Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Jag bara MÅSTE ha Kyma!!!

Tråden skapades och har fått 24 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Sitter och tittar på Kyma+Continuum+Wacom.
Dra åt helvete vad jag har drömt om en sån här rigg bredvid trummorna på scenen,och i studion framförallt.
Trodde inte det fanns en sån här sak (fråga mig inte vad man ska kalla det).

Kolla in alla 3 filmerna (speciellt 3:an)...............är det inte ganska imponerande?

http://www.cerlsoundgroup.org/Continuum/kymawacom/

Funderar faktiskt riktigt seriöst på att spara ihop till en sån här rigg.
Hamnar väl på 50-60 papp med ett par extra DSP:er,Continuum och Wacomen.Men det skiter jag i för att det värt det för att kunna tala det musikaliska språk jag vill (låter töntigt kanske,men det är så jag upplever det).

Det kanske har postats mycket om Kyman här,vad vet jag..;).Men jag postar ändå ifall ingen har sett dessa filmerna.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2005-02-11 23:08

Oj, men du. Det där finns även i Roland V-Synth men där med ett annat upplägg (det är "helikopterplattan" som gör Wacom-jobbet i V-Synthen). Visst, långt mer sofistikerat och underligt i Kyma men ändå. Plötsligt förstod jag varifrån japanerna fått sin inspiration!

Javisst,men man missar ju Continuum och ljuden i Kyman.
Alltså,helt seriöst,kolla runt och lyssna på den sidan.Visst,det är nån snubbe som lirar skitbillig jazztolva (som alltid),men det mesta andra är ju helt vad jag har drömt om så länge.Förstår ni vilken revelation jag har fått!!
Jag har gått och blivit helkär.Nu ska det skitas i ny bil med körkort,säljer tamejfan 2:an och flyttar in i en 1:a på samma gång.Jag tar alla skitspelningarna också.Jobbar extra....vad som helst (utom korvstoppning)

Tycker att det känns som en blandning av en lite mer avancerad "Ribbon Controller" och en sån där "etch-a-sketch" fast med penna.

Håller (delvis) med PF. Om man bortser från Wacom-plattan så går det att göra liknande ljud i Reaktor, MAX/MSP, Metasynth, SuperCollider och säkert ett par program till för en tiondel av priset. Å andra sidan har jag inte hört om någon som är missnöjd med sitt Kyma-köp.

Men jag förstår lockelsen i videon. Continuum är ju mest en väldigt dyr (men expressiv) klaviatur, men att använda en Wacom-tablet till ljud verkar klockrent. Det borde inte vara omöjligt att ordna någon liknande mjukvara som omvandlar Wacom-data till MIDI eller OSC eftersom Kyma klarar det.

Men det är egentligen inte de som lockar mig mest.Utan det är Kyma.
Just det där med att manipulera en kvinnas röst så otroligt mycket är ju otroligt inspirerande (för mig).Tänk bara vad jag skulle kunna göra med mina trummor,loppar,basistens kontra,blås,sångaren etc etc.
False Messiah,om det finns ett liknande program/effekt som funkar med Mac/AU så hojta gärna till.En ärlig fråga alltså,ingen besserwissergrej (så du vet )Kan Reaktor göra det så köper jag det rätt av,gärna som färdig preset/instrument eller vad det heter.Vill INTE sitta och programera i Max/MSP,Supercollider utan jag vill göra musik,hehe.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2005-02-12 00:53

Det där manipulerandet är exakt vad jag menade, det gör man även med samplern, synten, skapelsen, kreationen, klaviaturet, monstret V-Synth. Allt i denna värld är inte Kyma som glimmar! Eller mjukvara som tar onödiga timmar!

(Liknande program / effekt & Mac ? Visst! Reason! Malström! Men då kan man inte köra runt i egna samplingar, "bara" de fördefinierade. Ej AU men ReWire rockar bra det med.)

Det är sant PF.Går det i realtid att manipulera tex en röst med den synthen?Då är den ju klockren isådanafall.Blir det liknande resultat som med Kyman,eller vad blir det för nåt?

Tråkigt att Malström inte kan ta in egna samplingar. Den ryker enbart pga av det.

Kan inte ni som har dessa synthar,program och effekter ge lite smakprov som man kan lyssna på.
Tex kanske Reaktor med den där V-synthen skulle klara samma sak?

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2005-02-12 01:13

Absolut, realtid! Helikopterplattan är en controller liksom. Där kör man runt i samplingen. Snabbar upp den eller fryser den eller hur man vill. Finns även controller för att vifta i luften och göra vilda grejer med ljuden. That's it for the V. Eller nej, den är mer än så förstås. Sampler som lagrar ljud när strömmen är avslagen. Flash-RAM. VA-synt. Hands on.

