- acke
- Medlem ●
- Stockholm
Här samlar vi dom bästa tipsen för Mac OS X 10.4 Tiger
OBS - inga diskussioner i denna tråd!
Börjar med två små guldkorn.
1. Apple DVD-spelare 4.6.1 Man kan förminska och förstora fönstret till exakt vilken storlek man själv vill. Dra tag i nedre högre hörnet soom vilket annat fönster som helst. Ovärderligt!
2. "Använd för inkluderade objet" under visa info haen fött ett progress-fönster och verkar nu, äntligen fungera som det ska.
Här är några Dashboard-tips som jag ursprungligen skrev för Macfeber.
3. Öppna och stäng widgetraden från tangentbordet. Kommandotangenten och ´-tangenten (accenttecknet) tar fram eller gömmer widgetraden när du har Dashboard aktiverat.
4. Skrolla med tangentbordet. När widgetraden är synlig så skrollar du med höger eller vänster pil-tangent samtidigt som du håller ner kommandotangenten. Det går bra att skrolla runt ett helt varv genom att fortsätta klicka.
5. Visa stängningsrutan snabbt. För att ta fram stängningsrutan till en widget utan att ta fram widgethanteraren så håll ner alternativtangenten. Stängningsrutan dyker nu upp på de widgetar du musar över.
6. Visa widgetar bara en kort stund. Klicka på F12 så att Dashboard kommer fram, men fortsätt att hålla in F12 tills du har sett det du vill se och först då släpper du upp tangenten. Nu försvinner Dashboard direkt.
7. Visa en widget på skrivbordet. Dra ut en widget från widgetraden men släpp inte upp musknappen utan tryck istället på F12 så Dashboard försvinner. Nu kommer den widgeten att stanna framme tills nästa gång du aktiverar Dashboard.
8. Visa flera widgetar på skrivbordet, Om du vill visa fler widgetar på skrivbordet samtidigt eller vill att de inte ska försvinna när du gömmer Dashboard så kan du antingen ställa in Dashboard i utvecklar-läge eller använda programmet Amnesty. Developer mode ställer du antingen in i terminalen eller med DevMode Widgeten.
homepage.mac.com/neticen/devmode
Amnesty Widget Browser ger dig också fler möjligheter att ställa in hur du vill att dina widgetar ska visas. Amnesty gör också att även de som fortfarande kör Jaguar kan använda widgetar.
www.mesadynamics
9. Lägg widgeten på rätt ställe direkt. Om du drar ut widgeten från widgetraden istället för att klicka på den så kan du direkt placera den där du vill ha den.
10. Använd menyradsikonerna innefrån Dashboard. Många menyradsikoner går att använda fast Dashboard är aktivt. Klicka på en ikon och håll kvar musknappen nedtryckt och dra pekaren uppåt mot kanten av skärmen så öppnas menyn. Du måste välja något från menyn annars så stängs Dashboard när du klickar någon annanstans.
11. Skriv av en text från en widget. Av någon anledning så har Apple gjort så man inte kan markera text i en widget. Om du behöver skriva av något från en widget så tar du fram dashboard och sedan trycker du kombinationen kommandotangenten och mellanslag så att Spotlight aktiveras. Pekaren står nu i inmatningsfältet till Spotlight och du kan skriva din text eller dina siffror. Sedan markerar du texten, klipper ut den och klistrar in den där du vill ha den.
12. Använd program bakom Dashboard. Du kan också använda Spotlight för att starta något program eller öppna en fil. Sedan kan du använda programmet som vanligt bakom Dashboard. Du kan dock inte klicka med pekaren, då försvinner Dashboard.
13. Ladda om en widget. Håll kommandotangenten nedtryckt och tryck sedan på R-tangenten. Detta gör att en markerad widget laddas om med en liten snurreffekt.
14. Fitts' law fungerar. När du vill visa widgetraden så behöver du inte träffa plustecknet nere till vänster utan det räcker med att slänga ner pekaren i hörnet och klicka. Likadant är det med skrollning, håll bara kvar pekaren nere i hörnet och klicka vidare. (Fungerar förstås inte om du har ställt in hörnet att starta skärmsläckaren, visa Exposé eller liknande.)
