Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

MS Server med Active Directory med virtualisering på Mac

Tråden skapades och har fått 6 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Stockholm
  • 2013-04-27 09:31

Av olika skäl måste jag skapa ett AD med Windows Server. Efter att ha plågats med att försöka hitta lämplig MS-kompatibel hårdvara kom vi på en idé om att köpa en Mac Mini, installera Windows Server på en virtualiserad maskin mha Parallels 8 och sedan låta den stå för AD (främst för autentisering). Är det helt tokigt tänkt, går det ens?

Går finemang, bara att köra på.

Ursprungligen av hekr:

Av olika skäl måste jag skapa ett AD med Windows Server. Efter att ha plågats med att försöka hitta lämplig MS-kompatibel hårdvara kom vi på en idé om att köpa en Mac Mini, installera Windows Server på en virtualiserad maskin mha Parallels 8 och sedan låta den stå för AD (främst för autentisering). Är det helt tokigt tänkt, går det ens?

Parallels är inte särskilt lämpligt för att virtualisera annat än på desktopen - administrationen blir rätt knepig. En bättre lösning är i s f att köra ESXi på Mac Minin istället för OS X.

Fram till Windows Server 2008 R2 så var det inte supportat att köra primära domänkontrollern (PDC) köras på en virtuell maskin men det ska mig veterligen enligt Microsoft vara ett okej scenario med Windows Server 2012.

Att köra en Mac mini med ESXi går alldeles utmärkt, men det är inget supportat från VMware.

Det_kan_ vara lite trixigt, för versionerna av ESXi går inte alltid hand i hand med hårdvaruversionerna av Mac mini. Oftast dyker det upp anpassade ISO-filer hos t.ex. VirtuallyGhetto eller hos Der Flounder. Kolla t.ex. på http://www.virtuallyghetto.com/2012/05/thats-... , http://www.virtuallyghetto.com/2012/12/runnin... och http://derflounder.wordpress.com/2013/01/21/s... för tips.

Också borta hos VMware förekommer det diskussioner om detta, t.ex. http://communities.vmware.com/message/1896083 eller http://communities.vmware.com/message/2141800 . dariusd (anställd hos VMware) brukar vara hjälpsam att fixa till problem med ESXi på Mac mini.

Anpassad ISO kan man vilja ha av flera skäl. Ett är att kunna köra Thunderbolt-to-Ethernet-adaptern som ett andra nätverksgränssnitt, och ett är att göra vissa förinställningar som annars skulle kunna skapa problem med att köra virtuella OS X-maskiner. Trots att saker och ting kanske inte är supportat så finns det gott om ESXi-bestyckade Mac miniar därute som löser många, många uppgifter.

För att administrera ESXi måste du ha en Windowsmaskin då klientprogramvaran VMware vSphere Client endast finns till Windows. Jag brukar göra så att jag sätter mina virtuella maskiner till autostart och så har jag en virtuell maskin (t.ex. en simpel W7 eller t.o.m. XP) för att hantera hosten. En viss risk, men det fungerar oftast alldeles utmärkt. Styrning från Macen av mina Windowsmaskiner fixar jag med CoRD.

Mycket minne och många kärnor är alltid bättre i virtualiseringssammanhang. Mitt AD (ja, eller domänkontrollanten då) hemma körs virtuellt på en ... tada ... Mac mini med i5:a, 16 GB RAM och 500 GB disk. Den samsas med ett par andra maskiner. Detta har rullat finfint i nästan 2 år och jag har inga planer att ändra.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2013-04-29 20:27

Tack för svar, jag har stärkts i min idé om att gå åt detta håll. Jag hänger dock fortfarande inte riktigt med varför ESXi skulle förenkla administrationen? Det ENDA vi ska använda MS Server 2012 till är autentisering så jag vill verkligen göra så lite som möjligt och inte behöva fixa och trixa så mycket.

Tre alternativ:

1. Köp en HP microserver, lite minne och installera Windows Server på den. Billigt, enkelt, minsta möjliga mängd arbete.
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/se/sv/sm/WF06a...

2. Köp en Mac mini och VMware Fusion eller Parallels Desktop. Funkar, men har sämre prestanda och begränsade utbyggnadsmöjligheter. När Windowsservern väl är igång (och har IP-nummer) som administrerar du den med på vanligt vis (hur ni nu gör när ni administrerar Windowsservrar).

3. Köp en Mac mini och installera ESXi. ESXi måste installeras och konfigureras, och behöver ett visst underhåll (dock inte särskilt mycket). ESXi måste hanteras med en Windowsmaskin. Sedan installeras Windows som en virtuell maskin. Prestandan är bra, det finns utrymme för fler maskiner. Windowsservern hanteras på det vis ni gör nu.

ESXi kommer inte förenkla administrationen, men heller inte tillföra någon i betydande mån. Däremot kommer ESXi skapa möjligheter som ni kanske inte tänkt på nu. När väl ESXi är uppsatt så behöver den inte fixas med, när Windows väl är uppsatt behöver den inte fixas så mycket med.

Lite grand faller valet tillbaka på vad ni tänkt göra.

Och ett fjärde alternativ:

4. Köp en Mac mini och installera Windows Server 2012 på den.
http://itstuffed.blogspot.se/2012/12/install-...

1
Bevaka tråden