En - av många - anledningar att Apple varit så fruktansvärt ekonomiskt framgångsrika är att dom gjort som alla stora elektronikföretag gör - men gjort det bättre, brutalare, hårdare, våghalsigare - än någon annan: inga lager och en produktion som ligger så nära efterfrågan det är möjligt och så nära realtid som möjligt. Detta extremt slimmade hyperkomplexa globala produktions/distributions-system var något Cook byggde upp och det var därför han fick ta över (förutom att han var kompis...men det var många andra också).
Resultatet är att det råder nästan ständig väntetid. Denna väntetid kan öka suget om produkten är MYCKET önskad - då kan man dra åt tumskruvarna ännu ett snäpp - men detta är ett RESULTAT av själva systemet...inte den initiala motiveringen. Finlirar man detta system så blir det win-win - men det kan spricka också om underleveransen blir för stor.
Att Apple kan dra detta system så extremt beror på att deras produkter är osedvanligt efterfrågade och att det inte finns ett direkt logiskt alternativ: få köper en Android-lur bara för att väntetiden på en iPhone "är för lång".
Kontenta: bara ett företag med extremt starkt varumärke, uppseendeväckande attraktiva produkter (design, kvalitet) och en egen biotop (AppleMusic, iClod, sync, AppStore, etc) kan hålla på i denna högsta liga av global superkapitalism - när det gäller konsumentprodukter alltså.
Man undrar om detta är hållbart i längden....om denna globala superkapitalism - denna globala decentraliserade produktion av extremt komplicerade produkter - kommer att finnas kvar om 5-10 år....jag tror att det kommer att centraliseras igen i större utsträckning och priserna kommer att öka och kanske man t.o.m. börjar bygga lager igen (lager=en utdöd form av byggnad där man förvarar massor av exakt likadana produkter i väntan på köpare och leverans).
Exempel: Om iPhone tillverkades i USA och t.ex. UK & Frankrike, så skulle man inte kunna höja och sänka produktionen så extremt som man idan kan på slavfabrikerna i Kina etc - månad för månad - upp och ner - 12-14 timmars arbetsdag ibland, ibland stanna hemma utan lön, sedan plötsligt järnet i 3 veckor...sedan inget igen...
Arbetare - fria medborgare - i rika väst-länder ställer inte upp på detta - dom har ett liv att leva också och fackföreningar och lagsystem som skyddar mot svineriet vi också hade för 100 år sedan.
Jag tror det kommer att förändras och när vi ser tillbala på 1990-2020 så kommer detta att vara en speciell epok i indutrialismens historia - en bland många epoker.