Fitts' law at a glance berättar vad Fitts law är.
ei.cs.vt.edu/~cs5724/g1/glance
15. Se saker i slow-motion. Om du håller ner shift-tangenten så går många saker i slow-motion, Dashboard startar långsamt, widgetraden visas långsamt och widgetar öppnas och försvinner långsamt.
16. "Morpha" från symbol till widget. Dra ut en widget från widgetraden och håll kvar pekaren, med musknappen nedtryckt, på widgeten. Då kommer widgeten att "morpha" fram till sin riktiga storlek. För att bara titta på effekten eller på hur en widget ser ut så drar du ut widgeten från widgetraden, men släpper inte upp musknappen och håller kvar pekaren på widgeten. När widgeten har fått sin riktiga storlek (eller när du vill) så drar du ner den till widgetraden igen. Den krymper då ihop till sin symbol igen. Håll ner shift för att se det i slow-motion.
17. Ta en skärmdump av en widget. När Dashboard är aktiverat så håller du ner kommandotangenten och shift-tangenten och trycker sedan på 4. Tryck sedan på mellanslagstangenten så blir pekaren till en kamera. Musa fram till den widget du vill ha en bild av. Tryck ner returtangenten för att ta bilden.
18. Ta bort Dashboardikonen från Dock. Ctrl-kllicka på ikonen så du får upp den lilla menyn. Från menyn väljer du "Ta bort från Dock". Dashboard rullar fortfarande på i bakgrunden, men ingen ikon syns i Dock. Om du vill ha tillbaka ikonen så drar du den till Dock från Program-mappen.
19. Stäng av Dashboard. Om du inte använder Dashboard och inte vill att det ska rulla i bakgrunden så kan du stänga av det med hjälp av terminalen.
För att stänga av Dashboard skriver du:
defaults write com.apple.dashboard mcx-disabled -boolean YES
För att starta Dashboard skriver du:
defaults write com.apple.dashboard mcx-disabled -boolean NO
Efter texten trycker du på retur-tangenten. Du måste också starta om Dock för att stänga av/starta Dashboard. Det gör du genom att i terminalen skriva:
killall Dock
Ska bara säga att när man ställer om Dashboard till developer läget får man inte vara för snabb när man drar ut widgets till skrivbordet. Om man släpper widgeten medan dashboard håller på att tonas bort kommer widgeten att hamna mellan skrivbordet och dashboard (den försvinner om man klickar bort dashboard men den ligger ändå under det tonade skiktet när dashboard är igång.
Tips: När du stänger ett dokument och får frågan "Vill du spara ändringarna?", gäller följande kortkomandon: Enter=Spara (så klart), Esc=Avbryt, Kringla+D eller bara D= Spara inte
Visa info i Finder visar namn på lager i photoshop-filer (under Mer info-fliken).
Om man jobbar som jag gör så har man alltid cirkus fem filer som heter typ grabb_med_eld_snart_klar.psd, grabb_med_eld_strax_klar.psd på skrivbordet. Då är den funktionen rätt bra när man ska sortera ut vilka som ska kastas och vilka som ska sparas.
Några tips för Spotlight-sökrutan.
Pipe-tecknet | betyder "eller".
äpplen|päron hittar alla dokument som nämner antingen äpplen eller päron.
Minus-tecknet - betyder "inte".
äpplen(-päron) hittar alla dokument som nämner äpplen men inte om de även nämner päron.
äpplen|päron(-bananer) hittar alla dokument som nämner äpplen eller päron men inte om även de nämner bananer.
Mellanslag betyder "och".
äpplen päron hittar alla dokument som nämner äpplen och päron
Citat-tecken gör att resultatet måste vara exakt som det står inom dem.
"äpplen päron" hittar dokument där det står äpplen päron men inte de där de står päron äpplen.
Några tips för Spotlight-sökrutan.
Pipe-tecknet | betyder "eller".
äpplen|päron hittar alla dokument som nämner antingen äpplen eller päron.
Minus-tecknet - betyder "inte".
äpplen(-päron) hittar alla dokument som nämner äpplen men inte om de även nämner päron.
