- berntm
- Medlem ●
- Nynäshamn
Hej,
Söker efter ett program som jag kan stoppa allsköns lösenord, kreditkortsnummer, serienummer etc.
På PC använde jag eWallet (http://www.iliumsoft.com/site/ew/ewallet.htm), men jag har inte hittat något liknande för mac.
Däremot har jag hittat drös med program för att spara login till hemsidor
Vad använder ni andra? för att spara kreditkortsnummer, serienummer, lösenord etc??
Det gör inte ont om det är gratis, men det är okej om det kostar, bara det är bra och gärna snyggt.
/Bernt
annars finns det ett program som heter Wallet --> http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/18947 fullversionen kostar en liten väl värd slant.. du kan pröva demoversionen ( max 10 lösenord,serienummer osv..)
det är ett mkt bra program. som liknar adress boken till upplägget..
isafe verkar trevligt. version 1.7 är gratis som jag förstår det.
Jag kör gnupg i en terminal. gpg --decrypt passwords.gpg | grep 99mac.
Snabbt och enkelt. Man behöver inte starta några extra program (en terminal har man ju alltid öppen). Det är lite jobbigare att lägga till lösenord dock. Men det är ju inte lika ofta man gör.
En annan fördel är att gnupg är ett program som inte bara försvinner. För länge sedan använde jag ett program jag hittat på nätet, efter en ominstallation kunde jag inte hitta det igen.
Som tur var hade jag en utskrift, men man får vara försiktig med kryptering.
Både Excel-filer och FileMaker-databaser går att lösenordsskydda, och i dem kan man stoppa in valfri information.
Ingen av dem har någon hög säkerhet, dvs inget att rekommendera för känslig information.
Nytt förslag - aktivera FileVault och använd vilken fil som helst!
Morgan - om du påstår att FileMaker har dålig säkerhet kanske du kan backa upp det påstående med lite fakta?
Tar tillbaka efter att ha googlat lite och läst White Papers. Filemaker verkar ha tillfredställande kryptering. Möjligtvis byggde mitt påstående från Filemaker 5, om det överhuvudtaget stämde.
Däremot har det funnits program som knäcker krypteringen av Officefiler.
Jag letar efter samma sak. Inget av dessa program är lika lättanvänt som det jag använt i Windows i flera år, PersonalInfoKeeper från HighCritera. PIK låter en skapa mappar och hierarkier och lagra alla möjliga slags data. Programmen listade ovan verkar ganska begränsande vad gäller hur man kan lagra grejor.
Web Confidential verkar sjysst iom att man kan synka mellan sina prylar men de verkar inte erbjuda mycket paketrabatt om man köper till flera olika plattformar vilket är snålt, dessutom har det samma platta gränssnitt som övriga program.
Angående säkerhet i FileMaker (kanske lite Offtopic?):
Morgan_A har backat upp sitt påstående genom att hänvisa till ett program som tar bort lösenordsskyddet på FileMaker Pro-filer, vilket jag vill tacka för. Jag kände till att liknande program fanns för version 3/4 men trodde att det inte fanns för version 5/6 då jag inte lyckades hitta det då jag letade efter det för något år sedan. Så om man kan få tillgång till filen i fråga (där måste alltså andra säkerhetslösningar användas), så kan man med det verktyget alltså låsa upp filerna.
En sak som jag däremot vet om 7/8 är just att man ökat säkerheten i lösningarna betydligt då trafik mellan server och klient av alla slag (speciellt användarnamn och lösenord) numera är/går att få krypterade. Det ovanliga egna systemet i tidigare versioner att bara kräva ett lösenord av en användare och ha ett ganska besynnerligt system för att hantera rättigheter på gruppnivå och lösenordsnivå är numera borta och ersatt av ett alldeles utmärkt system för rättigheter. Detta system går även att koppla ihop med andra centrala system för att hålla reda på användare med OpenDirectory (Mac) och ActiveDirectory (Windows). Därmed spelar man "snällt" och säkert med andra vanliga system på ett företag.
Läs mera om detta på denna sida:
FileMaker security for the paranoid
http://www.filemakermagazine.com/Article517.html
FileMaker är alltså precis lika säkert (eller osäkert, hur man nu ser på saken) som andra filer, databaser man lagrar eller accessar inne i ett företags interna nätverk eller via internetanslutna servrar eller för den delen i de lösningar som föreslås tidigare i denna tråd.
File Vault
Morgan_A föreslår även som lösning att man lagrar sina lösenord i vilken typ av fil som helst och sedan använder systemets inbyggda funktioner "File Vault" för att skydda den filen och det tycker jag låter som en utmärkt ide, oavsett vilken lösning (alla de ovan tex) man väljer.
(File Vault fungerar så att den krypterar innehållet i alla filer i din hemmamapp, vilket kan vara en väldans massa filer och därför ta mycket tid, så gör detta på ett annat användarkonto först och testa hur du gillar funktionaliteten i det.)
