Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Åsikt: High-end-syntar

Tråden skapades och har fått 85 svar. Det senaste inlägget skrevs .

Vilka high-end-syntar använder du och vilka tycker du bäst om? Jag är speciellt intresserad av åsikter om Novation Supernova II, Clavia Nord Lead 3 och 2X, samt minimoog voyager.

Har du erfarenhet om någon av dessa!? Skriv ner lite kritik, både bra och dålig. Och kommentera gärna andra highendsyntar som du gillar...

/Jont Olof

Bing!

Vad definierar en high-end-synth egentligen?
Är det allt utom autokompu-keyboards?

På den gamla goda(?) tiden kunde man om inte annat definiera utifrån prisklass.

En Juno-60 var en budgetsynt - en jupiteråtta var en high-end.
osv...
Moog rogue vs Memorymoog
Ensoniq Mirage vs. Fairlight CMI mkIII / NED Synclavier
Roland system 100M vs. Roland system 700/ ARP2500/Moog IIIc

Vad är high-end idag? Jag vet inte riktigt, stofil som jag är.
En Moog Voyager må vara svindyr, allmänt cool och önskvärd, men är den high-end?

Sorry, skall inte vrida tråden från ämnet, men jag tyckte det var en intressant tanke...

Clavias Lead-syntar gillar jag, men upplever dem inte som särkskilt high-end. Vare sig tekniskt eller på något annat vis. Schyssta användbara och spelbara syntar man har en sportslig chans att ha råd med. Jag gillade bättre Nordlead 1:ans klaviatur än de nyare.
Analogsimulatorsyntarna typ Clavia låter bättre och bättre ju mer DSP-tekniken utvecklas, och ju fler bitar de har att räkna med på insidan.
Ge mig en G2 med Nordlead 1:ans klaviatur!!!

Och så är rött snyggt.

Jag skulle mycket gärna äga en Minimoog Voyager, men för den prislappen skulle jag vilja att den var polyfon, och hade lite mer komplett midiimplementation när det gäller rattar o sånt.

Skulle jag köpa någon High-end synt av idag så skulle det bli en G2 modular med den förlängda keyboarden!

/R.t:M.I.

High-end-definitionen är väl högst personlig får man väl anse. På samma sätt som definitionen HiFi och LowFi. Tanken är mycket riktigt värd en diskussion (om än kanske i en annan tråd), men min tanke var främst att diskutera vad folk har för erfarenhet/åsikt om syntar i den dyrare prisklassen. Är det värt kostnaden att köpa en dansk 128-oscilators supersynt för 40-papp eller en Minimoog Voyager för samma prislapp!? Hur står sig en Novation Supernova II mot en Access Virus 3 eller Classic? Och hur står sig de sistnämnda mot Clavias Nord Lead-serie?

Jag har mina åsikter, men är nyfiken på era!

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-05-08 15:46

Jag har tyvärr inga digitala high-end synthar, hade en NordLead-II och Oberheim OB12 men dessa har jag sålt. Jag tyckte dom saknade riktig analog värme, djup bas och fethet.

Syntar som får vara med i varje låt är väl dom syntharna jag gillar bäst. Dessa är Prophet~5, Minimoog, Jupiter-6 och nu även Andromeda A6. Jupiter-8:an får vara med mer sällan nu när jag lyckas lära mig A6:an men visst JP8:an kan låta fantastisk ibland.

Vad det gäller Minimoog Voyager så måste jag säga att det är en helt fantastisk synth... (kompisen har en Performer Edition) Visst den kanske inte låter riktigt lika fet som Model D men det låter eget, det låter Moog. Med OS version 2.1 sänder alla rattar CC vilket alltid är kul och den har en massa CV ingångar att leka med.
En polyfonisk moog skulle bli otroligt dyrt då allt är analogt, inte som A6 där mycket är gjort med software. Dessutom piskar Voyagern e.g. A6:an när det gäller hårdvarukvalitet. Smakar det så kostar det.

Jag har gått och beställt en Minimoog Voyager Anniversary Edition från EMC i tyskland, bör komma på måndag. (väntar med spänning) Det blev hela 3 papp billigare än om jag köpt den i Sverige.

MVH
Demokid

Ursprungligen av Demokid:

Jag har gått och beställt en Minimoog Voyager Anniversary Edition från EMC i tyskland, bör komma på måndag. (väntar med spänning) Det blev hela 3 papp billigare än om jag köpt den i Sverige.

MVH
Demokid

För nu blir jag inge avundsjuk just! Herregud! Var bor du!? Det är inte så att du vill bjussa på en demo någon gång!?

