Ja, hur mycket CPU-kraft behöver en vanlig användare? Hur långt är ett snöre?
Om du tycker att det du gör idag känns tillräckligt rappt och bra så behöver du ju inte mer CPU-kraft, vare sig mer MHz eller en extra core. De datorer som finns idag tycker jag allihopa har tillräckligt med CPU-kraft för lite ordbehandling surf och e-mail. Så här "behövs" ingen extra core. För den typen av användning skulle jag nog prioritera andra saker; större skärm, mer batteritid, svalare/tystare dator, mer hårddisk, bättre räckvidd på WiFi, etc. Kort sagt tycker jag att många verkar prioritera CPUkraft "för mycket" jämfört med andra egenskaper. (Som i "var är Powerbook G5?")
Och om man vill ha en snabbare dator är det ofta billigare att stoppa i lite mer minne än att få några fler MHz.
Men hur är det ny med dual core, måste programmen vara "optimerade" för detta? Nja, det räcker med att programmen är multitrådade, eller att du kör mer än ett program. Det är nog vanligare än man tror att man kör många program samtidigt. Kolla i aktivitetskontroll så ser du vilka proceser du har och hur många trådar de har.
Att kunna köra många saker sant parallellt i en multi-core gör nog att många skrivbordsaktiviteter kan kännas "rappare". GUIet och skärmuppdatering går ofta i separata trådar. Så när du startar ett tungt kommando kan det köras i ena CPUn medans den andra kan ta hand om skärm och mus och få din dator att kännas pigg. (enkelt uttryckt)
Behöver du mer CPU-kraft? Kolla i aktivitetshanteraren då du kör vanliga grejor. De gånger CPUn inte används till mer än 70-100% (?) så är extra cpu-kraft överflödig.
Och om du ska köra tokstora PS-jobb är det nog främst tokmycket minne du vill ha. Om minnet inte räcker spelar det ingen större roll om du har 8 CPUer på 4GHz styck.