Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Reperationsprogramvara!?

Tråden skapades och har fått 11 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

"Hur är det nu för tiden?"
Tidigare använde jag mig av t.ex. Norton Utilities för diagnosering/reparering av hårddisken. Behöver man göra detta idag med Jaguar? Isåfall vilken programvara rekommenderar ni? Jag har en Norton Utilites 7 och när jag testkör den så hittar den en massa problem med t.ex Voume bitmap, Master Directory Block... nodes etc, etc... Vad ska man göra? Hur gör ni? Jag har en Dual 1.42 så att boota från Nortons CD går icke!

Tackar på förhand!

  • Medlem
  • Orranäs
  • 2003-05-14 13:51

Släng Norton:( , ta hem Cocktail.

  • Medlem
  • 2003-05-14 19:06

Nja jag skulle inte vilja säga att Cocktail
ersätter Norton eller dyl, utan mera kompletterar det mycket bra!

Men det jag varmt kan rekommendera är
Diskwarrior som nu kan läsa av S.M.A.R.T
från hårddisken och tex maila eller varna när det är något knasigt på disken.
Och dessutom reparera.

Diskwarrior hittas här...

Micke

  • Medlem
  • Orranäs
  • 2003-05-14 21:53

Jag vet att de inte gör samma sak, men jag missar aldrig att visa vad jag tycker om Norton. Det är ett skitprogram som gör mer skada än nytta. Cocktail är bara ett användargränssnitt för funktioner som redan finns i operativet, det tycker jag känns tryggt och det hjälper ofta när OsX strular. Diskwarrior har jag hört talas om och det är säkert bra, men vi har aldrig behövt något annat än Cocktail för att lösa de os-problem vi haft.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-05-14 22:37

/sbin/fsck -y när man har bootat i single user mode fixar många problem men om disken inte ens går att boota på föredrar jag DiskWarrior! Norton gillar jag inte för att den pajade en 8 GB disk åt mig för några år sedan - det var en X.0 version - någon vecka senare kom en X.0.1 uppdatering men då var ju redan mina filer borta

Citat:

Skrevs ursprungligen av Tobbe Hj
Jag vet att de inte gör samma sak, men jag missar aldrig att visa vad jag tycker om Norton. Det är ett skitprogram som gör mer skada än nytta. Cocktail är bara ett användargränssnitt för funktioner som redan finns i operativet, det tycker jag känns tryggt och det hjälper ofta när OsX strular. Diskwarrior har jag hört talas om och det är säkert bra, men vi har aldrig behövt något annat än Cocktail för att lösa de os-problem vi haft.

Jag har använt Norton i 10 års tid och den har då aldrig ställt till något för mig. Däremot har den lagat en hel del allvarliga fel genom åren. Jag ser dessa uttalanden överallt men har aldrig sett någon förklara konkret vad den skulle vara så dålig på. Man startar på CD. Den lagar disken. Klart. Har man kompabilitetsproblem med FileSaver kan man ju skippa den delen.

Man kan inte jämföra Cocktail med Norton. Cocktail är bra för underhåll så länge systemet rullar men kan väl knappast laga hårddisken om man hårdkraschat. Får man kernel panic så hela maskinen fryser så är man ju tillbaka till de gamla OS 9 problemen och då är det Norton, Disk Warrior eller Drive 10 som gäller.