Dessutom lyser den så vackert i mörkret! Suck!!!

Schysst Demokid! Jag vill hemskt gärna läsa ett väl genomfört A/B-test av en 'riktig' Mini mot en Voyager. Jag har en standardVoyager, som jag gillar fetmycket, men jag vet inte hur den skulle stå sig jämfört med originalet.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-05-08 17:03
Ursprungligen av sawtooth:

Schysst Demokid! Jag vill hemskt gärna läsa ett väl genomfört A/B-test av en 'riktig' Mini mot en Voyager. Jag har en standardVoyager, som jag gillar fetmycket, men jag vet inte hur den skulle stå sig jämfört med originalet.

Sawtooth... fan vad coolt!! Ja Voyagern är verkligen en fin analog monosynth!!

Jag och min kompis gjorde ett A/B test mellan min Model D från 1972 med Kenton MIDI och hans Voyager Performer Edition. Vi använde inte oscilloskop utan litade på vår hörsel. Vi försökte ratta in likadana ljud på dom båda syntharna.

Slutsatsen blev att Model D lät lite fetare och muffigare. Troligen för att det inte går att riktigt få oscillatorerna att helt stämma. Model D lät fetare med 2 VCO som hade t.ex sågtandvågform. Model D hade även bättre tryck i ljudutången... Vi behövde Gaina Voyagern på mixern för att få rätt utnivå.

Minimoog Voyagern vann när det gäller modulationsmöjligheter, stabilitet, MIDI, minnen. Voyagern är en jävla fin synth som verkligen låter och känns som en minimoog. Den är stabil i stämmning, underbar hårdvara, rattar, minnen och bra MIDI. Har man pengar tycker jag verkligen man ska köpa en Voyager.

  • Medlem
  • Trollbäcken
  • 2004-05-08 16:28

Jag kan säga vad jag tycker om Supernova II:
Lättarbetad, ett av de bästa keyboard jag spelat på, låter bra...men...slår du av effekterna så är den rätt så tunn...det finns bättre VA därute...

  • Oregistrerad
  • 2004-05-08 16:39

...jag har sagt det förut, men det tål att sägas igen: Korg Z1...
...allt man behöver, om man inte behöver "akustiskt" piano & "riktiga" trummor...

Av de nämnda syntarna så kör jag på nord lead 3 numera.. Helt underbar live-synt! 6,3kg, väldigt lättrattad, jätteenkelt att knäppa igång och confa kb-split, kb-hold osv.. låter verkligen skitbra! Den är verkligen inte särskillt bra på tunga leads som man skulle kunna skrämma ihjäl någon med som t.ex. en pro one kan så snyggt.. men vilka ljud i övrigt! Det är mycket oberheim matrix-känsla i den tycker jag..

Supernovor har jag använt en del (aldrig riktigt kännt för att grotta mig in i dom.. så lite dålig koll har jag på dess riktiga möjligheter).. och som lasselu säger så låter den inge skoj alls utan effekterna.. och effekterna håller verkligen inte hög klass. De är däremot jättebra på "mjuka" och snygga "fluff"-ljud

Om du är inne på VA-syntar så tycker jag i stort sett att det är nord lead 3, virus c, g2 och creamware pulsar-korten som är mest intressanta. Sen beror det självklart väldigt mycket på vad man har för ljudideal och hur du ska använda den.

Nya analoga syntar.. andromeda a6 är jag väldigt intresserad av efter att ha hört om en del av dess möjligheter + kladdat på inne på estrad och dlx ett par gånger..
Annars så visst.. voyager om man är ute efter något med stil.. som en riktig fin whiskey.. fast mycket bättre.. det måste ju verkligen vara fantastiskt inspirerande att lira på en sådan om inte annat.
Studio electronics SE1x å liknande verkar vara väldigt intressanta de med annars.. jag har hört mycket bra om dom och tycker att deras ATC1 låter riktigt bra.. men oftast lite mesigt (enbart hört dessa med "minimoog-filtret"). De verkar inte vara alls lika "feta" som t.ex. model d ljudmässigt.. lite snällare för mixen kanske

ot: the cure körde med en voyager på jay leno-show i fredags...

  • Medlem
  • Huskvarna
  • 2004-05-08 18:57

Studio Electronics Omega-serie låter ruskigt bra (iallafall på mp3-demosarna). En person har försökt sälja sin Omega2 på allehanda ställen för 12500kr i säkert ett år nu (liten överdrift) utan att pruta på priset...det e säkert en ruskig maskin men ingenting e värt mer än vad folk e beredda att betala för dem.

