Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

3D-modelleleringsprogram till Macen?

Tråden skapades och har fått 8 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Hej!

Undrar om det är nån som vet nåt bra 3D-modelleringsprogram till Mac? Nåt i stil med AutoCAD 3d, SolidWorks, Proe, Catia mm mm...

Tacksam för svar...

Klas

  • Medlem
  • Tingsryd
  • 2006-07-31 16:08

Testa något riktigt enkelt:

http://www.sketchup.com/

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2006-07-31 16:18

Om du inte har superbehov av renderingar så skulle jag rekomendera skechup

Vad ska du ha det till?

Någon riktig motsvarighet till High-end program som Solid Works eller Catia finns egentligen inte. Tyvärr. Totalt finns hittar du 63 program i kategorin CAD på Apple's Made4Mac: http://guide.apple.com/ och ca 100 produkter i kategorin 3D modellering.

Din fråga antyder att du främst är intresserad av mekanik-CAD och i så fall är VectorWorks ett givet första alternativ. Är i kraft helt jämförbart med stora AutoCAD men kostar betydligt mindre, i grundversion faktisk mindre än AutoCAD LT. Användargränsittet är klassiskt Macigt och smidigt att jobba med. Är själv återförsäljare av VectorWorks med tjugo års erfarenhet av 3D-modellering i VectorWorks så ett besök på www.touchcad.com är att rekommendera.

Är själv för övrigt också Skandinaviens enda tillverkare av fristående CAD-program till Macen, i form av TouchCAD. TouchCAD är lite mer specialiserat i den bemärkelsen att man inte bara designar en blobb på skärmen, utan också kan omvandla detta till något möjligt att tillverka. Ursprunglig användning var för båtdesign (TouchCAD är för övrigt marknadens enda program i denna kategori till Macen), men används också av industridesigners, arkitekter, skulptörer, segelmakare, scenografer, designskolor, tälttillverkare, tillverkare av ballonger, plåtdetaljer, möbler, mm, i totalt 35 länder.

Bilderna är ett exempel nyligen gjort åt National Theathre of Iceland. Scenografen levererade en tämligen hopplös sörja till 3D-modell, i förhoppningen att någon skulle omvandla det till något möjligt att tillverka och därmed hindra projektet att totalhaverera. Fyra timmar senare var det klart för produktion.

  • Oregistrerad
  • 2006-07-31 19:27

Sedan finns även Autodesk Maya. Inget CAD-program, men ett bra program om man vill pyssla med modelering och animering. Det finns dessutom i en gratis "Personal learning edition".

http://www.autodesk.com/maya

Frågar man om något i stil med Catia är nog inte SketchUp rätt svar
Fantastiskt program, men helt annat användningsområde.

Finns en del bra CAD-program, som ArchiCAD och Vectorworks, men highend 3D-CAD är svårare. UGS har dock släppt sin PLM-svit till mac, om det skulle funka?

Sen finns maya också.

Ashlar-Vellum och ConceptsUnlimited är väl det som mest påminner om ProE, SW och Catia.

Jag har testat en del CAD & ytmodellerare i OS X, men inget har varit särskilt produktivt då jag lessnat relativt snabbt på brister och buggar. Kanske kan de prestera om man orkar sitta kvar å lära sig, men de inbjuder inte till det tyvärr.

Nu kör jag bara Lightwave och lite sketchup i OS X och byter till WinXP för Rhino/ProE/SW.
Apple's byte till intel var välkommet

Tack till alla för hjälpen!
Det jag egentligen söker är helt enkelt en motsvarighet till ProEngineer eller SolidWorks till min MacBook. Det är de programmen som jag använder här i Australien och hemma på Chalmers.
Jag köpte ju min Mac just för att INTE använda windows...tråkigt att inte de programmen inte finns...men ja ska kolla upp länkarna ni gav mig, tack igen!

Klas

Å andra sidan ser jag det så här; jag använder enbart Windows när jag måste, t.ex. i skolan med Abaqus eller Autocad, men då använder jag inte Windows. Bara det programmet. Allt annat gör jag med en mac; Matlab, Mathematica, skriva rapporter, göra presentationer, sortera bilder, fixar med bloggen, slösurfar på 99mac etc.

Så egentligen är det inte hela världen, för så länge jag bara håller mig till det programmet som jag måste använda i Windows och inte strosar omkring i systemet i övrigt, funkar det ganska bra

1
Bevaka tråden