Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Filer försvinner från extern hårddisk!?

Tråden skapades och har fått 4 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • International user
  • 2007-08-26 21:57

Har börjat märka av ett litet men oroväckande problem de senaste dagarna, en del filer (speciellt nya filer) försvinner från min externa hårddisk tills jag kopplar ur och kopplar in den igen. Tex tappar iTunes bort musiken som ligger på min externa hårddisk och när jag sen letar upp den själv i findern är mapparna tomma!? Dock kan jag fortfarande läsa de filerna som finns kvar på disken. Kopplar jag ur och trycker in den igen och startar om iTunes så funkar allt som det ska.

I åtminstone ett fall har filer också försvunnit helt från disken, laddade ner en film för ett par dagar sen som jag flyttade in en annan mapp. Efter kopieringen försvann filen, den fanns varken i film-mappen eller nerladdningsmappen och enligt spotlight fanns den överhuvudtaget inte kvar på hårddisken.

En annan konstig grej är att disken ibland dubbelmountas, så att jag får två ikoner på skrivbordet. Dessutom har de olika mycket ledigt utrymme rapporterat. (se bifogad bild).

Är lite orolig bara eftersom jag kör min backup till den HDn.. Någon som har varit med om nåt liknande? Det verkar ju inte som själva HDn håller på att dö eftersom alla filerna fortfarande går att läsa, verkar mer som OS X yrar till filtabellen?

Har kört en diskkontroll och allt ser bra ut, inga fel eller konstiga rättigheter.

Du har sannolikt för lite ledigt hårddiskutrymme kvar, en tumregel är att ha ca 10% ledigt utrymme på HD:n kvar annars så kan det som har hänt dig uppstå.

  • Medlem
  • International user
  • 2007-08-29 23:53
Ursprungligen av Simon Templar:

Du har sannolikt för lite ledigt hårddiskutrymme kvar, en tumregel är att ha ca 10% ledigt utrymme på HD:n kvar annars så kan det som har hänt dig uppstå.

Skulle någon kunna förklara exakt varför man bör ha 10% ledigt utrymme på hårddisken? Har hört det förut, men kan verkligen inte förstå vad det skulle göra för skillnad.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2007-08-30 02:02
Ursprungligen av shandar:

Skulle någon kunna förklara exakt varför man bör ha 10% ledigt utrymme på hårddisken? Har hört det förut, men kan verkligen inte förstå vad det skulle göra för skillnad.

På unix system finns det 2 anledningar, eller i OS X iaf, andra Unix liknnade system kör vanligtvis med en egen swap partition, därmed påverkas det endast av #2.

Hur som helst, anledning #1 OS X sparar sin swappade data i /var/vm/swapfile denna växer och krymper i storlek beroende på hur mycket som swappas ut ur RAM helt enkelt, om du kör med 0% kvar på disken så blir det svårt för swapfilen att växa och skoj problem uppstår..

Anledning #2, som eg styrs av systemet, när OS X (och när på alla andra unix system) mountar ett FS så reserverar den 10% (som standard) till root så att scenario #1 inte skall uppstå (det kan endå, men inte lika lätt) denna "buffer" använder sedan OSet till att optimera användningen av disken, så att man slipper saker som att defragmentera, snabba upp saker som exempelvis att ersätta en fil (genom att inte ersätta den direkt) osv..

Av denna anledning kan man ibland se med kommandot "df" i terminalen att en disk används till 105% eller liknande, då är man inne och äter på buffern som är för root. Detta brukar förbrylla nya linux användare till all oändlighet och och generera frågor som "när jag mountar min 80G disk säger den att den endast är 72G stor" osv..

Mina låtar börjat hux-flux att försvinna också. En efter en, kan det vara virus månntro?

1
Bevaka tråden