Jag har här och var postat lite inlägg med tips som kräver att man använder terminalfönstret, vilket kanske är lite oortodoxt med tanke på att mac alltid varit grafiskt inriktad, men här kommer i alla fall ett till sådant tips, eftersom det ganska enkelt skulle gå att göra det du önskar via just terminalfönstret.
För det första måste du förstås ha möjlighet att koppla in nya disken samtidigt som den gamla är inkopplad, alternativt ha nåt ställe att mellanlagra en avbild av hela din nuvarande disk.
Säg att du har den nya disken i ett externt kabinett.
Boota från Installations-DVD:n. Avbryt installationsförloppet som startar automatisk. Då får du en meny där du kan välja lite olika program.
Starta Disk Utility (Skivverktyg eller vad det kan heta på svenska). Ta reda på enhetsbeteckningarna på den gamla och den nya disken. Det är EXTREMT VIKTIGT att du vet vilken som är vilken, annars riskerar du att förlora allt på den gamla disken. Om du först klickar på en disk i kolumnen till vänster, t.ex. den interna disken, och sedan klickar på det lilla i:et (info) i Disk Utility så får du upp ett fönster där en av de översta raderna säger nåt i stil med Disk Identifier: disk0s2. Det är detta som är enhetsbeteckningen. Längre ner ser du också att det står Connection Type: Internal (eller External), så du kan bekräfta vilken som är den interna respektive externa disken. De har också olika utseende på ikonerna till vänster. Skriv ner dessa enhetsbeteckningar för gamla disken och nya disken (troligen är det disk0 för gamla disken och disk1för den nya). Det sista du skall göra i Disk Utility är att klicka på 'unmount' för både gamla och nya disken, om det går. Detta är anledningen till att du måste köra från startskivan. Det går inte att göra 'unmount' på den interna disken om du bootat från den. Stäng Disk Utility.
Nu är det färdigt att börja klona. Båda diskarna är inkopplade men 'passiva', dvs operativsystemet håller inte på att läsa och skriva till dem.
Starta Terminal. I terminalfönstret skriver du nu
dd if=/dev/disk0 of=/dev/disk1 conv=noerror
och trycker enter.
dd är ett litet program som läser bit för bit vad som finns på /dev/disk0 och skriver bit för bit till /dev/disk1. Det är detta som gör att det är så viktigt att inte blanda ihop beteckningarna, för om du gör tvärtom kommer du att skriva över den gamla disken med innehållet på den (tomma) nya disken, vilket vore katastrof, så se till att det som står efter if= (vilket betyder 'in file') är just enhetsbeteckningen för din gamla disk. och det som står efter of= ('out file') är beteckningen på din nya disk. conv=noerror betyder bara att programmet inte stannar och väntar på att få din bekräftelse ifall den skulle drabbas av skriv eller läsproblem, utan fortsätter till slutet av disk0.
När det hela är klart kan du stänga av datorn och byta ut den gamla disken mot den nya. Den nya skall nu gå att boota ifrån, och skall då se ut precis som den gamla. Skillnaden kommer att vara att det finns en massa plats kvar 'på slutet'. Om du då startar Disk Utility kan du välja att partitionera detta oanvända utrymme 'and Bob's your Uncle'.
Vill du däremot ha en enda stor mac-partition som innehåller att det du hade på den gamla macpartitionen plus en massa extra utrymme så blir det krångligare, så jag går inte in på det.
Hoppas det hjälper.
Mvh
/genell