låter som en snäll avrundning. En byte är alltid 8 bitar varken mer eller mindre. Sen att 10mbit kan ge nedladdningshastigheter på 1mb/sek har ju med vad man har för uppkoppling att göra. Tankar man i 1mb/sek så har man i själva verket lite mer än 10mbit. Så att säga att man kan lägga till lite bitar på en byte när det gäller internettrafik skapar bara förvirring tycker jag och det ska undvikas.
Antar att du menade 1 MB/sek, näst sista meningen blir lite självmotsägande annars
För att röja upp lite bland prefixen:
b = bit
B = byte, 8 bit
m = milli (en tusendel)
k = kilo (1000)
M = mega (10^6)
G = giga (10^9)
ki = "kilobinary"/kibi (2^10 = 1024)
Mi = "megabinary" (2^20)
Gi = "gigabinary" (2^30)
Just storhetsbeteckningarna används tyvärr på ett väldigt tvetydigt sätt, eftersom folk vanligen menar ki, Mi, Gi, etc. när de använder k, M eller G. 1 kB är därför oftast 1024 byte, men hårddisktillverkare och andra med intresse av att få kakan att verka större använder SI-enheterna så att 1 kB i stället är 1000 byte.
När man pratar om nätverkshastigheter brukar en del ibland säga att man ska räkna en byte som 10 bit. Det är en grov förenkling för att göra det lättare för "joe sixpack" som inte har några kunskaper om nätverksteknik, men det man egentligen menar är att det tillkommer en hel del overhead (adressering, protokollspecifika headers, felkorrigeringsinfo, etc.) vid all nätverkstrafik. Mängden overhead varierar såklart beroende på protokoll, men en fjärdedel är en hyfsad approximation som är lätt att räkna på. Då räknas ju nämligen 10 Mb/s som 1 MB/s "verklig" överföringskapacitet, och även om det inte är 100% sant underlättar det iaf huvudräkningen ganska mycket