2.55mg/g (2.55mg/l)
Den säger att gränsen för detta i sverige är 0.2mg/g men gränsen för rattfylleri ligger väl på 0.1 (0.2‰)?
På första raden verkar det som om mg/g och mg/l är samma sak??? Det ska väl vara g/l i så fall.
Om gränserna för lagbrott mäts i promille borde mätarna vara kalibrerade för promille. Jag har aldrig sett någonstans att utandningsluften är hälften av blodvärdet (vilket mycket väl kan vara sant), men Polisen mäter utandningsluft, sjukvården tar blodprov. Dessa anges som jämförbara, men i vilken sort/enhet?
Får nog reda ut det här med enheterna och alkoholhalt i blod kontra utandningsluft, så jag läste på lite...
Alkohol i utandningsluft mäts i milligram alkohol per liter utandningsluft (mg/L). Alkohol i blodet mäts i milligram alkohol per gram blod (mg/g eller promille).
I lagen har man bestämt att gränsen för rattfylleri är 0,10 mg/L utandningsluft eller 0,2 promille i blod, beroende på om personen har lämnat utandningsprov eller blodprov.
Förhållandet mellan alkoholhalt i blod och utandningsluft varierar av flera faktorer men i genomsnitt finns en blod-luftkvot på 2300:1. (Alltså 0,23 mg/g alkohol i venöst blod ger 0,1 mg/L till utandningsluften) I lagen räknar man alltså istället med en kvot på 2000:1, vilket betyder att utandningsprovet vanligen underskattar etanolhalten i blodet. Detta är ok från rättssäkerhetssynpunkt, eftersom det är till den misstänktes fördel.
Floome mäter alkohol i utandningsluft men visar resultatet som blodkoncentration (mg/g = promille) vilket ju är det vi vanligtvis talar om så det är vettigt. Vilken omvandlingskvot den räknar med har jag inte hittat. Det kan ju skilja mellan olika länders lagstiftning, men det logiska skulle vara att den räknar med den fysiologiska omräkningsfaktorn 2300:1, och i så fall blir det lite svårare att klara rattonykterhetsgränsen med Floom än med polisens sållningsinstrument Dräger 6810.
Floom mäter vidare alkoholhalt i utandningsluft med bränslecellsteknik vilket är samma teknik som används i de flesta alkolås och i polisens sållningsinstrument. En bränslecell mäter etanol mer specifikt än den enklare halvledartekniken som även reagerar på andra ämnen som tobaksrök eller aceton. Däremot kan bränslecellstekniken inte skilja på munalkohol som finns kvar i munnen efter förtäring och utandningsalkohol. Därför bör man vänta en stund efter förtäring innan man mäter.
I polisbussen blåser man i deras bevisinstrument för alkoholhalt i utandningsluft (Evidenzer) som mäter med infraröd absorption. Genom att den mäter och jämför resultaten i flera IR-spektra kan den med ganska god säkerhet utesluta effekten av munalkohol.
Källor:
Om alkoholutandning - Nationellt Forensiskt Centrum
Alkoholundersökningar för rättsligt bruk - Handbok för poliser, åklagare mm (pdf SKL 2014)
Bestämning av alkohol i utandningsluft - artikel Läkartidningen 2010-01-19