Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ljudkort med många ingångar

Tråden skapades och har fått 14 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

När skatteåterbäringen kommer är jag sugen på att skaffa ett nytt ljudkort (pc). Jag vill ha ett med många ingångar så jag kan få in så mycket som möjligt av mina externa prylar. Det är bra om man kan lägga på effektpluggar direkt.

Jag har kollat in dessa kort som har 6 eller 8 ingångar. Digitala ingångar eller annat strunt skiter jag i:
E-mu 1820 ( 6 ingångar men har effektprocessor)
M-AUDIO DELTA 1010LT, (billigt men har ingen "låda" för in och ut)
TERRATEC PHASE 88 (verkar ok)

Vad säger ni?

En fråga om ASIO, är olika ljudkort ungefär lika vad gäller prestanda vid samma latency? I cubase när mätarn visar en belastning på ca 60% måste jag öka buffern ffrån 256 till 512 för att ljudet inte ska hacka. Latencyn ökar jag då från 10ms som är helt ok till runt 20 som är sådär bra. Är det som jag tror att jag kan få ett bättre ljudkort som har bättre prestanda vid låg latency? Jag har ett St-audio DSP24ve idag.

Motu 828 MK2 en massa in och ut, plus att den går att expandera med adat interface.

8933 riksdaler på thomann för Motu 28MII tycker jag är snuskigt dyrt för ett ljudkort. Men det funkar säkert skitbra för den rike liraren.

  • Medlem
  • 2004-08-06 09:58

Så vilken budget har du? Exakt vad hade du tänkt använda kortet till? Är det ok att köpa begagnat, eller vill du köpa nytt?

Med lite svar på detta kan vi nog hjälpa bättre. Säger han som köpt ett begagnat 828 MKII för 6000.

828 är ju ändå budgetsegmentet av MOTU's prylar. Är iaf helnöjd med mitt mk1.

Delta 1010LT tror jag är det mest prisvärda man hittar. Emu om man vill ha lite mer features. ST Audio DSP2000 om man ha en sjysst racklåda. Är ju numera uppköpta av ESI, vars drivare ska vara helt OK:

Jag var å kollade på ett Delta 1010 idag. Det får nog bli ett sådant, det får bära eller brista. Blir jag inte nöjd så skall ni få bra priser på alla mina grejer. För då åker syntarna ut och jag börjar bygga flaskbåtar istället.

Ett begagnat är helt ok om det är någorlunda "ny" modell. Eftersom datorn är ett nödvändigt ont så tycker jag att det kan vara värt att lägga ner max 4000 på en så tråkig pryl som ett ljudkort... OK att 828 är budgetmodellen av MOTU´s prylar men porsches budgetmodell är inte billig den heller, och för 9pix kan jag nästan köpa en drummachine som är lite roligare än ett ljudkort, eller?

Jag ska använda kortet främst att spela in spår i cubase från mina prylar, mpc2000xl, nord modular, tr-808, drumstation och några effekter. Ska skaffa en patchbay också. Digitala in/ut och adat verkar lite overkill för mig.

Vad anväder du kortet till mer än att spela in och upp jgb?

Utgångar behöver jag bara två så jag kan få in dem i mixern. Jag gillar också att ha en extern låda (eller rack) att ha på skrivbordet annars ramlar datorn snart omkull om jag hänger på mer grejor baktill.

Terratec Phase88 för runt 3000 spänn tycker jag ser bra ut vad säger ni?
Och är min sista fråga om ASIO för dum att svara på?

"8933 riksdaler på thomann för Motu 28MII tycker jag är snuskigt dyrt för ett ljudkort. Men det funkar säkert skitbra för den rike liraren."

..men det låter bra och är väldigt prisvärt. Du verkar ju ha rätt dyr hårdvara i övrigt. Om du är intresserad av bra inspelningar så kanske det kan vara en idé att försöka prioritera om lite? Jag kör med just ett sånt interface och har knappt råd med nudlar pga inköp till hemstudion.. rike liraren.. eller den som prioriterar annorlunda? Jag ångrar fortfarande inte en sekund att jag köpte det interfacet.

"för 9pix kan jag nästan köpa en drummachine som är lite roligare än ett ljudkort, eller?"

