Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: JBL Reflect Aware

JBL:s träningshörlurar har denna vecka landat i 99mac:s testlabb. Hörlurarna är en av få på marknaden med Lightning-kontakt. Dessutom har de aktiv brusreducering och reflex.

För den som har en Iphone 7 eller 7 Plus och inte gillar Apples medföljande hörlurar, trådlösa hörlurar eller att hålla koll på Apples lilla adapter finns det inte många alternativ på marknaden. JBL Reflect Aware är ett av få exempel på hörlurar med Lightning-kontakt, och de har nu åkt in i vårt testlabb.

Vårt testexemplar är den svarta varianten men lurarna finns även som blå, röd eller mintgrön. Själva öronsnäckan är rätt stor och jag upplever att den sticker ut en del från örat. Snäckans rygg är platt med JBL:s logga på. Sladden är rund och gjort i ett material med en del friktion. Delar av sladden är täckt av reflex-material, något som uppskattas mycket i ett land som är mörkt större delen av året. Elementen såsom snäckorna, Lightning-kontakten och kontrollen upplever jag som lite bulkiga och plastiga.

I örat

I förpackningen medföljer olika pluggar i silikon för att de ska kunna passa många olika öronformer. Dels går det att välja pluggar med vingar för att lurarna ska sitta bättre och dels finns det mer traditionella pluggar utan vingar. Både de med och utan vingar kommer i tre olika storlekar. Upplevelsen av passform är otroligt individuell, öron kan se ut på tusen olika sätt och i mina öron passa tyvärr inte JBL:s lurar.

Jag är tvungen att använda silikonpluggarna med vingar för att mer eller mindre tvinga hörlurarna att stanna i örat. De är gjorda så att de ska spänna ut sig när de väl har satts in i örat. Detta gör dock att de lätt åker ur mina öron genom att de ploppar ut. Pluggarna har en närmast oval form med en konformad silikondel som ska expandera. I mina öron blir det trycket för stort och pluggarna ramlar ut. Jag har även testat de olika storlekarna för att se om det hjälpte, men den minsta storleken var den enda som satt någorlunda.

Skräddarsy din egen brusreducering

Lurarna funkar både med och utan den tillhörande appen My JBL Headphones. Det som appen huvudsakligen ger är att det går att skräddarsy brusreduceringen. Om hörlurarna används utan appen går det att stänga av och på brusreduceringen med hjälp av kontrollplattan på sladden, men med appen går det att göra flera inställningar. Dels går det att ställa in hur mycket brusreducering som önskas, på ett reglage går det att välja allt mellan låg och hög brusreducering. Det går även att ställa in en olika mängd reducering på vänster och höger hörlur, så den som har en extra jobbig granne till höger om sig på bussen kan öka brusreduceringen på det örat.

Något jag uppskattar med appen är att det går att ställa in vad de olika lägena innebär. Det finns från början tre förinställningar; bas, röst eller jazz. Om inte dessa inställningar passar är det bara att göra egna. Själv är jag väldigt lat och vill helst inte behöva trixa med inställningar en massa för att lyssna på musik. Jag blir också bitvis lite irriterad när jag måste ta upp mobilen hela tiden för att justera brusreduceringen om jag inte bara helt sonika vill stänga av den.

Det är inte ovanligt att jag har hörlurar i öronen utan att lyssna på något. Antingen sätter jag in lurarna på vägen till bussen men väljer musik först när jag är ombord (för det är svårt att springa och välja musik samtidigt) eller så har jag hörlurarna i för att inte bli störd under pendeltågsresan. I många av de fallen hinner jag inte tänka på att stänga av brusreduceringen men jag uppskattar inte hur de låter med reduceringen på. Personligen tycker jag att det är väldigt obehagligt med JBL:s brusreducering utan musik. Varje gång jag stänger av musiken eller inte hinner sätta på den låter allt omkring mig ihåligt. Jag upplever nog inte att det låter mindre men mer tunt.

Däremot måste jag säga att brusreduceringen inte stör utan är varmt välkommen när jag väl lyssnar på musik och poddar, men jag hade önskat att den automatiskt hade stängt av sig när inget ljud var på.

Miltals bättre än Earpods

Jag upplever ljudet som överlag väldigt bra, men lite tunt och inte så djupt alla gånger. Detta kan så klart också bero på att jag har svårt att få dem att riktigt sitta i örat, vilket gör att de inte riktigt sluter tätt. Det kan också orsakas av att jag inte går och växlar mellan de olika inställningarna när jag byter mellan poddar, musikgenrer eller video. Jag önskar en lite mer närvarande bas, men sett till sin helhet är det trevligt att lyssna på musik i lurarna och de är miltals bättre än ljudet i Apples medföljande Earpods, som nästan är den enda rivalen när det gäller sladdhörlurar med Lightning-kontakt.

Sammanfattning

Ett stort plus för lurarna tycker jag är reflexerna på sladden. Det är ett smart sätt att inkludera något som i alla fall jag är jättebra på att glömma. Samtidigt som jag lyssnar på musik blir jag lite säkrare i trafiken. Jag gillar att det går att reglera brusreduceringen och även stänga av den om så önskas. Däremot hade jag uppskattat om den automatiskt stängde av brusreduceringen när musiken tystnar. Jag har svårt att få lurarna att sitta bra i öronen vilket påverkar ljudupplevelsen men när de väl sitter någorlunda bra är ljudet behagligt.

+ Reflex på sladden
+ Tillhörande appen

– Brusreduceringen när ljudet är av
– Dålig passform

Specifikationer JBL Reflect Aware

Dynamiska ljudelement: 14,8 mm
Frekvens: 10Hz - 22kHz
Kontakt: Lightning
Typ: In-ear
Funktioner: Aktiv brusreducering, Adaptive Noise Control, Reflex, Svett- och vattentåliga, många olika silikonpluggar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.