äpplen|päron(-bananer) hittar alla dokument som nämner äpplen eller päron men inte om även de nämner bananer.
Mellanslag betyder "och".
äpplen päron hittar alla dokument som nämner äpplen och päron
Citat-tecken gör att resultatet måste vara exakt som det står inom dem.
"äpplen päron" hittar dokument där det står äpplen päron men inte de där de står päron äpplen.
Gammalt inlägg men ändå. Kan man sätta samman vilken logik som helst? Jag tänker t ex på en xor (exklusiv eller). Den borde kunna vara:
äpplen|päron -(äpplen päron), det borde logiskt sett ge alla dokument som innehåller äpplen eller päron (första satsen), men inte dokument som innehåller både äpplen och päron? Eller negerar - uttrycket i parentesen? Vilken utvärderingslogik används kort sagt?
Man kan ändra var man vill att skärmdumpar ska hamna med defaults-kommandot i terminalen.
Exempelvis
defaults write com.apple.screencapture location ~/sk/
Gör så att skärmdumparna hamnar i en mapp i mitt hemmabibliotek som heter sk istället för på skrivbordet. Logga ut och in igen för att det ska få effekt.
Wow - teh Evils hjärna är min idol!
En annan smidig sak om man gör skärdumpar till och från är att man med terminalen kan byta format på dem - pdf gif jpg eller png som är default. Om man t ex vill ha jpgskärmdumpar i fortsättningen öppnar man terminalen och skriver:
defaults write com.apple.screencapture type jpg
Logga ut och in - och vips!
Man kan ändra var man vill att skärmdumpar ska hamna med defaults-kommandot i terminalen.
Exempelvis
defaults write com.apple.screencapture location ~/sk/
Gör så att skärmdumparna hamnar i en mapp i mitt hemmabibliotek som heter sk istället för på skrivbordet. Logga ut och in igen för att det ska få effekt.
När sökresultatet har kommit fram under Spotligth-sökrutan så kan man hoppa till "Bästa sökträff" genom att hålla ned kommando-tangenten. Om man sedan fortsätter att hålla ned den så hoppar man till första valet i de olika kategorierna med nedåt-pil-tangenten.
I alla "Öppna" och "Spara"-dialogrutor behöver man inte längre slå kortkommandot kommando-shift-G för att få fram "Gå till mappen:"-rutan. Det räcker med att skriva in snedstreck / i Spotlight-sökrutan så dyker den upp.
När man sedan skriver sin sökväg så fungerar "tab completion", dvs det räcker med att skriva in det första tecknet och sedan trycka på tab-tangenten så fyller systemet på med resten. Om man väntar ett ögonblick efter att man skrivit in något tecken så föreslår systemet automatiskt den första filen i alfabetisk ordning.
Systemet ser endast originalnamnen och inte den svenska översättningen, precis som i terminalen. (Exempelvis så heter mappen "Användare" "Users".)
Kanske bara är jag som varit ouppmärksam tidigare men:
i Finder:
Kringla - i == visa info (klassisk os <10 och 10.3)
Kringla - alt - i == visa granskaren (info-fönstret från Os 10.1 - 10.2 om jag inte minns fel d.v.s. det som visar info om filen du har markerad för tillfället)
När man markerar flera objekt finns det ett läge till.
Dels de som Galeriel beskriver ovan, alltså;
Kommando - i visar en info-ruta för varje objekt.
Kommando - alt - i visar granskaren för de markerade objekten. Om man ändrar sin markering så uppdateras informationen i granskaren.
och dels
Kommando - Ctrl - i som visar granskaren för de markerade objekten. Men, om man ändrar sin markering så uppdateras inte informationen i granskaren och man kan öppna flera stycken för att exempelvis jämföra informationen.
Kalkylatorn har fått en till vy. Tidigare fanns väl "Enkelt" och "Avancerat", men nu finns också "Programmerare" som bland annat gör att man kan se sina uträkningar binärt. Vill man analysera disjunkta mängder och kunna exportera sina alster som tjusiga filmer så finns numera grafritaren med det kreativa namnet Grapher i verktygsmappen.
Google-sökrutan i Safari har fått ett kortkommando. Slå kommando, alternativ och F så hamnar pekaren i fältet.
