- Björnström
- Medlem ●
- Stockholm
- 2007-07-11 21:07
1999 lanserade Apple trådlöst nätverk i Powerbook G3 "Pismo" med namnet Airport som följde standarden 802.11b med 11Mbit maximal överföringshastighet. Jag minns hur imponerad jag var när jag packade upp basstationen som var utformad som ett UFO och anslöt till nätverket från fåtöljen för första gången helt utan kablar.
Sedan dess har jag uppgraderat datorer och basstationer ett antal gånger och fram tills imorse hade en Airport Express uppdraget att förse lägenheten med trådlöst nätverk, trådlösa utskrifter och möjligheten att spela musik på stereon från iTunes via AirTunes.
Under dom två senaste åren har antalet trådlösa nätverk fullkomligen exploderat och nu hittar jag inte färre än 14 st nätverk tillgängliga från vardagsrummet. Det skapar problem eftersom nätverkskanalerna krockar och vi har suttit med 2/5 mottagning endast två meter från basstationen!
På MacWorld Expo i Januari lanserades nya Airport Extreme som följer 802.11n standarden som teoretiskt sett ger upp till 250Mbit/sek att jämföra med den Airport Express jag redan hade med 802.11g och 54Mbit/sek.
Airport Extreme är alltså betydligt kvickare än gamla Express och har ett par nya funktioner: inbyggd switch med tre Ethernet-portar samt möjlighet att ansluta USB-hårddiskar för utdelning i nätverket. Tyvärr saknar den möjlighet att spela upp musik via AirTunes vilket är en ovärderlig funktion hos mig. Därför ska jag bygga ett litet nätverk med både Extreme och Express i ett WDS-nätverk. Mer om detta senare.
Airport Extreme har samma yttermått som en Mac Mini och är riktigt stilig tycker jag. Vit och platt som en mini pizzakartong. Tyvärr har den inte inbyggd nätadapter.
Jag har en Mac mini som hemmaserver och då passade Airport Extreme perfekt. Bara att börja stapla. Konstigt nog har Apple TV liknande former men helt andra (större) yttermått.
På bilden ser ni kontakterna på baksidan. Från vänsterkanten syns strömuttag, USB 2.0-port, WAN Ethernetport och tre 10/100Mbit Ethernetportar.
Installationen är busenkel på Apple-vis. Stoppa i en Ethernetkabel från ditt bredbandsmodem i WAN porten och sätt in strömsladden så är det igång. På den medföljande CD-skivan finns ett nytt Airport-verktyg som sköter installation & konfiguration. Dessutom medföljer en Airport 802.11n-aktiverare som gjorde att min MacBook Pro Core 2 Duo och tjejens MacBook Core 2 Duo plötsligt blev uppgraderade från 802.11g till 802.11n.
På bilden syns vår Express och Extreme i vänsterkanten. Lampan lyser grönt så allt lirar. Ni ser även att vår OKI skrivare är ansluten.
Om du tittar i mappen verktygsprogram i din programmapp så hittar du detta nätverksverktyg. Välj fliken "info" och sen ditt airportkort i flipp-menyn så ser du vilka nätverksstandarder som just din dator stödjer. Efter installationen av Airport Extreme med CD-skivan står det plötsligt 802.11a/b/g/n på min dator. Observera att jag har 130Mbit anslutning när jag sitter 10 meter bort från stationen.
Airport-verktyget är kraftigt förbättrat och jag hittade lite nytt godis som inte funnits tidigare även på vår Airport Express. Som standard följer man en "wizard" som hjälper dig komma igång men du kan även välja "Basstation -> Manuell inställning" om du vet hur du vill ha det. Där finns gott om finjusteringar att pilla på.
Om du ansluter en extern USB-hårddisk till din Airport Extreme delas den ut på nätverket med Bonjour. Du har möjlighet att ställa behörigheter för anslutning (inte filrättigheter) och kan även dela ut den för Windows användare. Smidigt men ingenting jag behöver - vår Mac mini sköter jobbet istället!
Slutsatser
Jag behövde ett snabbare och störningsfritt nätverk med möjlighet att göra trådlösa utskrifter och allt detta fick jag med smärtfri installation och snygg design. Vid kopiering får jag upp till 5MB/sek mot servern i lokala nätverket (motsvarande cirka 50Mbit) och det är ett par gånger bättre än någonsin upplevt tidigare. Jag saknar verkligen möjligheten att spela upp musik via iTunes & AirTunes men det löste jag genom att behålla vår existerande Airport Express.
Intressant nog behåller jag 802.11n anslutningen mot Extreme med 130-140Mbit överföringshastighet även när vi spelar upp musik via AirTunes mot Airport Express-stationen i samma trådlösa nätverk. Smidigt!
Denna generation Airport Extreme är en förbättrad och naturlig efterföljare till tidigare generationer och kostar inte speciellt mycket heller. Om du sitter med nyare MacBooks och MacBook Pro utrustade med Core 2 Duo processorer är du redo för steget till nya Airport Extreme med 802.11n standard.
Möjligheten att bygga ett WDS-nätverk med en mängd basstationer på ett jättesmidigt sätt uppskattade jag verkligen - det kommer en separat artikel om detta senare.
Som sammanfattning är jag helnöjd. Allt fungerar som det ska och rullar på så snabbt som jag hoppats på!
Helt perfekt hade det varit om Airtunes ingått i Airport Extreme eller om Apple helt enkelt uppdaterar annars utmärkta Airport Express med 802.11n nätverksprestanda!
Apple Airport Extreme
Pris: 1.695kr inkl moms
Vad gör produkten: Trådlös basstation för 802.11n nätverk.
3% Klickback när du köper Apple-produkter via Klickback.se i sommar!