Ursprungligen av Mårre:

Studio Electronics Omega-serie låter ruskigt bra (iallafall på mp3-demosarna). En person har försökt sälja sin Omega2 på allehanda ställen för 12500kr i säkert ett år nu (liten överdrift) utan att pruta på priset...det e säkert en ruskig maskin men ingenting e värt mer än vad folk e beredda att betala för dem.

Word! Jag tycker det faktiskt det mesta denne man säljer är dyrt.

  • Medlem
  • 2004-10-25 20:43
Ursprungligen av GlobalMotion:

Word! Jag tycker det faktiskt det mesta denne man säljer är dyrt.

Det var jag som sålde den och har sålt den för länge sedan. Nye ägaren är svin nöjd.
Han prutade inte änns.
Vet du att synthen kostar 27000kr här i sverige. Turnkey i england 20000kr Tyskland 2990Euro.
Hur kan du då tycka att 12500 är dyrt för en sådan i mint skick. Hmmmmm. :rolleyes:
Omega 2 är uppbygd på samma voice cards som atc-1. Den har 2 sådanna plus rattar och xtra oberheim liknande filter. Mycket elektronik där inne.
Orsaken till att jag sålde den var för att OSet är rätt ostabillt. Användare har väntat i flera år på en uppdatering, men Studio Electronics verkar ha annat för sig.
Och den där pedalen jag sålde var inte alls dyrare än listpris. Kanske i USA. ´Men vakna upp! Ny är vi i Sverige/Europa och ska man beställa nått från USA så betalar man fett med frakt + att man betalar 30%moms/tullskatt på prylen och frakten. Kolla vad pedalen kostar i Tyskland och england och lägg till frakt. Jag köpte den ny. Använde den ett par gånger och var fett missnöjd. Sålde den som i nyskick.
Vad säljer jag annars som är så dyrt?
Sålde min g2a för 12900 med 6 månaders garanti kvar på Jam. Tycker du det är dyrt?
Vill bara försvara mig. Är trött på folk som mailar skammbud på vendolin.
Ska man behöva ge bort sina grejer nu för tiden????????

mm.. den där filterpedalen han annonserade ut var prissatt över nypriset t.ex... lite väl..

Jont Olof: Omegan kanske är nåt för dig? Eller du kanske inte var ute efter att inhandla nån av dessa syntar själv? Mer exakt vad är du ute efter?

Ursprungligen av Volantiz:

mm.. den där filterpedalen han annonserade ut var prissatt över nypriset t.ex... lite väl..

Jont Olof: Omegan kanske är nåt för dig? Eller du kanske inte var ute efter att inhandla nån av dessa syntar själv? Mer exakt vad är du ute efter?

Själv jobbar jag ganska friskt med de mjukvarusyntar som finns i Logic Pro. ES2 tycker jag är grym och med Logics geniala kapacitet att bygga midieventmatriser, så kan man göra mycket balla ljudeffekter med dessa pluggar. Detta är förstås även applicerbart på externa moduler.
På hårdvarusidan har jag bara en massa vintageprylar. En DX11, en Wavestation A/D och så en Roland XV3080 för paddar och en del "vanliga" ljud. Till det tycker jag den sistnämnda funkar bra. De övriga två är ju mest vintage, men ack så roliga att labba fram ljud med. Vågstationen är grym i kombination med Sounddiver.

Under en period hade jag tillgång till en Access Virus. Den första revisionen, och jag upplevde den som rätt ball, men mycket har hänt sedan dess, och under tiden har jag flanerat ut i en odysse av elgitarrbasead glad- och glampop. Min gamla syntargen har fallit i dvala.

När jag själv fick se Minimoog Voyager blev jag salig och lade genast in den i pipelinen för framtida inköp. Ungefär samtidigt upptäckte jag Sounddiver och insåg att man faktiskt kan göra undeverk med en gammal wavestation, bara man har ett vettigt program att programmera den med. Dessutom börjar jag bli rätt haj på att programmera Logics Environments och det har gjort att min synttarm börjat träta igen. Jag vill gärna ha någon ny och utmanande synt att sätta tänderna i.

Jag är alltså inte ute efter något köpråd. Snarare höra vad ni har för erfarenheter. Jag har ganska klart för mig vilket ljud jag vill ha, men det är ändå kul att höra vad andra tycker!

/Jont Olof

Om man med high-end-synthar menar dyra, specialiserade synthar så finns det ju en del riktigt koola maskiner att välja på. Jag har en Voyager, en Nord Modular och en Modular G2. De är alla tipp topp kamrater som jag tycker levererar allt vad de lovar, hela vägen ut och mer än så.