Ok,men jag tänkte mest på realtid som i sjunga/spela trumma->ratta kranar->ut i PA/sequencer.
Det går inte?

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2005-02-12 01:32

Hmm... går det med Kyma? Det är ju en sampling som det spelas på där med. Realtid och V-Synth är iofs en realitet det med, den har ju t ex vocoder och allsköns effekter osv. Men det är svårt [upphöjt i 48] att påverka en real-ingång genom att t ex frysa den... Stoppa sångerskan i ett "aaah" så att säga. För sådana effekter i real-realtid är det nog bättre man anlitar Zap Mama i så fall! Koola wails utan dess like.

Det finns ett par granulära patchar till Reaktor som kan göra liknande saker. Om jag minns rätt finns det till och med en effekt som kan ta in liveinput och manipulera. Ska se om jag kan snickra ihop ett exempel senare idag.

Är inte en KAOSS Pad något snarlikt då?

  • Oregistrerad
  • 2005-02-12 12:31

va ere som e så fräckt? padprylen påminner om min musmatta

prova NI vokator, den kan göra liknande saker som de gjorde i exempelfilmerna..

skulle tro att det går att göra med Absynth oxå

Jag förstår inte alls gejjen. En otroligt dyr, kul pryl som gör konstiga ljud. Hur hade du tänkt ha den där på scenen bredvid trummorna? Personligen tycker jag det känns ungefär som att sitta och lira gitarr och spela trummor samtidigt... Men, känns det rätt för dig, så...

Men ett Wacombord är aldrig fel!

Nja,förstår att ni tycker det låter konstigt.Meningen kommer inte vara att spela på trummorna och Kyma samtidigt.Däremot spela ett groove i två takter tex och samtidigt spela in det i Kyma som loopar det.Sen börjar leken med att bända/pitcha/ändra start&end positionen/lägga på Kymas skumma filter/FX osv,och vill man ändra loopen så är det bara att spela lite till på trummorna.Men om man VILL ha Kymas filter/FX etc samtidigt som man lirar på det "vanliga" sättet från takt 1 till 129,så kan man göra det med i realtid.
Självklart kan ju Reaktor,V-synth etc göra liknande grejer men då försvinner själva grejen med att göra allt i EN burk där allt påverkar allt.Och det tråkiga verkar ju vara att de bara kan göra LIKNANDE grejer.
Sen verkar ju Wacomen fungera klockrent med Kyma.
Tror ni att Reaktor skulle rulla lika fint med en Wacom,utan att behöva progga i 3 dar (återigen en ärlig fråga,inget besserwisser)?

Sen så säger ju varenda snubbe som har testat den ute i webben att maskinen är makalös.Från
vanliga forumfolk till etablerade ljuddesigners till livemusiker.Nånstans så måste ju det finnas en anledning till att också vanligt folk köper en sån dyr pryl?Annars hade väl alla köpt Reaktor istället (som många också har gjort)?

Personligen tror jag Kyma+Wacom+Continuum är en glimt in i vad framtida experimentiella utvecklare kommer att gå mot.Det bästa vore ju om det fanns alternativ till Kyma,och där tror jag Reaktor kommer att spela en stor roll framöver.Reaktor är ascool,jag har provat den flera gånger.Men Kyma passar mig bättre för det jag vill göra,därför är jag så exalterad.Tänk er att ha nåt framför er som passar perfekt.

Förstå nu för fan!!

Jag tror att du måste skilja på två saker i exemplet: dels ljudgenereringen (dvs Kyma) och dels gränssnittet (Wacom/Continuum). Ljudet i exemplet tycker jag är ganska standard-granulärsyntes som går att fixa på väldigt många sätt, både i de kommersiella programmen som jag nämnt och i gratisprogram som PD, csound och SuperCollider. Och om det är det du är ute efter så bör du kolla in dem först: Kyma lär vara fantastiskt, men om du inte redan är väldigt kunnig om patchande och ljuddesign så tycker jag det är bortkastade pengar. Jag skulle säga att Kyma är till för de som känner sig begränsade av MAX/MSP eller Reaktor - det är en väldigt specialiserad produkt.

Continuum däremot verkar vara en otroligt tuff controller, men den pratar ju midi så den går att använda till vilket program som helst. Wacom tror jag inte det finns någon färdig midikonverterare till om man inte använder Kyma, MAX/MSP, PD eller har en PC och kör programmet MidiTAB (v0.3 och verkar inte utvecklas mer). Men pratar vi 50-60.000kr så har du råd med en JazzMutant Lemur istället. (Kolla in videorna!)

