Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Frågor om hårdiskar...

Tråden skapades och har fått 15 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Jag tänkte (när ekonomin tillåter )bygga en liten musikdator...med nån kompis hjälp då jag är idiot när det gäller just datorer....

Täntke lägga OS (windows ) på separat hårdisk o har förstått att det kan vara bra att lägga det på en hyfsat snabb hårddisk....10000rpm har det ju skrivits om...men är det någon som vet något om denna? :36 GB, SCSI, Ultra320 80P 15000RPM/8MB...trillade över den på http://shg.biz/default.asp .........musikprogram tänkte jag lägga på en extern firewire-disk...funkar övrföringen tillräckligt snabbt för att det ska vara en bra idé?

eller är det bättre att förvara tex. Nuendo på en extra intern disk och använda en extern (kommer alltså inte använda den enbart till musik ) till övriga saker a´la fildelning o annat smått o gott?

Det kan som sagt inte understrykas nog vilken nolla jag är gällande datorer....men innan jag börjar ställa fler nybörjarfrågor angående moderkort osv....så LOVAR jag att kolla igenom sidorna här ordentligt....

  • Medlem
  • 2004-01-20 13:45

Kika lite här så får du hjälp med datorbyggandet: http://64bits.se/guider/pcbyggarskola/index.php

Ursprungligen av jgb:

Kika lite här så får du hjälp med datorbyggandet: http://64bits.se/guider/pcbyggarskola/index.php

tack...men den länken ville inte hittas från min dator...den sa hellre att den inte hittade servern än o visas för mig...

  • Medlem
  • 2004-01-20 14:29

Testat med www före? Så att det ser ut såhär: http://www.64bits.se/guider/pcbyggarskola/index.php

Om den inte hittar den så har du konstiga DNS:er som inte kan slå upp den servern. Den funkar bra för mig både från jobbet och hemifrån.

Annars kan man läsa runt på http://www.sweclockers.com som även de har forum och info för datorbyggande.

[QUOTE="jgb"]Testat med www före? Så att det ser ut såhär: http://www.64bits.se/guider/pcbyggarskola/index.php

Vad DNS är vet jag inte....men nu fungerade det utmärkt!

hittar dock inget svar där huruvida en extern firewire-hårdisk är tillräckligt snabb för att spela in på....

En fw-hårddisk är i regel snabb nog, så länge du köper en 7200rpm.
Det du vill ha på en egen hårddisk är audiofilerna. Musikprogrammet ska du ha på samma hårddisk som OS'et ligger på.

tackar för svaret...jag trodde musikprogrammet skulle ligga på separat disk...men ack vad jag bedrog mig:-)

  • Medlem
  • 2004-01-22 10:15

Jag skulle nog rekomendera att lägga musikprogrammet på en separat disk. Att ha 2 fysiska diskar, en för system och en för data, är en ganska billig försäkring om något skulle hända.

  • Medlem
  • 2004-01-22 10:37

Glöm inte backup, eller säkerhetskopiering som det heter på svenska. Skulle någon av mina datadiskar rasa så... då ryker några års inspelat material. *ryyyyyys* Att bränna ut allt på cd skulle ta lång tid, men förmodligen vara värt det. Skråens, varför är man så lat?

Ursprungligen av jgb:

Skulle någon av mina datadiskar rasa så... då ryker några års inspelat material. *ryyyyyys*

Att göra en Pata menar du... Sorry PF, kunde bara inte låta bli. :kaaaka!:

Ursprungligen av jgb:

Glöm inte backup, eller säkerhetskopiering som det heter på svenska. Skulle någon av mina datadiskar rasa så... då ryker några års inspelat material. *ryyyyyys* Att bränna ut allt på cd skulle ta lång tid, men förmodligen vara värt det. Skråens, varför är man så lat?

Tänk inte om utan när i stället. Det kan vara bra för det är otroligt många som måste lära sig den hårda vägen att diskproblem ger förlorade data och det händer tydligen inte bara andra. Jag har en kompis som förlorade 400 låtar! Han var askgrå i ansiktet en månad och han var inget vidare sällskap heller.

Strunta i CDvarianten och skaffa en eller två eller fler jättestora IDEdiskar ock kopiera över det där. Två diskar går inte sönder samtidigt helt enkelt. Det är billigt med diskar nuförtiden.

  • Medlem
  • 2004-01-22 18:24

Den disk du beskriver högst upp är en SCSI disk med en 80pin kontakt.
80P eller SCA som det också kan kallas (Single Connector Attachment) är till för system med SCSI backplane's. Som man nästan uteslutande enbart hittar i servrar.
Samma disk brukar dock finnas i en 68pin variant som har liknande upplägg som en IDE disk, en data kabel och en strömkabel.

Jag går på eskimos linje. Egentligen spelar det mindre roll om programmen är installerade på system-disk/partition eller på nåt annat ställe. I händelse av en nödgad ominstallation måste du ändå installera om det igen, trots alla filer ligger intakta på den andra partitionen.

Om du har en vanlig intern IDE-disk skulle jag snarare rekommendera att du lägger systemet på den och musiken på SCSI-disken. Eller system och program på FW-disken och musiken på SCSI-disken.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2004-01-22 12:17

* ryyyyys *

1
Bevaka tråden