Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Jakob testar hörlurarna Beats X

Beats nya W1-utrustade hörlurar är här, och i testlabbet mäts ljudkvaliten, känslan, batteritiden och handhavandet hos Beats X. Hur står de sig mot Airpods, och den övriga konkurrensen?

Jakten på de perfekta hörlurarna

Uppdatering: Texten har ändrats gällande vilka ljudkodek som används. Ursprungligen påstod jag att SBC användes om källmaterialet inte var i AAC-formatet. Detta har åtgärdats, och ett längre resonemang om skillnaden i ljud från olika tjänster har lagts till.

Under nästan ett års tid nu har jag varit på jakt efter de perfekta trådlösa hörluarna. Under lång tid fnyste jag åt Bluetooth-teknikens begränsade bandbredd och undermåliga ljud som resultat, och lyfte istället fram påkostade sladdlurar som det enda acceptabla alternativet. Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet sägs det, och även komprimerade AAC-filer via en strömmande tjänst förtjänar väl det bästa som rimligen går att köpa?

Tidiga försök med trådlösa hörlurar var avskräckande. Beats tidigare modell Powerbeats Wireless 2 inköptes halvt om halvt impulsivt, med idén att användas i motionsspåret. Det dåliga ljudet gjorde att de legat sedan dess oanvända på en hylla, och en fördomsfull bild av Beats odlades i mitt huvud som ett resultat. Alla Bluetooth-lurar delade också ett ordentligt irritationsmoment, nämligen parkopplingen. Jag växlar friskt mellan uppspelning på Iphone, Ipad, arbetsdator och hemmadator, och har lärt mig att hata den tidskrävande och opålitliga proceduren för att ansluta hörlurar från en enhet till en annan.

Men när djävulen blir gammal blir han religiös sägs det, och de överväldigande fördelarna med trådlöst började gradvis bli tydliga för mig. Att kunna röra sig fritt hemma i lägenheten utan att släpa med sig telefonen är en sådan fördel; särskilt efter att jag uppdaterade till en gigantisk Plus-modell av Iphone. Apples senaste telefonvarianter gör det dessutom extra bökigt att använda sladd, på grund av att det krävs en adapter.

Apple utlovade i samma veva en lösning på parkopplingsproblemet, där företagets molntjänst kombinerades med Apples fäbless för att tillverka små specialanpassade processorer. I det här fallet W1-chippet, och hörlurarna Airpods blev genast "omslagspojken" för den nya sköna världen av bekvämt trådlöst ljud.

Det fanns mycket att tycka om med Airpods, men i slutändan blev begränsningarna för stora för mig. Frånvaron av kontroller på själva lurarna kunde jag leva med, men att de släppte in såpass mycket omgivningsljud fällde till sist avgörandet. Airpods är inte för mig, och jag sökte tröst hos hörlurarna JBL UA, som trots de vanliga Bluetooth-bristerna erbjöd ett fylligt och omfångsrikt ljud samt en bra isolering.

Jämte Airpods presenterade Apple också två varianter av Beats hörlurar som uppdaterats med W1-chip, samt en helt ny modell. Powerbeats 3 Wireless intresserade mig inte tack vare minnet av föregångaren och Solo 3 Wireless är för stora för min smak. De nya Beats X däremot lockade; det är de första helt nya hörlurarna från Beats sedan Apple köpte företaget, och utlovade förutom W1-chippet också laddning med hjälp av Lightning.

Efter en lång försening är nu Beats X här, och tar plats som ett något mer traditionellt alternativ till Airpods. De som tycker att Airpods sitter fast för dåligt i öronen, eller läcker för mycket ljud borde kunna finna glädje i dessa, som är ett par ganska klassiska in ear-hörlurar med sammanhängande kabel som läggs över halsen.

För en kort tid sedan besökte jag Stockholms Apple-butik i Täby Centrum, och kunde inte låta bli att spontanköpa ett par Beats X, med löfte om att få lämna tillbaka dem om jag inte var nöjd med ljudet. Med det orosmomentet ur vägen begav jag mig raka vägen till 99mac:s testlabb, och här är nu mina intryck av Beats X.

