Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Vad är FSK sync?

Tråden skapades och har fått 6 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

FSK sync lär bland annat finnas i Roland-sequensern MC-50 (det var där jag läste det), men vad är det för synk? Vad kan den styra?

  • Medlem
  • International user
  • 2005-02-22 22:40

FSK = Frequency Shifting Key.

Det är i princip en synksignal i form av en frekvensalternerande ljudsignal ( till skillnad från en ren synksignal som har högre spänning etc ). Detta medför att du kan spela in signalen på din rullbandare för att sedan låta bandaren styra sekvensiatorn !

L - Har jobbat tillräckligt med FSK. Glad att jag slipper det numera....

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-02-22 23:04

Det kallas också tape-sync. Jag utnyttjade det när jag hade en 707:a. Den har nämligen tape-sync in/ut, och jag hade en R8 MKII som master och slave-ade 707:an till tape-sync från den, det är nämligen så att 707:an pumpar ut både MIDI och DIN-sync signaler om den får tape-sync in! Så det går att använda 707.an som MIDI->DINsync-omvandlare om man ger den tape-sync i mitten... Det borde förresten gå aldeles utmärkt att ha tape-sync på ett spår i datorn om man behöver synca gamla 606:or och grejjer via en 707:a. Klart användbart fortfarande i alla fall.

/Fredrik

Ursprungligen av Frebrik:

Så det går att använda 707.an som MIDI->DINsync-omvandlare om man ger den tape-sync i mitten...

Måste du verkligen blanda in tape sync för detta? Jag använde en gång i tiden en TR-727 för både MIDI och DIN sync, men jag kan inte erinra mig att jag nånsin har använt tape sync!?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-02-24 13:40
Ursprungligen av deadbeat:

Måste du verkligen blanda in tape sync för detta? Jag använde en gång i tiden en TR-727 för både MIDI och DIN sync, men jag kan inte erinra mig att jag nånsin har använt tape sync!?

Jo, men då måste 707/727:an vara master! Det många stör sig på är att det inte går att ha 707:an som midi-DIN-sync-omvandlare, dvs du kan inte slava 707:an till en annan MIDI-klocka och få den att pumpa ut DIN-sync samtidigt, utan 707:an måste vara master och styra all annan MIDI-utrustning. Det är till skillnad från när den slavar till tape-sync och samtidigt klarar av att pumpa ut både MIDI och DIN-sync. I princip kan man slava sin dator eller annan sequencer till 707:an och samtidigt spela in tape-sync signalen på ett ljudspår, sedan kan man ställa om datorn till MIDI-master och slava 707:an till tape-sync-spåret och synca DIN-sync-apparater från 707:an!

/Fredrik

Kanonbra info, eftersom jag faktiskt tänkt tanken att skaffa en 707:a i det syftet! På den tiden då "det begav sig" så använde jag säkerligen 727:an som master utan att tänka mer på det...

"Det borde förresten gå aldeles utmärkt att ha tape-sync på ett spår i datorn om man behöver synca gamla 606:or och grejjer via en 707:a. Klart användbart fortfarande i alla fall."

Det ska jag testa.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-02-24 18:10

Berätta hur det går om du tänker testa det, och se till att låna en 7x7:a innan du köper en för det syftet! Det var många år sedan jag testade det och jag har en känsla av att 707:an kan vara lite otajt ibland.

/Fredrik

1
Bevaka tråden