Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Hårdvarusequencers, vilka är bra?

Tråden skapades och har fått 9 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Vilka hårdvarusequencers är billiga och bra. MC-50?
Vi har lite problem i att dela upp studion i kreativa zoner och då känns det som
en hårdvarusequencer på någon form vore bra. Gärna med midi-merge-
funktion, så att man kan styra från centralkonsollen samtidigt som man har
möljighet att bygga separata slingor.

Detta måste vara ett vanligt problem. Någon som har något bra tips?

/Bastrummis <> www.basslab.net

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2005-05-07 12:13

Akai MPC. Bäst.

  • Medlem
  • 2005-05-07 12:29

Hur hade ni tänkt att hårdvarusequencern skulle fungera lite mer i detalj? Skall den stå och loopa slingor medans det programmeras fler slingor parallellt på något annat?

Helt enkelt, beskriv mer hur ni jobbar eller hade tänkt jobba så kan man nog ge bättre svar.

Tanken är som följande
Huvudstation A har många midi outputs. En av dessa går till en grupp av synthar/moduler som vi sällan använder. Denna grupp har egen mixer som även går tillbaka till A-konsollen, samt eget slutsteg/monitorer, vi kallar denna station B.
Vi vill kunna göra tre saker: 1) styra syntharna som de är direkt från huvudstationen A, 2) jobba fristående med musikproduktion, 3) Synka den sequencer som finns i B att slava under A om det är så att man har mer komplexa grejjor som skall in i produktion i A (om man kommer på någon kul slinga eller liknande..)

Samtidigt vill man _inte_ hålla på att koppla om en massa/starta datorer och mippla för att flytta sig mellan användningsfall 1-3 ovan.

Tillägg: vi har en A880 midi-patchbay tillgänglig också, men inte kommit på den optimala lösningen ännu.
Vi tänkte först köra med en amiga-sequencer, men då måste vi boota upp och hålla på för att kunna merga datat från masterklaviaturen ut till kedjan. Om man bara vill sitta att plinka så kräver det helt plötsligt massa jäkla jobb.

Jag tror en HW-sequencer av något slag vore smidigt.

Är jag tydlig, eller blev det mer förvirrande?!?

  • Medlem
  • International user
  • 2005-05-07 15:08

Doepfer är bra! dom är rätt dyra men kann hittas billigt i 2nd hand (här i geneve har MAQ-16/3 varit skit populär... och när alla skaffa data såg man MAQ-16/3 på alla loppmarknader... kanske inte är så längre...)

http://www.doepfer.de/

edit: MAQ-16/3 not MAQ-16 +url

  • Medlem
  • International user
  • 2005-05-07 15:15

bastrummis: kool hemmsida! diggar nav systemet som fan!!!
+ps. jag kann inte så mycket om HW midi... men hade skit kul när det fanns en MAQ16/3 hemma... denn har ass balla funkissar som pingpong (framochtilbaka), bakot och massor av koola grejer + att den är super lätt att hantera! styrde min subtractor och redrum med den... tills jag upptäckte att vad jag höll på med i redrum kunde jag göra på själva redrum direkt (nästan)
sen togs den tillbaka och jag grät för att jag inte han ta ut alla koola slingor jag hadde programerat.... (kompis drama)

reSet: Hehe tack för komplimangen Hittade nåt java exempel någonstans som jag helt fräckt kopierade... Webdesign är inte vår starka sida...
MAC16/3 verkar kool... Lite specialiserad för enskilda slingor som supplement kanske... eller har jag missförstått den? Jag letar efter en mer generell sequencer-setup. Men jag förstår den kreativa styrkan i en sån step-sequencer!

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-05-07 18:22

Hej bastrummis!

Jag förstår och känner igen ditt problem - och har dessvärre inga vidare bra lösningar till det. Själv äger jag en MC-50 mkII och en A-880 midipatchbay. De har vissa nackdelar, båda två. Vi börjar med MC-50:

En ingång, två utgångar. Rätt knöligt om man ska få tex sync från station A och spela in samtidigt, eller vad man nu ska göra. Då måste man merga (vi kommer till A-880 senare).

I övrigt fungerar MC-50 mycket bra som sequencer, även om överblicken inte alltid är den bästa, och den är väldigt basic i sin funktionalitet - den har inte tex RPS:er, inte tillfredsställande loop-arbete (om man inte bara vill ha en vanlig loop). Jag skulle jämföra den med en tidig version av Cubase, ungefär.

MC-50n är en tidslinjesequencer, man bygger alltså låten och sedan spelar upp den (eller använder det enkla loopläget). Men det är ingen "live-sequencer", som tex den i Korg Triton eller mer "dans-inspirerade" Rolandburkar, typ MC-505, med realtids-fraser (tryck på en knapp och den spelar melodi) och så.

A-880 trodde jag skulle lösa många av mina MIDI-problem, men det gjorde den inte - detta lite för att merge-funktionen begränsar sig till en och en endast en port, och bara två midiströmmar. Den har alltså bara kapacitet att merga två strömmar av de totalt åtta den kan hantera. Vilket är synd. (bättre är, antar jag, de där stora 8x8 MIDI-Sportarna, som verkar kunna merga hur som helst, och dessutom har USB-interface för att kunna hälla in midiströmmen i din dator :).

Som du beskriver din önskeuppkoppling är A-880 inte så funktionell som man skulle vilja, MidiSport 8x8 är bättre (4x4 eller mindre är däremot meningslösa de också, om du inte vill ha igång dator).

Hoppas att du får ut något vettigt av mitt svar.

/Linus

Linus: Ja, du förstår min situation. Hm... Jag hade sneglat lite på MC-50, men som du så riktigt påpekar så verkar kombinationen MC50/A880 inte lösa problemet riktigt...
Går MC-50 att lägga i through-läge, dvs. om man bara slår på den, kan den då släppa igenom omni, eller måste man gå in och konfigurera massa tracks och så för att kunna välja vilken midikanal som masterklaviaturet skall spela på? (för de tillfällen man bara vill ratta lite på synthmodulerna och inte är sugen på att recorda något)
?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-05-07 19:17

MC-50 fungerar utmärkt som "bara" through-box, spåren är också rätt smart gjorda, för man kan spela in alla 16 kanaler på bara ett "spår" om man vill det. Eller dela upp det, såklart. Men den är rätt skönt okinkig med sånt, mycket trevligt.

Däremot så drunknar den om den får för mycket sysex på en gång (den klarar tex en singel-dump från min nord lead, men inte att jag dumpar alla 40 patchar samtidigt). Om man inte kör Rolands MIDI Librarian på den förstås. Men... Ja.

Mitt tips är att leta efter någon Yahama-monstersequencer från 80-talet. De har typ 8in 8ut och nästan hur hög upplösning som helst, och liknande faciliteter. Men de sitter säkert folk och håller på för att de är så himla bra. Man vet ju aldrig.

1
Bevaka tråden