Det beror på hur man ser det. Jag ser det ungefär såhär:
Drummachine = kul.
Bra ljudkort = nödvändigt för att få bra ljud -> bättre möjligheter till att få ett bra slutresultat -> skitkul med en bra låt som dessutom låter bra ljudmässigt!
Tillägg: Bra ljudkort brukar i regel dessutom vara enklare/smidigare att jobba med än mindre bra ljudkort.

I övrigt så tycker jag att deltan låter som ett väldigt bra val.. speciellt eftersom du precis skrev att du ska skaffa en patchbay.. använd den som "låda"

Motun kan även användas som mixerbord utan att behöva ha en dator inkopplad. Utgångarna kan man koppla till effekt-boxar så att man sen i datorn kan skicka ut signaler genom externa effekter. .. smidigt..

  • Medlem
  • Huskvarna
  • 2004-08-06 16:38

Bra sagt Volle! Visst kan det finnas "roligare" saker att köpa men ett riktigt bra ljudkort ett nödvändigt (inte så roligt) ont.

Det är nog många som tycker likadant om MOTU jämfört med Machinedrum. Fast tvärtom: 9000 kronor för en såpass specialiserad apparat är mycket i jämförelse med möjligheten att spela in 16 kanaler audio mobilt inklusive 2 bra preampar och MIDI.

Sen är det så att folk har olika behov: spelar man som jag i band med levande musiker istället för maskiner så är det ett stort plus att kunna spela in 8 kanaler eller mer samtidigt, vilket inte är lika kritiskt med saker som pratar MIDI. Har man sen en bärbar är det Firewire som gäller, vilket begränsar alternativen.

När det gäller ljudkorten så har jag inga större åsikter, mer än både Terratec och Delta-kortet verkar vara bra alternativ.

Mu skall jag åka och köpa ett Delta 1010... måtte inte klimatanläggningen på bilen paja eller TV:n explodera.

  • Medlem
  • 2004-08-06 18:31

timothy: Jag använder det bara till in och uppspelning, samt uppgradera OS i Machinedrum och Monomachine via midi. Funkar klockrent.

OK, det var inte snyggt formulerat med "för den rike liraren", en man måste provocera lite för att få bra svar och det har jag :kaaaka!:

Verkar asgrymt att man kan mixa Motun utan att ha datorn inkopplad, betyder det att man inte behöver ha den på?

VAd gäller ljudkvalitet tycker jag att mitt dsp24 ve låter bra att spela in och upp. Jag är ingen hifi-kille och vad gäller mitt problem med dålig ljudkvalite så gäller det att jag är för kass på att mastra eller har kassa monitorer. Dessutom så om jag ska ge ut något vill jag helst ha det på vinyl. Men ljudkvaöiten är viktig fast jag tror att det är helt ok ljudkvalite i prisklassen 2000-3000.

Motun måste va igång för att man ska kunna använda den som mixer.. heldigital mixer. Man ställer in allt med ett gäng rattar på fronten.

För att märka skillnad mellan olika ljudinterface så krävs (nästan) bra lyssning. Det kanske är ännu bättre att satsa på ett par bättre monitorer istället? Ett ljudkort med många ingångar är iofs rysligt smidigt och gör det roligare att spela in nya saker.. men ett par ok monitorer är verkligen ett måste för att få det att låta bra tycker jag. Jag tror nog att man i slutändan kan få bättre ljud ur ett skit-kort om man har bra lyssning än tvärt om..
..nu börjar jag känna mig jobbig

Jag tror fortfarande att deltan direkt kopplad till patchbayen blir ett väldigt prisvärt val .. de andra interfacen du nämnde i första inlägget har jag iofs inte testat eller hört så mycket om..

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-08-06 22:14

Hmm, om jag vore som du skulle jag nog inte skita i digitala ingångar, framförallt inte ADAT eller motsvarande. Exempel, mitt ljudkort, RME 96/52 hammerfall. Bara digital I/O (3x ADAT och spdif). Till detta ljudkort köper man sen en "AD/DA <-> ADAT"-låda, då har man 8 analoga in/ut. När man växt ur det köper man en lådda till. Dessutom kan man köpa en billig AD/DA-lådda till att börja med, och sen köpa en bättre när man får råd/behov av den, så ett sådant ljudkort går bra att växa i. AD/DA-låddor finns billiga som attan, inte minst behringers nya, med 8 mikpreampar och bra spec:ar för typ 2000 spänn.

1
Bevaka tråden