Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Spela in band med ljudkort

Tråden skapades och har fått 7 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Vi går i funderingar på att skaffa utrustning för att spela in bandet (6 pers inkl trummor) med laptop + något firewirekort. Musikbörsen har något alternativ med 12 ingångar för 3000, firewire. Kan det duga? Kruxet är ju.. vi vill ju inte köpa på oss grejer för att märka att det inte funkar sen.

Vad behövs det t ex för datorkapacitet för att spela in 10-12 monospår simultant? Och sen vill vi ju mixa det hela, med lagom många effekter, "standard", liksom. Har kollat på en betydligt dyrare porta från korg.. men det kanske är dumt att låsa upp sig vid en hårdvarumanick, eller?

Att spela in 10-12 spår samtidigt klarar vilken modern dator som helst. Hur mycket effekter som är "standard" är svårt att säga, men återigen, en modern dator klarar tillräckligt många pluggar för att man ska kunna göra kompletta produktioner, speciellt om man har en frysfunktion. Å andra sidan är det lätt att vilja ha mer effekter, oavsett hur snabb dator man än har. (Lösningen är att lyssna på lite Lee Perry eller Beatles och inse vad man kan göra med en 4-kanalsbandare.)

Se bara till så att ni får det bästa till era behov, vad gäller ljudkortets spec'ar. Det är trist att stå och sakna phantommatningar om det behövs, men har man många lineboxar med 48v, så räcker det med enkla lineingångar på kortet.
En dator är klart bättre än en porta, inte minst för att man kan välja vilket program man vill jobba i själv.

Ursprungligen av charliecrash:

Se bara till så att ni får det bästa till era behov, vad gäller ljudkortets spec'ar. Det är trist att stå och sakna phantommatningar om det behövs, men har man många lineboxar med 48v, så räcker det med enkla lineingångar på kortet.
En dator är klart bättre än en porta, inte minst för att man kan välja vilket program man vill jobba i själv.

Det var faktiskt det vi funderade på. Kortet i fråga hade bara två xlr-ingångar med fantommatning. Osäker på vilka mickar som behöver fantommatning? Tänkte skaffa ett trummickset samtidigt..

Tänk också på att programmet kommer att kosta runt 7000:-. Ett firepodkort med 8 preampar ligger på 7000:-. Väldigt många mickar kostar mycket pengar och de skall gärna vara bra också. Sedan kommer kunskapsfaktorn in. Har ni inte en kompetent "ljudtekniker" så kommer det inte att låta bra. Så alternativet att kanske hyra en studio en dag för att spela in låtarna (ni ska ju ändå lägga allting live) kanske kan vara någonting att fundera på?

axeman har en poäng, men man behöver å andra sidan inte lägga 7000kr på mjukvara. Tracktion funkar tex alldeles utmärkt, och de mindre versionerna av Cubase och Logic är väldigt kompetenta. Mickpreampar är förmodligen bättre att ordna via mixerbord. Mickar kan vara lite kinkigare, men behöver inte heller kosta skjortan om det bara är sång och trummor som behöver mickas. Om ni inte måste spela in allt samtidigt kan ni komma undan med färre ingångar, färre preampar och ett enklare ljudkort.

Att hyra en studio är mer effektivt om man räknar kvalitet per krona, men har nackdelen att man inte kan bestämma fritt över inspelningen på samma sätt som med en hemmastudio. För- och nackdelar finns med båda lösningarna.

Nej, det är ju iofs sant. Att köpa de stora versionerna av inspelningsprogrammen är nog inte nödvändigt för det ni skall göra. Jag tror nog ändå på att hyra en studio vid behov, men allt beror förstås på vad ni vill får ut av era inspelningar. Kan du klargöra det vore det toppen, så skall du få bättre svar sedan.

Vi har spelat in vid tidigare tillfällen i studio och har hyfsat hum om hur vi ska gå tillväga. Vi vägde just mellan att gå till studio x antal gånger mot att spela in själva, och det senare lönar sig ju i längden, såklart.

1
Bevaka tråden