File Vault hittar du och aktiverar här:
Äpplet > Systeminställningar > Säkerhet
Säkerhet i FileMaker Pro och FileMaker Server (info)
FileMaker Inc sammanfattar på denna sida sin information om säkerhet och lägger upp uppdateringar och nyheter relaterade till säkerhet:
http://www.filemaker.com/support/security.html
Där finns även länkar till:
Security Guide: Upgrading to FileMaker 7: How to employ the new advanced security system:
http://www.filemaker.com/downloads/pdf/techbrief_security.pdf
White paper: FileMaker 7 Security
http://www.filemaker.com/downloads/pdf/whitepaper_fm7_security.pdf
Under avdelningen Support > Downloads > Technical Articles så finns:
Web Publishing Security Guidelines
http://www.filemaker.com/downloads/pdf/websecurity122002.pdf
(Denna är från 2002 och aktuell information om webbpublicering är införd i de två filerna ovan).
FileMaker Server Best practices
http://www.filemaker.com/downloads/pdf/fms_best_practices.pdf
(Denna är från 2003 och informationen i denna fil finns återanvänd i de nedan.)
Under avdelningen Support > Downloads > Technical Breifs så finns följande säkerhets och serverdrifts-relaterade dokument:
* Server External Authentication
* How to Take Advantage of New Server Model and Capabilities
* How to Benefit from Powerful New Web Publishing Capabilities
... förutom flera mycket bra guider angående migration/konvertering av lösningar, metoder och praxis för utvecklande av lösningar,
http://www.filemaker.com/products/upgrade/techbriefs.html
Att komma förbi verktyget som låser upp filer
Kryptering är lösningen och förstås se till att filen verkligen inte går att komma åt någonstans. Detta kan göras på flera sätt:
* Att säkra upp en Mac OS X dator beskrivs i en PDF-fil från NSA nedan.
* Om någon får access till din dator så kanske filen med alla dina lösenord inte skall heta "Alla mina användarnamn och lösenord.fp7" utan kanske istället "Musik jag hatar.fp7" eller "Meterologiska data Säffle väderstation 1950-2006.fp7" eller "IMG_20061220.jpg" (byt namn på den till .fp7 så kan den öppnas igen). Detta kanske inte är något större skydd förstås.
* Man kan kryptera data i en FileMaker-fil också, så att det lagras krypterat. Då spelar det ingen roll om man har tillgång till ett lösenordsavlägsnar-program som länkas till ovan då data i filen man just fått tillgång till är krypterade och man behöver en nyckel för att låsa upp dessa data igen. Denna funktionalitet är inte inbyggd i FileMaker men man kan få den med dessa två plugins:
Blowfish och AES-kryptering (två olika plugins) finns här för Mac och Windows (även Intel-version) för FM 7-8.5.
http://www.skydancerstudios.com/softBFSH.html
Endast Blowfish finns för Mac OS X: En-användarlicens: $29:95 . Företagslicens (obegränsat antal användare): $90:00. Utvecklarlicens (du kan sälja lösningar med denna plugin inbyggd): $135.
AES-kryptering är under utveckling för Mac.
Encryptor plugin för FM 7-8.5 Rijndael AES-metoden för Mac och Windows
http://www.troi.com/software/encryptorplugin.html
Priser per användare: $79:00 (1-24), $49:00 (25-99), $29:00 (100+). Utvecklarlicens: $299.
Säkerhet i Mac OS X
Det finns massor att säga om hur man skall säkra upp en Mac OS X-dator vilket förstås påverkar alla filer man har i datorn. National Security Agency har för Windows och Mac gjort en guide med deras rekommendationer för hur man gör säkerhetsinställningar i Mac OS X. Guiden i form av en PDF-fil kan man ladda hem för OS X här:
http://www.nsa.gov/snac/downloads_macX.cfm
Avslutningsvis
Så med detta menar jag alltså att Filemaker Pro inte är någon osäker databas på något sätt utan som med alla andra program och filer så måste man som användare agera klokt för att den inbyggda och avsedda säkerhetsnivån skall kunna upprätthållas.
Jag testade Nyckelhanteraren idag. För mig skulle "Säkra anteckningar" fungera perfekt för att lagra PIN-koder mm. Den inbyggda sökfunktionen för att man snabbt hittar rätt lösenord/anteckning och man är tvungen att ange sitt lösenord innan man får läsa innehållet i anteckningen.
Serienummer och garantibevakning mmm har jag på nätet http://smartsafety.se/, då har man kvar det när de snott datorn också plus att de ersätter självrisken. Om man registrerat sin nya cykel kan man skippa att förnya den och lägga in den i samma abonnemang.
Spärrservice Medium
Upp till 5000 kr/år i ersättning vid förlust
Spärrservice för familjens alla kort
Spärrservice för mobiltelefoner
Spärrservice för körkort och id-handlingar
Stöldskyddsregistrering av värdesaker
Stöldskyddsdekaler
Vi gör polisanmälan åt dig vid förlust
Vi hjälper dig kontakta försäkrings-handläggaren vid förlust
Nyckelbricka ingår
Påminnelseservice
Fotodokumentation av värdesaker