Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Mjukvarusyntar

Tråden skapades och har fått 19 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Hej alla syntfantaster!

Jag gillar syntmusik och har tänkt att skaffa en MIDI-keyboard och en mjukvarusynt eftersom att de tar liten plats och möjligheterna är stora. Men vad ska jag välja för nåt?

Det ska inte kosta mer än 3-4000 kr och man ska köpa det i Sverige och gärna över disk (jag bor i Göteborg).

Tacksam för svar

//Caesar

  • Oregistrerad
  • 2005-10-12 17:26

Tror inte den går att köpa över disk dock, men Vanguard från ReFX är en väldigt flexibel synt som jag själv använder mycket.

Annars finns det en hel del mycket bra gratis-syntar på nätet, testat där?
kanske räcker gott och väl!

Vilken slags ljud vill du ha? Det är rätt stor skillnad på tex Reason, Reaktor eller ReFX Vanguard, om vi nu bara ska nämna produkter som börjar på Re. Analogljud? Digitalljud? Samplingar? Pianon? Trummor? Allt detta?

För 3-4000kr skulle jag nog satsat på Reason, Tracktion, Logic Express eller Cubase SE, eller någon bundle från tex Native Instruments. Men det beror ju som sagt på vad du är ute efter.

  • Medlem
  • 2005-10-12 17:33

Gå in på Musikbörsen i Göteborg så kan de säkert hjälpa dig!

Tack för svaren!

Jag gillar verkligen 80-talsmusik, vilka syntar har bra 80-talsljud? Jag gillar också ljudet från gamla 80tals-tvspel. Trummor känns lite mindre viktigt. Vilka bra syntar finns att ladda ned från nätet? (Mitt bredband är rätt svagt så de bör helst inte vara så tunga.)
Och vilka andra som man köper passar min musiksmak?

Om ni vet nån bra sajt där man kan lära sig mer om syntar och sånt så får ni gärna tipsa mig, de gör inget om den e på engelska.

  • Medlem
  • Skövde
  • 2005-10-13 00:01

Köp ett legacypaket. 2000:- i vilken musikaffär som helst och då får du en ms-20, en polysix och en wavestation. Du kan göra vad du vill med det paketet mer eller mindre. Du får dessutom en kontroller, som förvisso har små tangenter, men som funkar bra med andra syntar också. Värt att kolla upp.

Sedan vet jag inte om du vill ha ett inspelnings/sequenserprogram, som typ Cubase, Ableton Live osv.

Jepp. Korg Legacy är sjukt prisvärt! 2 legendariska analogsynthar med det rätta 80-talssoundet, 1 digital klassiker som låter mycket bra PLUS en riktigt snygg, fiffig och kool MIDI-controller. Installera, plugga in controllern och så är det bara att köra.

Det är nog den bästa start du kan få. Sedan kan du ju snoka vidare på nätet när du fått kläm på vilket sound du föredrar och så.

Den här sajten har järnkoll på nästan allt som är mjukvarusynthigt:

http://www.kvraudio.com/

Om du kör PC så måste du tänka på att ditt ljudkort bör kunna köras med ASIO-drivrutiner, annars får du fördröjningsproblem som är allt ifrån ganska irriterande till fullständigt omöjliga att spela med.

Tänk också på att inte alla mjukvarusynthar kan köras "stand-alone", dvs. de behöver en host (sequencer eller separat hostprogram).

För att vi ska kunna hjälpa dig ordentligt vore det bra att veta vilken utrustning du har och hur mycket du vet om datorbaserat musikskapande.

Tack igen! Det är uppenbarligen en massa som jag inte har den blekaste aning om, men ni har hjälpt mig en bra bit på vägen!

Synth1
Syperwave P8

Gratis och bra!
Bägge kräver dock (tror jag??) ett värdprogram, som Cubase.

För de pengarna så hade jag nog valt Reason. Vilket ger dig en komplett miljö, sequencer, syntar och effekter.

Men, om du vill, så kan du som deadbeat nämner ovan köra med gratis mjukvarusyntar om du vill. Kan vara ett bra alternativ för att få en överblick och lära dig mer. Det finns flertalet som låter fantastiskt bra. Synth1 är redan nämd, så jag lägger till ASynth till listan.

Det finns en gratis host, VSTHost, där du kan ladda dina syntar och spela dem i fristående läge så att säga. VSTHost innehåller ingen sequencer och ger dig ingen möjlighet att arrangera hela låtar. Men om du helt enkelt vill spela syntarna rakt upp och ner så är VSTHost perfekt.

VSTHost hittar du här:
http://www.hermannseib.com/english/vsthost.htm

ASynth hittar du här:
http://antti.smartelectronix.com/

och Propellerheads Reason hittar du här:
http://www.propellerheads.se

Ursprungligen av Katzenjammer:

Det finns en gratis host, VSTHost[/url]

Dat var en trevlig nyhet för mig!

Ursprungligen av deadbeat:

Dat var en trevlig nyhet för mig!

Ja, VSTHost är smidig. Brukar nyttja den när jag vill sitta och vrida fram lite nya ljud.

SAVIHost från samma utvecklare är även värd att kolla upp. Den används precis som VSTHost för att få en VST till att köra i fristående läge. Men då begränsad till att vara ett skal för en synt i taget.

Man laddar ner SAVIHost .exe-filen till samma mapp där man har synten och döper om den till samma namn som .dll filen har, utöver ändelsen då. Så kör man exefilen och voila, så har man en standalone synt

T ex, om din instrument .dll heter MS-20.dll, så döper du savihost.exe till MS-20.exe. Smidigt sätt att göra sig en egen fristående version.

Tack ännu en gång för de vänliga svaren! Jag kommer säkert att ha användning för länkarna. Men det är en sak till jag undrar, kommer mitt ljudkort orka med detta? Jag har en sprillans ny dell. Klarar det ljudkortet dessa syntar, eller behövs ett nytt. Vilket ska jag isåfall köpa? Ha de så länge //Caesar

Asså datorn är en dell, vad ljudkortet heter vet jag ej, men datorn kostade ca 7000 utan skärm.

Du måste köpa ett riktigt ljudkort för att kunna spela utan fördröjning (alltså att ljudet kommer en stund efter du tryckt ner tangenten). Räkna med en runt en tusenlapp.

ok tack

Nu när jag ändå e igång, vilka gratis inspelningsprogram finns de att ladda ned?

Ett gratis och väldigt kompetent inspelningsprogram är Audacity och det hittar du här:
http://audacity.sourceforge.net/

  • Oregistrerad
  • 2005-10-14 11:53

Tips på att få lite mer ut ur ditt standard ljudkort.

www.asio4all.com

Drivrutiner där du får ASIO stöd.

Vill även tipsa om en gratisversion av programmet ACID från SonyMediaSoftware. Det ger dig möjlighet att arrangera dina inspelningar, lägga på en del effekter, ändra tempo och tonhöjd med mera. Gratis versionen stödjer upp till 10 spår och det hittar du här:
http://download.acidplanet.com/acidxpress.exe

Här kan du läsa mer om ACID:
http://www.acidplanet.com/tools/?p=acid

1
Bevaka tråden