Ett kommanditbolag är likt ett HB med skillnaden att i ett KB finns en komplementär (tror jag det hette). Denne har obegränsat ansvar för uppkomna skulder medan övriga i KB:t har ansvar upp till fastställda belopp.
Ett gott tips är att satsa på ett AB om du ska starta en verksamhet som rör sig på heltid. Du behöver visserligen 100 tkr i insats för att sätta in dessa pengar som aktiekapital. Pengarna kan du använda direkt i rörelsen, exempelvis för investeringar av datorer och annat nödvändigt.
Det är aktieägaren, alltså ägaren av bolaget, som stoppar in de 100 tkr. Om du lånar dessa pengar gör du det i eget namn, alltså privat. Det är detta lån banken kan kräva borgenär på för att bevilja lånet. Skulle företaget dessutom låna pengar är det vanligt att banken kräver borgen även för detta lån.
Tänk på att ALLTID kräva en begränsad borgen om banken kräver en borgen, alltså ett belopp som är maximerat. Om begränsning saknas kan borgenären bli skyldig mer pengar än det ursprungliga lånet, pga ränta som uppkommer. (Om man lyckas övertala bästa kompisen eller morsan att borga kan man därmed skaffa sig ovänner för livet.)
Ett AB kostar några tusenlappar extra per år, bl.a för att man behöver en revisor. Var inte snål på dessa tusenlappar, särskilt om du är grön. En duktig revisor kan snabbt ge dig råd som gör att du kan driva bättre affärer och skatta rätt, alltså varken för lite (riskfyllt!) eller för mycket (pengar ut i rymden!).
Vad gäller att man i ett AB kan bli personligt ansvarig är det styrelsen som drabbas om man driver ett AB med förlust. Misstänker man förlust måste en kontrollbalansräkning upprättas. Om den visar ett mer än halva aktiekapitalet är förbrukat ska bolaget träda i likvidation. Fortsätter man att driva bolaget, trots förluster, blir styrelsen personligt betalningsansvarig för alla uppkomna skulder (det blir samma anvar som ett HB eller en enskild firma).
Personligt ansvar gäller också för skatteskulder som uppkommer i AB. De som ställs till ansvar är styrelsen.