  • Medlem
  • Orranäs
  • 2003-05-15 09:24

Ok. får väl förklara mig då. I mitt FD liv, då jag hade windowsmaskiner, körde jag ofta Norton. Ett skitbra program tyckte jag, det gick att återskapa filer, man kunde "städa" mm. mycket bra funktioner som på ett påtagligt sätt förbättrade min dators välbefinnande. När jag då började köra Mac istället, var det ganska naturligt att lägga in Norton. Jag tyckte ganska snart att Norton på Mac var ett helt annat program. HDD-symbolen uppe i vänstra hörnet blev snabbt en vän, då jag saknade den blinkande HDD-lampan som finns på pc - ett bra sätt att se att datorn läser och skriver som den ska eller att den skriver lite för mycket.:(
Men, ganska snart blev jag varse att det där programmet popade upp lite väl ofta och rapporterade fel och att jag borde köra Norton. Norton hittade alltid fel och efter körning så var det alltid fatala fel och man rekommenderades att starta från CD. Så gjorde jag så, men efter nån dags arbete popade Norton upp igen och tyckte att det var dags att köra Norton. Det är väl bra? Efter ett tag med alla dessa körningar av Norton började jag fundera på hur dålig Macen var som alltid fick fel på hårddisken. Nån gång fick jag verkligen ett ordentligt fel, så att datorn inte ville läsa från hårddisken, Norton gjorde disken läsbar, men knappast körbar. Det hade varit snabbare att formatera om hårddisken med en gång, för det var det jag fick göra ändå sedan. Efter det slängde jag ut Norton, ingen popup om att det var felaktigheter på HDD och heller inga fel upplevda. Det är nu infört på mitt företag att Norton använder vi inte och vi har sällan strul för att inte säga aldrig strul på hårddiskarna, och vi kör hårt. 5-6 gb åker in och ut ur hårddiskarna dagligen. Jag har noterat att det mycket sällan blir problem med en hårddisk på mac. Filsystemet är väldigt stabilt tycker jag, bara man inte plockar in Norton.
För nått år sedan tog vi över personal från ett konkursat företag, och de körde Norton så fort det blev nått problem, som nått slags mantra. -Jag kan inte ansluta till den där FTP:n - jag kör Norton! Även om det inte alls hade nån logisk anknytning så skulle Norton köras. Att köra Norton tar ju ett tag och värdefull tid försvinner från arbetsdagen. Nu kör ingen Norton och vi kan ägna vår tid till produktivt arbete. Visst har vi strul, mer nu sedan vi gått över på OsX, men då använder vi Cocktail. Anledningen till att vi har strul nu med OsX tror jag beror på att det är nya installationer och det tar ett tag innan programmen "sätter" sig (förstår att det låter lite flummigt:)).
Min starka känsla är därför att Norton ställer till mer än den fixar. Norton fick mig att tvivla på min dators stabilitet och det var ju synd eftersom det inte alls var våra datorer som var dåliga eller instabila.

  • Medlem
  • Gävle
  • 2003-05-15 09:31

Norton skall endast användas när det är riktigt fel på hårddiskjävlen. Annars är det bara dumt.
Har Norton både på PZn och Macen, kanske kör den 2ggr i halvåret. Men bara då alla andra alternativ är uttömda och det enda som är kvar är Norton eller formatering. Då brukar den fixa det mesta, fast det tar ett tag. Räckna med att får köra den typ 3-10ggr innan det är klar.

Annars: /sbin/fsck -y

Hade DiskWarrior förut, fungerade aldrig något bra. Ska testa en X version oxå.

Jag ber att få tacka för många nyttiga och intressanta inlägg. Jag har också haft Norton som en "inbillad" trotjänare i många år... men nu är det nog dags att begrava den riddaren.

Tack igen!

Citat:

Skrevs ursprungligen av Tobbe Hj
Ok. får väl förklara mig då. I mitt FD liv, då jag hade windowsmaskiner, körde jag ofta Norton...

Problemen du beskriver har att göra med systemtillägget Norton File Saver. Den drar igång efter en inställd väntetid då maskinen stått oanvänd ett tag och letar efter fel. Den kan även ställas in att kolla diskarna vid start och stäng av.

FileSaver och egentligen all slags installation av Norton i systemet är onödig. Har man hårda krascher? Nyper datorn när jag petar på just den där filen? Kan man inte slänga en mapp eller fil? Starta Norton från CD-skivan och reparera.

För någon vecka sedan bad jag om hjälp här på forumet med att kasta en mapp som vägrade bli kastad. Inget av städverktyg för OS X hade någon verkan. Jag körde Norton och den lagar felet sen slänger jag mappen. Det är min erfarenhet av Norton.

Jag kan hålla med dig om att "köra Norton" och "bygga om skrivbordet" blivit ett mantra bland mac-folket. Man tar till dessa verktyg iställe för att städa upp i systemet för att förhindra konflikter.

Slutade också att använda Norton för ett antal år sedan. Norton har ställt till problem som inte gått att fixa.
DiskWarrior är ett utmärkt program som fixar till problem som Norton inte klarar av. Jag använder DW dagligen då ungarna lyckats få sina HDn obrukbara.
DW är ett måste verktyg för alla som vill fixa skadade hårddiskar.;)

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-05-15 13:32
Citat:

Skrevs ursprungligen av Anders Täpp
Jag kan hålla med dig om att "köra Norton" och "bygga om skrivbordet" blivit ett mantra bland mac-folket.

Du glömmde "Zappa PRAM"

1
Bevaka tråden