad för att kunna användas i påfrestande omgivningar och omilda väderlekar. Skillnaden mellan Frontier och Classic-versionerna är att Frontiers design är stöpt så att den ska kunna ta slitage utan att det syns allt för mycket. Rent konstruktionsmässigt är båda versionerna desamma. Corning Gorilla Glass-lagret som skyddar bildpanelen är en mer slitstark version än den som användes i Gear S2.

Frontier använder även en tåligare variant av det rostfria stål som användes i föregångaren men tåligheten för att utsättas för vatten och damm är densamma. Både Gear S2 och S3 är certifierade enligt IP68-standarden vilket tillåter att klockan kan sänkas till 1,5 meters djup i upp till en halvtimme. Storleken är dock densamma mellan Frontier- och Classic-varianterna och den enda funktionella skillnaden är att Gear S3 Frontier finns tillgänglig i en 4G/LTE-uppkopplad version. Den större storleken på klockan medför också en skillnad i storleken för armbanden. Gear S3 stöder standardstorleken för klockarmband på 22 millimeter, och Gear S2 stöder storleken 20 millimeter.

Uppdaterade specifikationer

På insidan har Gear S3 uppgraderats till en ny generation kretsar från Samsung, nämligen den integrerade kretsuppsättningen Exonys 7270. Om man bara tittar på specifikationerna ser det inte ut att ha hänt särskilt mycket jämfört med den Exynos 3250 som används i Gear S2. Båda kretsarna är dubbelkärniga och båda tuffar på i 1 GHz. Gear S3 är utrustad med något mer primärminne, 768 Mb kontra 512 Mb, men annars är kretsarna identiska i rena siffror. Exynos 7270 är dock en modern kretsuppsättning som tillverkas på en lägre tillverkningsprocess, 14 nanometer kontra 28 nanometer i Exynos 3250. Det tillför flera fördelar, där förbättrad energieffektivitet är en uppdatering. Detta kombineras med ett större batteri på 380 milliamperetimmar, en rejäl ökning från de 250 mAh i Gear S2.

Det medför att du kan få upp till fyra dagars batteritid med läget där bildskärmen släcks när du inte tittar på den, och aktiverar du läget där bildskärmen alltid är aktiv är det inga problem att nå väl över ett dygns batteritid vilket inte är möjligt med Gear S2. Minde tillverkningsprocess innebär också att det får plats mer funktioner på samma yta utan att batteritiden blir allt för lidande, och detta har bland annat utnyttjats till att integrera det tidigare nämnda LTE-modemet. Det används även till att integrera nya funktioner som GPS-stöd som gör telefonen mer självständig än sina föregångare. Precis som i Gear S2 finns här även integrerat lagringsminne på 4 GB.

Samsung Gear S3 vs Gear S2

Egenskap

Gear S3

Gear S2

Storlek

49 x 46 x 12.9 mm

43,6 x 39,9 x 11,4 mm

Skärmstorlek

1,3 tum Super AMOLED
320 x 320 pixlar.

1,2 tum Super AMOLED
360 x 360 pixlar.

Kretsuppsättning

Exynos 7270
Dubbelkärnig 1 GHz.

Exynos 3250 Dual
Dubbelkärnig 1 GHz.

Minne

768 MB primärminne
4 GB lagringsminne.

512 MB primärminne
4 GB lagringsminne.

Trådlöst

Wi-Fi 802.11 b/g/n.
NFC.
Bluetooth 4.2.

Wi-Fi 802.11 b/g/n.
NFC.
Bluetooth 4.1.

Funktioner

Accelerometer, gyroskop, pulsmätare, barometer.
A-GPS, GLONASS.

Accelerometer, gyroskop, pulsmätare, barometer.

Batteri

Litiumjon-batteri, 380 mAh.

Litiumjon-batteri, 250 mAh.

Tålighet

Corning Gorilla Glass SR+.
Vatten/dammtålig enligt IP68.

Corning Gorilla Glass 3.
Vatten/dammtålig enligt IP68.

Operativsystem

Tizen-version 2.3.2.1.

Tizen-version 2.3.2.1.

Nya armbanden ett steg bakåt

Frontier-versionen vi har testats levereras med ett sportband i plast som tål väta och hårda tag. Eftersom Frontier och Classic-utgåvorna endast skiljer sig åt utseendemässigt kan du fritt välja mellan armbanden för de båda. Tyvärr är vare sig sportbandet eller läderbandet särskilt bekväma. Sportbandet börjar skava efter kort tids användning och jag fick justera det med jämna mellanrum för att det inte skulle irritera handleden. Läderbandet är bekvämt men på tok för styvt, något som blir bättre med tiden förvisso, men det gör processen med att ta på sig klockan något osmidig.

Lyckligtvis följer Gear S3 som tidigare nämnt formatet för fästanordningar för klockarmband på 22 millimeter vilket innebär att du kan köpa en rad olika armband från olika företag och välja det som passar just dig bäst. Vi har testat att köpa in vanliga armband med stållänkar från butik och parat dessa med en Gear S3 Classic vilket blev en klar uppgradering i bekvämlighet och stil. Det är synd att Samsung inte lyckas bättre med de armband som ingår i paketet, med Gear S2 Classic lyckades företaget leverera ett utmärkt läderarmband som jag använder och är väldigt nöjd med än idag.

Delar med sig med lillebror

Fördelarna med att kontrollera mjukvaran helt och håller, från grunden upp, blir tydligt med samspelet mellan Gear S2 och S3. Precis som att Apple kan uppdatera Apple Watch Series 1 med förbättringar och nyheter från Series 2 utan att prestanda blir lidande kan Samsung göra detsamma med sina klockor då de bygger på det egna operativsystemet Tizen. I samband med att Gear S3 lanserades släpptes en systemuppdatering för Gear S2-familjen som lade till samma utbud av funktioner och förbättra faktiskt även prestanda.

Funktionerna som bygger på GPS-modulen och de nya sensorerna ingår så klart inte i uppdateringen av S2, men i övrigt matchar båda generationerna varandra nästan helt. Det innebär att om du föredrar en något mindre klocka och inte är i behov av funktioner som GPS och barometer så får du en lika utmärkt klocka i Gear S2. Den nivån av stöd för ägare av tidigare produkter är alltid trevligt att se. Samsung Gear är appen som låter dig konfigurera klockans olika egenskaper. Det innefattar allt från att ladda ner och hantera saker som appar och digitala urtavlor, men även konfiguration av mallar för SMS-svar som du kan skicka som snabbsvar på inkommande SMS eller samtal.

Kommentarer
12 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.