Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

angående 303, 606, 808 och 909?

Tråden skapades och har fått 6 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Nyköping
  • 2006-08-26 02:57

har gått och funderat på det här länge och nu måste jag bara ställa frågan här på 99 bland alla rolandsympatisörer:

dessa maskiner är ju numera allänt kända sen många år tillbaka och vissa slåss och rensar plånboken för att få en 909:a eller en 303:a. Roland bör ju känna till fenomenet. Men varför gör de inte ett försök att återskapa dem ?

tittar man på moog så finns ju voyager, dock numera med midi etc.

hur svårt skulle det egentligen vara att återskapa dem ?

  • Medlem
  • 2006-08-26 09:24

De har ju redan gjort många sådana försök?
MC-303 är nog det tydligaste exemplet. Sedan använder de x0x-stuket på rätt många produkter för att snatta lite gammal fin cred, SP-404, hela den nya MC-serien och så vidare. Sedan har vi VariOS där de emulerar 303+909.

Att återskapa dem på analog nivå kommer inte hända så vitt jag vet. Finns kloner av dem (x0xbox och 9090 drum synth), dock inte av Roland själva. Roland är inte intresserade av den sortens produkter längre.

Det finns 3 orsaker, som jag ser det:

1) Kopiorna skulle bli väldigt dyra, eftersom det handlar om analog elektronik. Voyager kostar 33000kr, LP 15500kr. Till och med en synt som Andromeda som är gjord med moderna tillverkningsmetoder har en rejäl prislapp (jämförelsevis).

2) Folk skulle ta fasta på minsta lilla skillnad mellan originalet och kopian. Till och med en kretskopia som x0xb0x låter annorlunda. (Nu handlar det iofs om analog elektronik, så frågan är om skillnaden ligger inom den normala variationen för tex 303:or). Även om det låter 95% likt så skulle folk bli missnöjda.

3) Rena kopior skulle vara rätt ointressant för många, eftersom kraven höjts när det gäller funktioner, både pga VA och nya analogsyntar. Men börjar man lägga till funktioner eller ändra på kretsar riskerar man att ändra på det som gjorde originalet åtråvärt. (2 & 3 står alltså delvis mot varandra.)

Speciellt 1 tror jag är den stora orsaken. Roland, Yamaha och Korg är gigantiska företag, så de måste tillverka produkter i stora serier för att det ska löna sig.

Nya analogsyntar konkurrerar dels med VA (hårdvara och mjukvara), dels med vintagemarknaden som rätt effektivt håller ner priserna. Det är ju få syntar som kostar mer begagnade än de gjorde nya (TB-303 är ett av undantagen). Men jag tror att det kan finnas en marknad i framtiden, eftersom man kan se liknande utveckling bland gitarr- och effekttillverkare.

Citat:

och vissa slåss och rensar plånboken för att få en 909:a eller en 303:a.

När man surfar runt på nätet kan man nog få intrycket att det är så, men i verkligheten är det en ytterst liten grupp som är intresserade. En extremt smal nisch, och Roland har aldrig varit ett företag som gjort specialiserade prylar, det är masstillverkning som gäller.

Ur ett strikt ekonomiskt perspektiv var det ett genidrag att göra MC303 istf en nyutgiven TB. Andelen som hade valt autentiskt ljud framför möjligheten att göra kompletta låtar i en liten låda är nog försvinnande liten...

bra sammanfattat FM! TRor också roland aktar sig för att göra en mk2 på tb303,..fast det måste vara lockande för dom, men med alla andra nyare xox-grejjer känns det som dom går som katten runt het gröt.
Jag tror dom gör en fräckis snart och gör en VA/cosm grej i 5 olikafärger som ser exakt ut i övrigt!!

JAg har också tänkt på den där gitarr liknelsen, det vore inte så långsökt att Roland skulle göra "autentiska", kanske t o m slitna ex som skulle kosta därefter

  • Medlem
  • 2006-08-26 11:27

Vafalls, skulle Roland leverera färdigkallbackade 303:or i framtiden?

  • Medlem
  • Nyköping
  • 2006-08-26 13:35

har gått och funderat på att skaffa en xoxbox iofs. det skulle dock vara kul att ha en riktigt. hade ju en fb383 för ett tag sen. dock kändes det fel att vara tvungen att köra via midi. man tappade en hel del. visst att den var billig men jag fick aldrig någon bukt med den.

1
Bevaka tråden