Utförande och design

Beats X finns att köpa i fyra olika färger; svart, vitt, blått eller grått. Jag införskaffade ett par vita, men förutom kulören är det ingenting alls som skiljer. Designmässigt andas lurarna tydligt Beats, även om det visst märks att Apple varit delaktiga i konstruktionen. Det finns en viss genomtänkt finess i formspråket som saknats i tidigare modeller. Däremot är det helt klart ett par Beats-lurar, och jag skulle bli högeligen förvånad om Jony Ive själv varit inblandad i framställandet av Beats X. Där Airpods är minimalistiska, hala och vita är Beats X mer sportiga, och signalerar användning med tuffa tag. Båda produkterna har något urbant över sig, men Beats-märket andas mer gata i förorten och Airpods mer gatukafé i innerstaden, om metaforerna tillåts.

Sladden som håller ihop de två lurarna är smal, men tillplattad och känns lagom tålig, om än inte oförstörbar. Runt nacken är sladden styvare och innehåller två kapslar som jag gissar innehåller batteri. De tjänstgör också som praktiska tyngder för att få lurarna att hänga kvar runt nacken. Det här gör att själva öronsnäckorna inte belastas, vilket gör att de sitter fast ordentligt i öronen utan några problem. För den som ska springa, hoppa eller åka rullskridskor med Beats X kan det dock vara en bra idé att använda de extra öronspännena som medföljer i kartongen.

På högra sidan av sladden sitter som brukligt är en liten kontrollpanel med tre knappar. Härifrån går det att utföra förväntade kommandon som att påverka volymen, spela upp eller pausa och ta emot samtal. Det går glädjande nog också att anropa Siri, byta låt genom att trycka två gånger och hoppa tillbaka till föregående låt med tre tryck. Knepet att trycka två eller tre gånger och hålla nere sista trycket fungerar också, och då "spolar" musiken framåt eller bakåt.

Vid köpet är hörlurarna förladdade, och mitt exemplar har 90 procent batteri så det är bara att köra igång. Parkopplingen är nästan precis lika enkel som för Airpods; den enda skillnaden är att jag här behöver slå på hörlurarna med knappen för att de därefter automatiskt ska hittas av min Iphone. Med Airpods är det bara att öppna locket på förvaringsasken.

I förpackningen

Även till Beats X ingår ett förvaringsfodral, men utan inbyggt batteri och inte i vit Apple-plast utan i ett mjukt vattenavstötande material. Det är lämpligt att förvara lurarna i, men Beats X kommer förmodligen mestadels att bäras runt halsen, tack vare att lurarna kan fästas i varandra med en magnet. Samma lösning finns i hörlurarna Play:5 från Bang & Olufsen som 99mac tidigare har testat och jag förstår inte varför inte fler tillverkare tillämpar detta.

I kartongen finns också lite annat smått och gott. Tre extra par öronkuddar finns med i tre olika storlekar, och dessutom de fästen som ska få Beats X att bättre sitta kvar i öronen vid fysiska aktiviteter. Dessutom medföljer en kort laddningskabel, som ansluts med USB Type-A på ena sidan och Lightning på andra. En tråkig grej är att Beats skickar med svart laddningskabel och skyddsfodral även till de vita hörlurarna, vilket stör helhetsintrycket en smula. Något som däremot är glädjande är att det här är de första Beats-lurarna som gör sig av med den förhatliga Micro USB-laddningen till förmån för Lightning. Tack för det! Visserligen ser det lite lustigt ut då Lightning-kontakten är helt öppen på ena batterikapseln, men det är att föredra framför de små fåniga gummiluckorna som brukar dölja Micro USB-portar på den här typen av lurar.

Sist i kartongen hittas också en bunt garantipapper, instruktionsbok och ett Beats-klistermärke som du förmodligen inte vill göra något med. Släng inte bort högen med papper direkt bara, för här ligger också en presentkod som ger tre månaders tillgång till Apple Music. Om du redan använder tjänsten eller är sugen på att prova är detta jättebra. Om du föredrar Spotify eller Tidal kan du ge bort till en vän eller släkting. Värt att veta gällande denna kod är dock att den inte går att registrera direkt i Itunes som du kanske skulle kunna tro. Istället krävs registrering av produkten via Beats egen webbplats, och därefter får du ett mail med en kod som du kan aktivera på Apple Music.

Kommentarer
52 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.