Men de är ju inga smör&bröd-prylar direkt, utan mer 'signatursynthar' som hjälper en att få till det där extra soundet som ger en låt sin identitet. Att t.ex. använda en G2:a till stråkpads är ju inget annat än slöseri. Dels låter det inte så värst häftigt (en gammal Juno 60 eller Polysix gör det jobbet mycket bättre för in bråkdel av priset) och dels är den kapabel till ofantligt mycket koolare saker än så.

Ska man bara ha några få maskiner så säger jag en begagnad Triton/Fantom/JV5080/typ, en fin analogmaskin eller två, en riktigt grym dator med NI Komplete-paketet och ett bra ljudkort. Då täcker man ju in det mesta för bara lite mer än vad en ny Voyager går loss på.

Önskemaskiner som jag gärna hade ägt om jag vore ekonomiskt oberoende: Andromeda A6, Matrix 12 eller Xpander, Korg PS3200, Elka Synthex, Waldorf Q+, Memorymoog, Solina stråkmaskin, Mellotron, VCS3, EMU Modular eller EMS Synthi 100

Finns det någon OS X-editor till modularen!?

  • Medlem
  • Huskvarna
  • 2004-05-09 13:32

Till den första finns en beta (den riktiga blev aldrig färdig) som funkar perfekt för en del. G2:an däremot har en OS X-editor.

voyagern e den bästa synten i världen

Ursprungligen av peter ripa:

voyagern e den bästa synten i världen

Har du testat den själv!?

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2004-05-09 21:06
Citat:

voyagern e den bästa synten i världen

Naivt sagt tycker jag. Möjligen bäst för just dig.

Begreppet high end-syntar tycker jag är missvisande,
för det är nästan allihop. Från en välvårdad DX7 eller
ESQ 1 eller D-50 till en skinande ny Voyager.

Det finaste som finns är en synt man haft länge och
"växt in" i, och fyllt med sin egen ljudprogrammering.
Det är high end för mig.

Håller på att jobba fram det med min V-Synth nu och
sedan jag började med det har den verkligen växt för
mig. 99% av ljuden består av samplingar jag gjort eller
hittat på nätet, t ex fairlightsamplingarna som blev en
hel hög med häftiga ljud.

Min egen favorit är dock faktiskt JV-1080. Den är som
en trygg gammal kompis. Använder den inte så mycket
just nu, men så fort jag knäpper på den och rattar lite
så levererar den precis vad jag är ute efter.

Och det är ju ingen high end-synt? Jo, för mig, absolut.
Får jag bara välja en pryl så tar jag den framför både
Voyager, Minimoog eller nästan vad som helst, givetvis
med parametern "pris" helt oräknad. Man får ju typ 15
st bättre beggade 1080:or för samma pris... haha. Helt
bizarrt egentligen.

Ursprungligen av Mårre:

Till den första finns en beta (den riktiga blev aldrig färdig) som funkar perfekt för en del. G2:an däremot har en OS X-editor.

Var får jag tag på den!? Följer den med synten!? På hemsidan verkar det bara finnas länkar till PC-versioner (G2:an sida)...

  • Medlem
  • Huskvarna
  • 2004-05-09 16:02

Jont Olof: titta här:
http://www.clavia.se/News/G2XandOSX.htm
"The Nord Modular G2 Editor for Mac OS X is planned for release in May and will be posted for download at www.clavia.se - free of charge!"

jont olof: ok.. spana även in neuron isåfall.. väldigt avancerad men fortfarande väldigt lättrattad. Dess ömtåliga hårdvara är det största felet med den tycker jag.

jag har en

Ska du köpa en Nordsynth så tycker jag att du ska kolla in G2:an. Nu har jag haft min i några dagar och blir bara mer och mer imponerad av hur bra den låter. Mycket mycket bättre än den gamla Modularen. Gränssnittet på editorn är också mycket bättre en det gamla. Över huvud taget är G2 lättare och roligare att jobba med, även om det känns en smula knöligt för mig som är van vid de gamla modulerna och gränssnittet. Jag är övertygad om att jag och min G2 kommer att ha hemskt kul ihop i många år framöver. Alla som gillar att pula med synthljud borde ha en, regeringen borde subventionera inköp!

Har du kosing och vill ha den optimala legosynthen så gå genast och köp en!

jag har en nordmodular o har gjort en del med den, visst e den bra. men sen clavia dabbade sig med v4 vill jag inte köpa deras saker. sen e VA-syntar som sex med kondom

Ursprungligen av peter ripa:

Men sen clavia dabbade sig med v4 vill jag inte köpa deras saker.

Berätta mer!

säkert och fungerar alltid i mixen?

Bevaka tråden