Det finns ett antal loop-ensembler i Reaktor som tar in liveinput och sedan kan manipulera det, så det går definitivt att göra i Reaktor. Mer traditionella (och otraditionella) effekter finns det dussintals av. Att loopa, pitcha, ändra på looppunkter osv i samplingar "on the fly" finns det också en hel del hårdvara som klarar av, både samplers och en del delaypedaler.

Två ljudexempel från Reaktor, rätt snabbt ihopslängda (improviserat rattande i realtid):
Travel - från ensemblen Travellizer med en egen sampling.
Formantor - från ensemblen Formantor, lätt modifierad, samma sampling (gjord som ett svar på någon som tyckte att circuitbendade Speak & Spell-syntar lätt skruvade)

Det är kanske inte världens mest musikaliskt användbara ljud, men det finns ett par presets som visar att man kan göra användbara ljud, och ett par granulär-patchar som gör fantastiska pads bland annat.

Jag har kollat in Lemur efter att ni nämnde Max/MSP,Reaktor,Reason som bra alternativ,och det verkar ju skittufft.:)Har även kollat in Metasynth 4 som verkar vara otroligt mäktigt på att mangla ljud.Satt flera timmar med demon och gjorde skojiga trumloopar + ett konstigt ljud som jag var tvungen att stänga för det gav en sån äcklig känsla att lyssna på det mitt i natten. :)Kanske ett alternativ att ha i hemma i hemstudion?
Sitter tyvärr på jobbet och har inte möjlighet att lyssna på dina exempel FM,men jag ska lyssna så fort jag kommit hem (runt 9 ikväll).
Just det här med Reaktor,iomed att jag inte älskar att bygga synthar så undrar jag om R-Session är tillräckligt för mig?Drog iallafall ner demon,men det var mest an massa paddor.Är ingen padmänniska utan mer för stutterljud/mjuka övertoner/subbar/blip och sånt.Finns det i Session?

Skickade ett mail och frågade om de planerat att tillverka en 1oktav/2oktav variant på Continuum,får se vad de säger.
Kan tänka mig att Kyma är för stort för mig,men det är ju bara den (hittills) som gjort precis det jag vill göra med mina ljud.:(

Jag kanske ska ta en allvarlig funderare på att lära mig max/MSP.Det ihop med Reaktor kanske blir en killerkombination?Finns det nån eller nåt som kan ge mig en kurs i max/MSP?

dala

Ursprungligen av dalachriser:

Just det här med Reaktor,iomed att jag inte älskar att bygga synthar så undrar jag om R-Session är tillräckligt för mig?Drog iallafall ner demon,men det var mest an massa paddor.Är ingen padmänniska utan mer för stutterljud/mjuka övertoner/subbar/blip och sånt.Finns det i Session?

Det finns, och Session räcker nog till gott och väl för dig. Det enda som skiljer Reaktor från Session är att man inte kan bygga eller ändra på syntarna mer än via frontpanelen, men det är egentligen ingen större begränsning - det finns flera modulära syntar (Green/Blue Matrix, kloner på ARP 2600, EMS Synthi osv), och paketet innehåller så många syntar att man inte tömmer ut möjligheterna ändå. Dessutom finns det hur många ensembler som helst ihopsnickrade av andra användare.

Citat:

Jag kanske ska ta en allvarlig funderare på att lära mig max/MSP.Det ihop med Reaktor kanske blir en killerkombination?Finns det nån eller nåt som kan ge mig en kurs i max/MSP?

Känner inte till några kurser, mer än möjligen vid EMS.

  • Medlem
  • Trollbäcken
  • 2005-02-15 09:01

Ett alternativ till Wacom? Flat Boy

Ursprungligen av dalachriser:

Sitter och tittar på Kyma+Continuum+Wacom.
Dra åt helvete vad jag har drömt om en sån här rigg bredvid trummorna på scenen,och i studion framförallt.
Trodde inte det fanns en sån här sak (fråga mig inte vad man ska kalla det).

Kolla in alla 3 filmerna (speciellt 3:an)...............är det inte ganska imponerande?

http://www.cerlsoundgroup.org/Continuum/kymawacom/

Fantastiskt! Vilken mojäng. Otroligt vackert

Hm... Måste kolla upp hur man skulle kunna använda ett wacom för att styra ljud. Har ett liggande. Iofs ett gammalt till serieporten men det vore fräckt. Tryckkänslighet och allt ju. Vore nice för live-sammanhang.

En intressant video där någon använder en Nintendo Powerglove för att styra Musolumo (samplerplugin för realtidsmanipulation). Lite åt Wacom-hållet, fast med ett rätt trist ljud. Jag har inte en aning om hur man gör för att få ut data från en Powerglove till moderna operativsystem, men det är ju uppenbarligen möjligt.

1
Bevaka tråden