Bokmärkesvyn i Safari har också fått en sökfunktion. I listen längst ner finns numer en sökruta.
finns även i panther
/Tangen
°°
SQLite 3 finns installerad i Tiger. Vill man lägga upp en databas är det bara att sätta igång med SQL-anrop i terminalen. (Kan ju förslagsvis användas för widgetar, applescript eller med webservern, PHP5 et cetera.)
Så här kan det se ut i terminalen när man gör en enkel databas för serienummer;
sqlite3 Serienummer.db
SQLite version 3.1.3
Enter ".help" for instructions
sqlite> create table Program (Namn varchar(30), Nummer integer not null);
sqlite> insert into Program (Nummer, Namn) values (12345, 'Adobe');
sqlite> insert into Program (Nummer, Namn) values (6789, 'Microsoft');
sqlite> select * from Program;
Adobe|12345
Microsoft|6789
sqlite> .exit
Se man sqlite3 eller http://www.sqlite.org/ för mer info.
Man kan göra Bokmärken i Förhandsvisning antingen från den nya menyn eller med kortkommandot Kommando+D. Det går att göra bokmärken för enskilda bildfiler eller för speciella sidor i längre PDF-dokument.
Det trevliga är att det går att öppna filer via Bokmärkesmenyn och hoppa direkt till aktuellt ställe i dokumentet. Funktionen verkar däremot var lite flaky när det gäller att märka om man flyttar omkring filen som man har gjort ett bokmärke för.
Ordna tillfälligt filerna på ditt skrivbord i bokstavsordning (eller vilken ordning du vill).
I Finder. Öppna Visningsalternativ från menyn Innehåll (eller kommando - J) och kryssa för kryssrutan "Sortera efter..." (namn, ändringsdatum, skapelsedatum, typ, storlek eller märkning.) Filerna sorteras nu som du har valt. Stäng inte "visningsalternativs-rutan".
Hitta filen du letar efter och märk upp den med en färg eller öppna den.
Nu klickar du ur kryssrutan och vips så läggs alla ikoner tillbaka på sin tidigare plats igen.
När man visar ett Bildspel i Finder (genom att markera några bilder och ctrl-klicka och välja "Bildspel" från menyn) så går det att flytta rutan med navigeringskontrollerna.
Det är lite svårt att pricka rätt första gången eftersom knapparnas områden är större än deras symboler, men klicka (och håll kvar musen nedtryckt) nära kanten så går det att flytta den.
När du visar ett bildspel nästa gång har den dock hoppat tillbaka till sin vanliga position nere på skärmen.
I många program finns ju numera Google-sökning tillgänglig från kontext-menyn. Exempelvis i Textredigeraren. Markera ett ord och ctrl-klicka så går det att välja "Sök med Google" från menyn.
Om man håller ned Apple-tangenten när man väljer "Sök med Google" så öppnas webläsarfönstret med sökresultatet bakom det aktuella programmet och dokumentet, precis som det skulle göra i Safari.
I Finder kan man nu i filers "Visa info"-fönster (kommando - I), under "Mer info"-fliken, se var filer som är nedladdade med Safari kommer ifrån.
Precis som i OS 9 alltså, fast nästan bättre eftersom man både får en URL till filen och en URL till sidan som länkade till filen. Mycket smart.
Tyvärr går det inte att markera texten i "Visa info"- fönstret så man måste skriva av den.
Tyvärr går det inte att markera texten i "Visa info"- fönstret så man måste skriva av den.
Det kan man lösa genom att använda terminalen och kommandot [FONT="Courier New"]mdls filnamn.tillägg[/FONT] så listas all information om filen i terminalfönstret. Och där är det markerbart.
Favoritesmappen har försvenskats och heter nu Bokmärken.
(Bokmärkensmappen ligger i din användares biblioteksmapp) Kortkommandot för att lägga ett alias av en fil i Bokmärkesmappen är Kommando - Shift - T.
Bokmärkesmappen lägger man med fördel till i sidofältet (Kommando - T) så man enkelt kommer åt märkena från öppna/spara dialogrutorna. När man gör det får den tillbaka sin Hjärta-symbol.